magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αν συμβαίνει αυτό με τα φρύδια σας, κάντε εξετάσεις για διαβήτη!

Αν συμβαίνει αυτό με τα φρύδια σας κάντε εξετάσεις για διαβήτη!

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

Και οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν όλους τους τρόπους με τους οποίους ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Καθώς ο οργανισμός γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη και το σάκχαρο συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να εκπλαγείτε από μερικούς τρόπους ανταπόκρισης του σώματος στην κατάσταση αυτή. Μάλιστα, μια ομάδα Γερμανών ερευνητών πιστεύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του χρώματος των φρυδιών σας καθώς μεγαλώνετε και του κινδύνου διαβήτη. Εάν παρατηρήσετε αυτό το ένα πράγμα, λένε, θα πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας μια εξέταση για τη γλυκόζη νηστείας στο αίμα.

Διαβήτης: Πιθανό σημάδι εάν έχουν γκριζάρει τα μαλλιά σας αλλά τα φρύδια σας δεν έχουν αλλάξει χρώμα

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006 που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των φρυδιών καθώς γερνάτε. Συγκεκριμένα, μπορεί να καθυστερήσει το γκριζάρισμα τους. Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε μια ομάδα 100 ανδρών με γκρίζα μαλλιά (50 από τους οποίους είχαν γκρίζα φρύδια και άλλοι 50 όχι) και συνέκρινε τα ποσοστά διαβήτη και στις δύο ομάδες.

Μεταξύ των ανδρών με αμετάβλητου χρώματος φρύδια, το 76% είχε διαβήτη, ενώ μόλις το 18% της ομάδας με γκρι φρύδια είχε ανισορροπία σακχάρου στο αίμα.

“Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση ή αναστολή του γκριζαρίσματος στους θύλακες της τρίχας των φρυδιών”, είπε ο δρ. Uwe Wollina, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αν και η ακριβής αιτία αυτού του φαινομένου είναι άγνωστη και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα τριχοθυλάκιά σας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν γυροειδή αλωπεκία, η οποία εκδηλώνεται με “μπαλώματα” απώλειας τριχών στο τριχωτό της κεφαλής και όχι μόνο.

Προσέξτε αυτά τα άλλα συμπτώματα του διαβήτη

Αν και το χρώμα των φρυδιών μπορεί να συνδέεται με τον διαβήτη, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα, που θεωρούνται πολύ πιο κοινά και επομένως είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε οριστική διάγνωση.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • συχνή ανάγκη για ούρηση
  • μη φυσιολογική δίψα ή πείνα
  • ακούσια απώλεια βάρους
  • θολή όραση
  • κόπωση
  • δερματικές αλλαγές
  • αργή επούλωση πληγών στα πόδια ή τα πέλματα
  • συχνά επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις όπως μολύνσεις ζύμης

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αυτά ή οποιαδήποτε άλλα σημάδια ανισορροπίας σακχάρου στο αίμα.

Διαβήτης: Μάθετε εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου

Το να γνωρίζετε εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ένα πρόβλημα πιο έγκαιρα. Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 εάν:

  • είστε υπέρβαροι
  • διάγετε καθιστική ζωή
  • έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

Ο κίνδυνος σας αυξάνεται επίσης με την ηλικία.

Το να έχετε προσωπικό ιστορικό ορισμένων παθήσεων μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ανισορροπία σακχάρου στο αίμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • την εμφάνιση διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, ή τριγλυκεριδίων

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.cdc.gov, https://bestlifeonline.com

 

Σχετικές αναρτήσεις

Οξεία Ηπατίτιδα: Τι αναφέρει η επιδημιολόγος κ. Ψαλτοπούλου – «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί»

News Room A

Σιδεράκια: Πως να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο

News Room

Απαλλαγείτε από την ξηροφθαλμία με σωστή διατροφή

News Room