magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αν κάνετε αυτό όταν φοράτε ακουστικά, αυξάνετε την πιθανότητα να πάθετε άνοια αργότερα

Αν κάνετε αυτό όταν φοράτε ακουστικά, αυξάνετε την πιθανότητα να πάθετε άνοια αργότερα

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο (συνήθως χρόνιας ή προοδευτικής φύσης) στο οποίο υπάρχει αυξημένη επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας, δηλαδή της ικανότητας επεξεργασίας της σκέψης.

Η άνοια επηρεάζει την μνήμη, την σκέψη, τον προσανατολισμό, την κατανόηση, τον υπολογισμό, την μαθησιακή ικανότητα, την γλώσσα και την κρίση.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διαβάσαμε στο bestlifeonline.com, υπάρχει μια καθημερινή συνήθεια, που μπορεί να μην την θεωρείτε ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία σας, αλλά που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ακούγοντας μουσική πολύ δυνατά στα ακουστικά σας μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Μια πρόσφατη ανάλυση της Acoustical Society of America έδειξε ότι τα άτομα με εκτεταμένη έκθεση σε επίπεδα θορύβου (70 ντεσιμπέλ ή περισσότερα) θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ακοής αργότερα στην ζωή τους. Αυτό το επίπεδο, το οποίο είναι τόσο δυνατό όσο η τηλεόραση με κανονική ένταση ήχου ή η ηλεκτρική σκούπα, ξεπερνάται εύκολα όταν φοράτε ακουστικά ενώ ακούτε μουσική με πάνω από 50% ένταση ήχου. Έχοντας αυτό υπόψη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου το ήμισυ όλων των παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 12 έως 35 ετών διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής.

Δυστυχώς, έρευνες έχουν δείξει ότι η μειωμένη ικανότητα ακοής θέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology διαπίστωσε ότι από τους 639 συμμετέχοντες που εξετάστηκαν σε μια περίοδο 12 ετών:

  • Εκείνοι με ήπια απώλεια ακοής είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους χωρίς απώλεια ακοής.
  • Η μέτρια απώλεια ακοής αύξησε τον κίνδυνο κατά τρεις φορές.
  • Και μια διάγνωση σοβαρής απώλειας ακοής έκανε κάποιον πέντε φορές πιο πιθανό να διαγνωστεί με άνοια.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια με την πάροδο του χρόνου

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχέση μεταξύ της άνοιας και της απώλειας ακοής είναι το άμεσο αποτέλεσμα της έλλειψης ερεθίσματος. Μελέτες απεικόνισης δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να αρχίσει να δυσκολεύεται πάψει να λαμβάνει τόση εισροή πληροφοριών από τα αυτιά σας, όσο έχει συνηθίσει. Η επιδείνωση της περιφερειακής ακοής με την πάροδο του χρόνου μειώνει την είσοδο στα πρωτογενή ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου, ανέφερε η δρ. Ana H. Kim, διευθύντρια ωτολογικής έρευνας στο τμήμα ωτορινολαρυγγοχειρουργικής Herbert and Florence Irving του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Τελικά, τα κύρια κέντρα ακοής του εγκεφάλου εξασθενούν«Αυτό στη συνέχεια δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μείωσης της ικανότητας ακοής, επιδείνωση της εκτελεστικής λειτουργίας και αύξηση του κινδύνου άνοιας«, εξήγησε η δρ. Kim. Πρόσθεσε επίσης ότι εκείνοι που έχουν προβλήματα ακοής τείνουν να απομονώνονται κοινωνικά, όταν η επικοινωνία γίνει δύσκολη, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Σχετικές αναρτήσεις

Τεχνητά γλυκαντικά: Τι έδειξε έρευνα για καρδιακά και εγκεφαλικά

News Room M

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Οι τροφές που το επιδεινώνουν, και όσα πρέπει να γνωρίζετε

News Room M

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει μετακινήσεις αντί για προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία Παίδων

News Room A