magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Συμβουλεύει κατά του κοινού κρεβατιού με τα μωρά

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Ιατρικοί εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη ενέργεια των γονέων που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ενός μωρού. Το co-sleeping ή το να μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του με ένα βρέφος είναι μία από τις αιτίες αιφνίδιων απροσδόκητων βρεφικών θανάτων (SUID). Το 2020, 905 μωρά πέθαναν στην Αμερική λόγω “τυχαίας ασφυξίας στο κρεβάτι”, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Περίπου 3.400 βρέφη (ηλικίας κάτω του ενός έτους) πεθαίνουν σε αυτή τη χώρα ξαφνικά και απροσδόκητα κάθε χρόνο.

“Δεν υπάρχει άμεσα προφανής αιτία”, αναφέρει το CDC στη σελίδα του με τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία για το SUID και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Αυτόν τον μήνα, η Μπρουκ Χάντερ, μια 23χρονη μητέρα από το Σινσινάτι του Οχάιο, παραπέμφθηκε σε δίκη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο μετά τον θάνατο ενός δεύτερου παιδιού της εξαιτίας του συνκοιμώμενου, σύμφωνα με την Έιμι Κλάουζινγκ, βοηθό εισαγγελέα της εισαγγελίας της κομητείας Χάμιλτον.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δεν συνιστά τον κοινό ύπνο ή το κοινό κρεβάτι με ένα μωρό.

“Στις 22/6/22/22, το 6 εβδομάδων παιδί της Χάντερ σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα του συνκοιμώμενου”, δήλωσε η Κλάσινγκ στο Fox News Digital σε δήλωση που έστειλε με email. “Σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο πριν, η Χάντερ είχε ένα παιδί 6 εβδομάδων το οποίο επίσης σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα του συνκοιμώμενου”.

“Κατά τη στιγμή του πρώτου περιστατικού, η Hunter είχε ενημερωθεί για τους κινδύνους του συνκοιμώμενου παιδιού”, πρόσθεσε η Clausing.

“Λόγω του προηγούμενου περιστατικού, το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Χάμιλτον έκρινε τον θάνατο του δεύτερου παιδιού ως ανθρωποκτονία”.

Σε περίπτωση καταδίκης, η Χάντερ αντιμετωπίζει μέγιστη πιθανή ποινή φυλάκισης 11 ετών.

Το ένταλμα σύλληψης της Χάντερ εκκρεμεί ακόμη- δεν υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές ημερομηνίες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Clausing.

Το Fox News Digital επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα του Σινσινάτι για σχόλια.

Το τμήμα είχε απαντήσει στην κλήση για το περιστατικό που αφορούσε το δεύτερο παιδί της Hunter, δήλωσε η Clausing.

Ο κοινός ύπνος είναι μια από τις αιτίες αιφνίδιων απροσδόκητων βρεφικών θανάτων (SUID).

Ο συνκοιμητισμός είναι μια αιτία αιφνίδιων απροσδόκητων βρεφικών θανάτων (SUID).

Οι τρεις συχνά αναφερόμενοι τύποι SUID περιλαμβάνουν τα ακόλουθα, σύμφωνα με το CDC.

-Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)

-Άγνωστη αιτία

-Ατυχής ασφυξία και στραγγαλισμός στο κρεβάτι

“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε να αποφευχθεί αυτή η φρικτή κατάσταση”, δήλωσε ο Dr. Steven Czinn, επικεφαλής της παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland στη Βαλτιμόρη του Maryland.

Η AAP συνιστά τα βρέφη να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους – αλλά σε ξεχωριστό κρεβάτι.

Ο Czinn, επικεφαλής της παιδιατρικής, δήλωσε στο Fox News Digital ότι ο ίδιος και το προσωπικό του υποχρεούνται να εκπαιδεύουν τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον κοινό ύπνο, καθώς και την ασφάλεια του ύπνου – πριν οι ασθενείς πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά τον τοκετό.

“Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για την ευαισθητοποίηση είναι σημαντικό”, δήλωσε ο Czinn. “Αυτές είναι οι πιο τραγικές καταστάσεις, να έχει μια οικογένεια να αντιμετωπίσει τον θάνατο του παιδιού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να ευαισθητοποιούμε”, πρόσθεσε.

Τι είναι το co-sleeping και γιατί είναι επικίνδυνο;

Το co-sleeping, στην απλούστερη μορφή του, είναι όταν ένας γονέας ή φροντιστής κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με ένα βρέφος, δήλωσε ο Czinn.

Το co-sleeping μπορεί επίσης να αναφέρεται ως κοινό κρεβάτι ή κοινή επιφάνεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Ο Czinn δήλωσε ότι ο λόγος που ο συνεκοιμητισμός θεωρείται επικίνδυνος είναι ότι τα βρέφη αναπνέουν κυρίως από τη μύτη τους.

Και οι μικροσκοπικές τους μύτες μπορεί να φράξουν πολύ εύκολα.

Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται πάντα ανάσκελα και σε άδειο κρεβατάκι ή καλαθιού για να αποφεύγεται η απόφραξη της αναπνοής.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε από τους γονείς να μην βάζουν πλέον ορισμένα αντικείμενα στις κούνιες – μαλακά παιχνίδια, μαξιλάρια κουβέρτες κλινοσκεπάσματα”, είπε.

“Έτσι, αν κοιμάστε μαζί και το μωρό είναι ακριβώς απέναντί σας, υπάρχει το ενδεχόμενο το μωρό να βρεθεί σε θέση όπου θα δυσκολευτεί να αναπνεύσει από τη μύτη του”.

Επιπλέον, τα μωρά δεν έχουν τις αδρές κινητικές δεξιότητες για να κυλιστούν από το στομάχι στην πλάτη ή από την πλάτη στο στομάχι (το CDC λέει ότι αυτό συμβαίνει γύρω στους 6 μήνες) – οπότε δεν είναι σε θέση να αλλάξουν θέση και να ξεφύγουν από τα εμπόδια.

“Αυτό δυστυχώς οδηγεί σε αυτές τις τρομερές τραγικές συνέπειες”, δήλωσε ο Czinn.

Γιατί οι γονείς κοιμούνται μαζί – και πώς μπορείτε να κρατήσετε το δικό σας μωρό ασφαλές;

Οι γονείς είναι συχνά κουρασμένοι λόγω των ανήσυχων νυχτών, ενώ φροντίζουν ένα νεογέννητο, επισήμανε ο Czinn. Εάν ένας γονέας σκέφτεται να κοιμηθεί μαζί με το μωρό του, μπορεί να είναι επειδή πιστεύει ότι αυτό θα βοηθήσει όλους να καλύψουν τον απαραίτητο ύπνο.

Ενώ ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ψυχολογικά οφέλη από τον κοινό ύπνο, ο Czinn και η AAP συμβουλεύουν να μην το κάνετε.

Οι κουρασμένοι γονείς μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξαπλώσουν στο κρεβάτι με το βρέφος τους, αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν κατά της co-sleeping συνκοίμησης.

“Είναι κάτι περισσότερο από μια δουλειά πλήρους απασχόλησης”, δήλωσε ο Czinn για τη φροντίδα ενός βρέφους.

“Και πάλι, μπορείτε να πηγαίνετε σε μαθήματα, μπορείτε να διαβάζετε βιβλία – αλλά μέχρι αυτό το πολύτιμο μωρό να μπει στο σπίτι σας, δεν έχετε ιδέα για το πόσο κουρασμένοι θα είστε.

Οπότε είναι απόλυτα λογικό όταν θα πείτε: ‘Θα ξαπλώσω για λίγα λεπτά. Δεν πρόκειται να με πάρει ο ύπνος’ – αλλά αυτό συμβαίνει”.

Στη δήλωση πολιτικής του 2022 σχετικά με τους βρεφικούς θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο, η AAP ασχολείται με το ότι δεν συνιστά τον κοινό ύπνο με το μωρό, αλλά “κατανοεί και σέβεται ότι πολλοί γονείς επιλέγουν να μοιράζονται συστηματικά το κρεβάτι τους για διάφορους λόγους”.

“Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε να αποφευχθεί αυτή η φρικτή κατάσταση”.

– Dr. Steven Czinn

Αυτοί οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν “τη διευκόλυνση του θηλασμού, τις πολιτισμικές προτιμήσεις και την πεποίθηση ότι είναι καλύτερο και ασφαλέστερο για το βρέφος τους”, δήλωσε ο οργανισμός.

“Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, δεν είμαστε σε θέση να συστήσουμε την κοινή χρήση κρεβατιού σε καμία περίπτωση.

Έχοντας το βρέφος κοντά στο κρεβάτι τους σε μια κούνια ή καλαθούνα θα επιτρέψει στους γονείς να ταΐσουν, να παρηγορήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες του βρέφους τους”

Οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν “ενισχύσεις”, όπως ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος, ένας γείτονας, ο σύζυγος ή ο σύντροφος για να βοηθήσουν, ώστε ιδανικά, οι γονείς να μπορούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο ξεκούρασης, συμβούλευσε ο Czinn.

Τόνισε επίσης τη σημασία της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών της AAP για τον ύπνο των νεογέννητων.

Ακολουθούν οι συστάσεις ασφαλούς ύπνου της AAP για τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση.

Τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα για να κοιμούνται και σε άδειο κρεβατάκι ή καλάθι.

Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σε σταθερή, επίπεδη, μη κεκλιμένη επιφάνεια που πληροί τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας για κούνιες, καλαθίσκους, παιδικές αυλές και κρεβατάκια.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα για τον ύπνο που δεν διατίθενται στο εμπόριο ειδικά για τον ύπνο.

Συσκευές καθήλωσης όπως καθίσματα αυτοκινήτου, καροτσάκια, κούνιες, μεταφορείς βρεφών και ιμάντες βρεφών δεν συνιστώνται για συνήθη ύπνο.

Κρατήστε κουβέρτες, μαξιλάρια, λούτρινα παιχνίδια, προφυλακτήρες και άλλα αντικείμενα μακριά από τον χώρο ύπνου του μωρού.

Η AAP συνιστά οι γονείς να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο -αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό- κατά προτίμηση τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες.

Αποφύγετε τη χρήση εμπορικών συσκευών, όπως τα οικιακά καρδιοαναπνευστικά μόνιτορ που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τον κίνδυνο SIDS ή άλλων θανάτων που σχετίζονται με τον ύπνο.

Εάν τα βρέφη είναι τυλιγμένα, να τα τοποθετείτε πάντα ανάσκελα.

Τα βαριά κουβαδάκια, τα βαριά ρούχα ή τα βαριά αντικείμενα πάνω ή κοντά στο μωρό δεν είναι ασφαλή και δεν συνιστώνται.

Όταν ένα βρέφος εμφανίζει σημάδια προσπάθειας να κυλιστεί (που συνήθως συμβαίνει στους 3 έως 4 μήνες ή νωρίτερα), το κουβάλημα δεν είναι πλέον κατάλληλο, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ασφυξίας.

Η AAP δεν συνιστά τα μωρά να κοιμούνται συστηματικά σε καθίσματα αυτοκινήτου, καροτσάκια, κούνιες, μεταφορείς βρεφών και βρεφικούς ιμάντες.

“Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προόδου στο να μάθουμε τι κρατάει τα βρέφη ασφαλή κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά”, δήλωσε η Δρ Ρέιτσελ Μουν, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και επικεφαλής συγγραφέας της δήλωσης πολιτικής.

“Ο θάνατος ενός μωρού είναι τραγικός, σπαρακτικός και συχνά μπορεί να αποφευχθεί”, δήλωσε η Moon.

“Αν έχουμε μάθει κάτι, αυτό είναι ότι το απλό είναι το καλύτερο: Τα μωρά πρέπει πάντα να κοιμούνται σε κούνια ή καλάθι, ανάσκελα, χωρίς μαλακά παιχνίδια, μαξιλάρια, κουβέρτες ή άλλα κλινοσκεπάσματα”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πλεονεκτήματα και Κίνδυνοι από Εφαρμογές Επαγγελματικής Χρήσης Βιοκτόνων

News Room M

Σχιζοφρένεια: Νέα μελέτη εντοπίζει γενετικό μηχανισμό που συνδέει τη ντοπαμίνη με τη νόσο

News Room A

O σκύλος μου 'μυρίζει' την υπογλυκαιμία

News Room