magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αλτσχάιμερ: Σημάδια εντοπίζονται πριν γίνουν εμφανή τα σημαντικά συμπτώματα

Αλτσχάιμερ: Σημάδια εντοπίζονται πριν γίνουν εμφανή τα σημαντικά συμπτώματα

Υγιείς άνθρωποι με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για την νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάζουν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου και στις βαθμολογίες των γνωστικών τεστ που σχετίζονται με τη λογική και την προσοχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neuropsychopharmacology, δείχνει ότι, αν και η συσχέτιση μεταξύ αυτών των διαφορών σε άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ ήταν μικρή, η σύνδεση υποδηλώνει ότι τα σημάδια της καταστροφικής νόσου μπορεί να ανιχνευθούν πριν γίνουν εμφανή τα σημαντικά της συμπτώματα.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που διερευνά τον γενετικό κίνδυνο για την όψιμη έναρξη της νόσου Alzheimer και τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χωρίς άνοια και τους γνωστικούς φαινοτύπους.

Κρίσιμοι οι γενετικοί παράγοντες για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια στην οποία επηρεάζονται πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Μεταξύ των βασικών περιοχών που επηρεάζονται είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία της μνήμης και της μάθησης.

Γενετικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη άνοιας από τη νόσο Alzheimer. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν την βαθμολόγηση πολυγονιδιακού κινδύνου (polygenic risk scoring), μια μέθοδο για την εκτίμηση του γενετικού κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει μια συγκεκριμένη ασθένεια, όπως το Αλτσχάιμερ.

Σε αυτήν την μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία πολυγονιδιακού γενετικού κινδύνου με βάση έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων επί 32.790 γενικά υγιών ενηλίκων χωρίς άνοια από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων. Σκοπός ήταν να δουν εάν ο γενετικός τους κίνδυνος για Αλτσχάιμερ συσχετίστηκε με μέσες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου και στη γνωστική απόδοση.

Τι είπαν οι ερευνητές

Η Rachana Tank, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας είναι νέα, επειδή δείχνουν τα αποτελέσματα του γενετικού κινδύνου που μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να είναι εμφανή πολύ πριν από τη διάγνωση κλινικής άνοιας. Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτές οι διαφορές είναι πρώιμα σημάδια άνοιας καθαυτά, είναι σημαντικό να κάνουμε περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα”.

Ο δρ. Donald Lyall, λέκτορας Δημόσιας Υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας του Πανεπιστημίου είπε: “Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο, πιο ουσιαστικό τρόπο μέτρησης του κινδύνου νόσου Αλτσχάιμερ από τις τρέχουσες μεθόδους έρευνας για οικογενειακό ιστορικό άνοιας. Η δυνατότητα εντοπισμού ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο χειρότερων γνωστικών ικανοτήτων και δυνητικά επιταχυνόμενης γνωστικής πτώσης θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας στο μέλλον”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

News Room A

Ευαίσθητη περιοχή: 7 Τρόποι για να διατηρήσετε υγιή την ευαίσθητη περιοχή σας

News Room A

Αν τρως αυτό τότε μειώνεται ο κίνδυνος να αποκτήσεις άνοια

News Room A