magdasnews.gr
Ταξίδια

Αρκαδία: Το χωριό με ένα από τα μικρότερα αστεροσκοπεία στον κόσμο

Αρκαδία: Η Ασέα που έχει ακόμη και δικό της σύλλογο αστροφυσικής

Η Πελοπόννησος έχει όμορφες γωνιές γεμάτες φυσική ομορφιά και ιστορία. Μικρά χωριά που έχουν κάτι ξεχωριστό. Ένα από αυτά είναι και η Ασέα στην Αρκαδία. Ένα χωριό που μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό αλλά είναι ξεχωριστό. Αξίζει σίγουρα μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή και μια βόλτα σε αυτό το χωριό. Κλείσε κατάλυμα για ένα σαββατοκύριακο και γνώρισε τις ομορφιές.

Η Ασέα και η ιστορία της

Η Ασέα έχει πλούσια ιστορία η οποία αποτυπώνεται σήμερα στα ερείπια του αρχαίου τείχους της. Επιπλέον, οι αρχαιολογικοί της θησαυροί σώζονται σήμερα στα μουσεία της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης. Η Ασέα απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον Στράβωνα η αρχαία Ασέα απείχε 545 στάδια από την Άραξο και ήταν κώμη της Μεγαλόπολης.

Τι θα δεις σήμερα

Με δυο λόγια, ένα χωριό κόσμημα από τα λίγα που δεν έχουν γίνει γνωστά. Οι κάτοικοι φροντίζουν πολύ σε αυτό κάνοντάς το να ξεχωρίζει. Ένας άνθρωπος που φρόντισε πολύ για το συγκεκριμένο χωριό είναι ο ευεργέτης του Γεώργιος Παπαηλιού. Ο ίδιος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι.

Το χωριό καρτ ποστάλ συμπληρώνεται από το αισθητικό δάσος του που είναι γεμάτο πεύκα και καστανιές. Θεωρείται επιπλέον το χωριό των γραμμάτων και των τεχνών καθώς εκεί γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Νίκος Γκάτσος.

Ένα από τα μικρότερα αστεροσκοπεία στον κόσμο

Το πιθανότερο είναι ότι έχεις πάει σε κάποιο αστεροσκοπείο μια φορά στη ζωή σου. Τι θα έλεγες όμως αν ήξερες ότι στην Ελλάδα μπορείς να βρεις το μικρότερο στον κόσμο. Δημιουργήθηκε από τον σύλλογο Αστροφυσικής Ασέας το 2013. Βρίσκεται στο δημοτικό σχολείο στην κοινότητα Ασέας Αρκαδίας. Ο σύλλογος απαρατίζεται από μέλη που είναι επιστήμονες φυσικομαθηματικών και πολυτεχνικών σχολών. Διοργανώνουν πολλές συναντήσεις και εκδηλώσεις με τέτοια θέματα και καταφέρνουν να κάνουν το χωριό τους γνωστό στα πέρατα της γης.

Το αστεροσκοπείο Ασέας βρίσκεται στο Σπετσεροπούλειο Άλσος. Θα το αναγνωρίσεις αμέσως μόλις φτάσεις στο χωριό μιας και ξεχωρίζει από τον θόλο αλουμινίου που διαθέτει.

Αρκαδία, ένας ιδανικός προορισμός για το σαββατοκύριακο

Λόγω του φυσικού κάλλους και του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η Ασέα στην Αρκαδία συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα. Όταν πας θα καταλάβεις το γιατί. Και βέβαια, όχι μόνο η Ασέα αλλά η ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας. Εκεί θα βρεις γραφικά χωριά, μοναδική φυσική ομορφιά αλλά και αξιοθέατα.

Ανάμεσα στα χωριά που πρέπει να επισκεφθείς είναι η Στεμνίτσα. Μπορείς να την έχεις άνετα ως ορμητήριο και να ξεκινήσεις την εξερεύνηση. Κλείσε εκεί το κατάλυμά σου και ετοιμάσου για την απόδραση. Η Στεμνίτσα βρίσκεται καρφωμένη στα 1.080 μ. υψόμετρο και το φυσικό της κάλλος το αναλογίζεσαι αν σκεφτείς ότι είναι ανάμεσα σε τέσσερις ρεματιές. Το ελατοδάσος του Μαινάλου, οι ρεματιές, τα καλντερίμια και οι πράσινες βουνοκορφές είναι ό,τι πρέπει για μια ευχάριστη εκδρομή την άνοιξη.

Πηγή

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτή είναι η Καραϊβική της Ελλάδας – Απίστευτα νερά! (video)

News Room A

Ταξίδι στο χωριό “Άγιο Πνεύμα”: Από πού πήρε το όνομά του και πού βρίσκεται; (video)

News Room A

Το απόλυτο νησάκι για ήσυχες διακοπές με μόνο 15 ευρώ την ημέρα

News Room A