magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Άσθμα εγκυμοσύνη: Πώς να διαχειριστείτε τις εξάρσεις

Το να έχετε μια υγιή, ευτυχισμένη εγκυμοσύνη είναι σημαντικό, αλλά εάν είστε μία από το 3% έως 8% των γυναικών που έχουν άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο έλεγχος της κατάστασής σας είναι ζωτικής σημασίας. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του άσθματος είναι η έξαρση που οδηγεί σε στένωση των αεραγωγών και δυσκολία στην αναπνοή, με συριγμό και βήχα. Εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο η μέλλουσα μητέρα έχει αναπνευστικά προβλήματα, αλλά μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση και στο μωρό, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια λίστα επιπλοκών, όπως:

  • Χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Πρόωρος τοκετός.
  • Ανάγκη για καισαρική τομή.

Για ορισμένες γυναίκες, το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα κι αν το άσθμα σας είναι καλά ελεγχόμενο πριν μείνετε έγκυος, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κι ενώ για άλλες γυναίκες, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο άσθμα όταν είναι έγκυες, ορισμένες μπορεί να δουν ακόμη το άσθμα τους να βελτιώνεται.

Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε – με την καθοδήγηση του γιατρού σας – για να ελέγξετε το άσθμα σας και να αποτρέψετε τις εξάρσεις που είναι επιζήμιες για εσάς και το αγέννητο παιδί σας.

Αποφύγετε γνωστούς πυροδοτητές άσθματος

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη των συμπτωμάτων άσθματος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους γνωστούς παράγοντες που σας προκαλούν άσθμα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, εάν έχετε αλλεργία στη γύρη, τη μούχλα, τα κατοικίδια ή/και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, πρέπει να συζητήσετε τρόπους για να μειώσετε αυτά τα ερεθίσματα στο περιβάλλον σας με τον αλλεργιολόγο σας. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να καπνίζετε και πρέπει να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα.

Η γρίπη είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί άσθμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή έξαρση του. Το ετήσιο εμβόλιο γρίπης μπορεί να μειώσει δραματικά αυτόν τον κίνδυνο. Η τακτική άσκηση, εάν έχετε την έγκριση του μαιευτήρα σας, μπορεί να είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φάρμακα για το άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ποτέ μην ξεκινήσετε ή σταματήσετε κανένα από τα φάρμακα για το άσθμα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Γενικά, τα περισσότερα φάρμακα για το άσθμα είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να θυμάστε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εσάς και το αγέννητο μωρό σας από τις εξάρσεις του άσθματος παρά από τη λήψη των φαρμάκων για το άσθμα.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οργανισμός αντιοξειδωτικά: Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών για την υγεία μας

News Room A

Χρόνιος πόνος: Γιατί δεν είναι πρώτη επιλογή τα αναλγητικά

News Room A

Φωτογήρανση: Πόσο επηρεάζονται οι άνδρες;

News Room