Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη φονική πυρκαγιά που έπληξε τη Βόρεια Μακεδονία και τη συνεχιζόμενη βοήθεια της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, η χώρα μας έχει αναλάβει άμεση δράση για την υποστήριξη των θυμάτων, με το ΕΚΑΒ να πραγματοποιεί τη δεύτερη αεροδιακομιδή εγκαυματιών από τη Βόρεια Μακεδονία προς την Αθήνα.
Στην ανάρτησή του, ο υπουργός τόνισε: «Στο πλαίσιο της συνεχούς και άμεσης υποστήριξης της Ελλάδας προς τη Βόρεια Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία από το ΕΚΑΒ η δεύτερη αεροδιακομιδή τεσσάρων (4) επιπλέον εγκαυματιών προς την Αθήνα». Η αεροδιακομιδή αυτή, όπως εξήγησε, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, με αεροσκάφος τύπου C27 και Ιπτάμενη Υγειονομική Ομάδα του ΕΚΑΒ. Στην ομάδα συμμετείχαν δύο ιατροί και τρεις διασώστες, οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά για τη διακομιδή των τραυματιών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εγκαυματίες, μετά την προσγείωση στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας, μεταφέρθηκαν άμεσα με κινητές ιατρικές μονάδες του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης για περαιτέρω νοσηλεία. Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τραυματίες διακομίσθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Μέχρι στιγμής, το σύνολο των εγκαυματιών που έχουν διακομισθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 12, εκ των οποίων 6 νοσηλεύονται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 1 στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και 2 στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Η ελληνική βοήθεια προς τη Βόρεια Μακεδονία συνεχίζεται με τη διατήρηση των μονάδων εγκαυμάτων σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ παρακολουθεί την κατάσταση και προγραμματίζει τις περαιτέρω ανάγκες νοσηλείας και διακομιδής.
