18.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ανάρτηση ΕΝΦΙΑ – Έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου – Τι Είναι

  Τα εκκαθαριστικά του φόρου για το 2021 που αναρτήθηκαν χθες στη νέα ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE δείχνουν ότι όσοι απέκτησαν ακίνητα ή νομιμοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

  Αντίθετα όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση διαπίστωσαν ότι πληρώνουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2020 ενώ πολλοί είναι αυτοί που για πρώτη φορά είδαν το φόρο που καλούνται να πληρώσουν να είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%.

  Πιο συγκεκριμένα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ κινούνται με τρεις ταχύτητες:

  1. «Κουρεμένα» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά στις επιχειρήσεις τους ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.
   Η πανδημία και το lockdown προσγείωσαν τα εισοδήματα πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος μισό φόρο για τα ακίνητά τους ή και να απαλλαγούν πλήρως με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
  2. «Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά. Μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν όσοι το 2020:
  • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.
  • Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.
  • Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή την αποκάλυψη των αδήλωτων τετραγωνικών καλούνται τώρα να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.
  1. Το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν το 2020 καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

  Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου: Όλος ο σχεδιασμός

  Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, εφαρμογή που θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να ολοκληρώνουν τις μεταβιβάσεις γρηγορότερα χωρίς να χρειάζεται να αναζητούν τα δεκάδες δικαιολογητικά που απαιτούνται σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δικαιολογητικά και πιστοποιητικά θα αναζητούνται μέσα από μια πλατφόρμα.

  Σύμφωνα με το σχεδιασμό:

  1. Δημιουργείται ηλεκτρονική με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr–Ε.Ψ.Π.) με σκοπό την απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών που απαιτούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο.
  2. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συνδέεται με πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου και ιδίως με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του ν.π.δ.δ. “Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας” (Τ.Ε.Ε.) και του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τα οποία αντλεί πληροφορίες και έγγραφα.
  3. Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών – της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet), ή με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Μητρώου Συμβολαιογράφων, αντίστοιχα. Κατά την έκταση που αυτό προβλέπεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος μπορούν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να εξουσιοδοτούν αλλήλους για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.
  4. Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος, μπορεί:

  α) να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο.

  β) να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών και

  γ) να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

  Τα έγγραφα που εκδίδονται ή εξάγονται από τους φορείς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επέχουν θέση πρωτοτύπου εγγράφου και προσαρτώνται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο χωρίς άλλες διατυπώσεις.

  - Advertisement -

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ