21.8 C
Αθήνα
Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2026
Magda's News
Για την υγεία μας

Καρκίνος του μαστού: Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πλέον ιάσιμους τύπους της νόσου. Παρόλα αυτά, όλες οι γυναίκες θέλουν να είναι σίγουρες πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να τον αντιμετωπίσουν. Γιαυτό και η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τώρα μια έρευνα μας δείχνει άλλο έναν τρόπο να μειώσουμε τον κίνδυνο. Η έντονη σωματική δραστηριότητα/κινητικότητα τουλάχιστον τις τρεις μέρες της εβδομάδας σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού
Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας/άσκησης και ο αντίστοιχος περιορισμός του καθιστικού χρόνου είναι πολύ πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αυστραλο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Καρκίνος του μαστού και σωματική άσκηση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπριγκίντ Λιντς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Καρκίνου του αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου στη Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 131.000 γυναίκες, από τις οποίες 54.452 δεν είχαν καρκίνο του μαστού, ενώ οι υπόλοιπες είχαν, κυρίως τοπικό.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα/κινητικότητα τουλάχιστον τις τρεις μέρες της εβδομάδας σχετιζόταν με 41% μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού και 38% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού γενικά. Ο μεγάλος χρόνος καθισιού σχετιζόταν με κατά 104% μεγαλύτερο κίνδυνο τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (είναι δύσκολα θεραπεύσιμος και έχει πιο δυσμενή πρόγνωση).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχουν πλέον «βάσιμες ενδείξεις» πως η περισσότερη σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του καθιστικού χρόνου, πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, γι’ αυτό συνίσταται ως μέτρο πρόληψης.

Πηγή

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Related posts

Long Covid: Η μακρά covid παραμένει ένα μυστήριο, αν και αναδύονται θεωρίες

Magdas News

Οι γιορτές κρύβουν κινδύνους για την καρδιά! Δείτε πώς να την προστατεύσετε

Magdas News

Κορωνοϊός: Δεν σχετίζεται με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

Magdas News