magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

Άγρια εκμετάλλευση στην τιμή των τεστ covid-19 στην Ελλάδα

Η μεταδοτικότητα του ιού της πανδημίας βρίσκεται σε εκρηκτική περίοδο. Το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων ετών. Οι αντοχές του βρίσκονται στα όρια του. Η λήψη μέτρων αποδείχθηκε ενίοτε αποτελεσματική και κάποιες άλλες φορές λιγότερο αποτελεσματική. Ο τρόπος που επικοινωνήθηκαν τα μέτρα αυτά, αποδεικνύεται μη αποτελεσματικός, στο βαθμό που δεν έπεισε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών. Η πρόληψη σε πάρα πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας ήταν, και παραμένει, η πιο επαναστατική, και η πιο οικονομική μέθοδος για όλα τα συστήματα υγείας. Παρά ταύτα, δεν είναι πάντα στις επιλογές του πολιτικού συστήματος και στις προτεραιότητες του στο πέρασμα των ετών. Ενδεχομένως γιατί τα συμφέροντα, κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα, είναι διαφορετικά. Από την αρχή της πανδημίας προέκυψε η ανάγκη χρήσης των περίφημων τεστ ελέγχου του κορωνοϊού για το ποιος είναι θετικός και ποιος όχι  και απεδείχθη εν συνεχεία, ότι ο έλεγχος ήταν καθοριστικός, στο να εντοπίζονται και να ανιχνεύονται τα θετικά κρούσματα και οι πηγές τους. Δυστυχώς δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε ένα τεστ τουλάχιστον. Οι τιμές αφέθηκαν στη λογική και στην απληστία της αγοράς, με συνέπεια το κόστος ενός τεστ, ακόμη και σήμερα σε σχέση με την Ευρώπη, να είναι υπερ πολλαπλάσια. Παραδείγματος χάριν, στο Βέλγιο το τεστ κοστίζει μόλις 13 ευρώ.

Η Ελλάδα ακόμα και τώρα θα πρέπει να πρωτοστατήσει, έτσι ώστε η Ευρώπη να εξασφαλίσει με ενιαίο τρόπο την αγορά των τεστ από τη βιομηχανία. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να πέσουν οι τιμές κατακόρυφα και έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε ικανό αριθμό τεστ για όλους τους πολίτες και κυρίως για εκείνους που  είναι οικονομικά αδύναμοι. Τα τεστ πλέον, αποδεικνύεται ότι αποτελούν την προϋπόθεση για να έχουμε πραγματική εικόνα για ότι συντελείται μέσα στην κοινωνία, για αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί η συνταγογράφηση τους από το εθνικό σύστημα υγείας. Θα πρέπει βεβαίως να υπάρξει μέριμνα να μην γίνεται κατάχρηση από κάθε πολίτη και να οριστεί ένας αριθμός τεστ ανά άτομο το μήνα. Οι ειδικοί θα κρίνουν πόσα τεστ για κάθε άτομο θα αναλογεί . Ωστόσο, θα πρέπει να είναι ενιαία η τιμή του τεστ, ιδιαίτερα σε όλα τα ιδιωτικά κέντρα και κλινικές προκειμένου να μην υφίσταται ο πολίτης εκμετάλλευση.  Δεν είναι λίγα τα περιστατικά και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει μία μικρή έρευνα όπου μεγάλες κλινικές στην Αθήνα έχουν διαφορετικές τιμές στο τεστ covid-19. Άρα ο καθένας βάζει την τιμή που θέλει στην ελεύθερη αγορά. Πόσο μπορεί να το αντέξει αυτό ο Έλληνας, ο άνεργος , ο πολύτεκνος και ο οικονομικά αδύναμος όταν πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του το τεστ;

Εύκολα με μία μικρή έρευνα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι από την αρχή της πανδημίας τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα είχαν  τις τιμές αδικαιολόγητα ψηλά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους από 60 – 110 ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη του, τις τιμές που κυμαίνονται στην Ευρώπη, μπορεί εύκολα να ισχυριστεί ότι εδώ η ιστορία του ιού έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς. Αλλά όπως λέει και η παροιμία «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!»

Σχετικές αναρτήσεις

Μάγδα Τσέγκου και Κατερίνα Μονογυιού «αγκάλιασαν» τα παιδιά του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου

News Room M

Δείτε γιατί πρέπει να κρατάτε πάντα τις αποδείξεις – Έτσι θα κερδίσετε έκπτωση φόρου πάνω από 2.000€

News Room M

Η ιδιοκτήτρια του Cavo Tagoo Mykonos, Σούλα Λιάκου, στη Μάγδα Τσέγκου: “Καλύτερα μέτρα παρά να κλείσουμε τον Αύγουστο την Μύκονο” (video)

News Room M