26 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
News

Ετοιμαστείτε για την «έκλειψη του αιώνα» –

Η «έκλειψη του αιώνα» θα συμβεί στις 2 Αυγούστου 2027 καθώς θα είναι η μεγαλύτερης διάρκειας ολική ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από την ξηρά. Φέτος, η ολική ηλιακή έκλειψη της 12ης Αυγούστου 2026 θα είναι πραγματικά ξεχωριστή, καθώς θα είναι η πρώτη και η μοναδική ορατή από την Ισλανδία τον 21ο αιώνα, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη μετράνε αντίστροφα για την έκλειψη της επόμενης χρονιάς. Και αυτό γιατί στις 2 Αυγούστου 2027 η Σελήνη θα καλύψει πλήρως τον Ήλιο για ένα εντυπωσιακό διάστημα έξι λεπτών και 23 δευτερολέπτων.

Η μέγιστη διάρκεια

Μεταξύ των μεγάλων πόλεων από όπου η ολική έκλειψη θα είναι ορατή, είναι το Κάντιθ και η Μάλαγα στην Ισπανία, η Ταγγέρη στο Μαρόκο και η Τζέντα και η Μέκκα στη Σαουδική Αραβία. Το Λούξορ στην Αίγυπτο αναμένεται να είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την παρακολούθηση της έκλειψης, καθώς η μέγιστη διάρκεια, έξι λεπτά και 23 δευτερόλεπτα, θα σημειωθεί μόλις 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης.

Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη (σε διάρκεια) ολική ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από εύκολα προσβάσιμες περιοχές για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα.

Οι πρόσφατες εκλείψεις, όπως η έκλειψη του 2024 στη Βόρεια Αμερική, έκρυψαν τον ήλιο για περίπου τεσσεράμισι λεπτά. Η πολυαναμενόμενη έκλειψη της 12ης Αυγούστου 2026 θα προσφέρει στους παρατηρητές στην Ισλανδία και την Ισπανία λίγο πάνω από δύο λεπτά. Η έκλειψη του 2027 σχεδόν τριπλασιάζει αυτόν τον χρόνο προσφέροντας στους παρατηρητές του ουρανού ένα τεράστιο παράθυρο για να κοιτάξουν κατευθείαν την κρυμμένη, λεπτή κορώνα του ήλιου.

Source link

Related posts

Εμμανουήλ Κάραλης: «Είχα έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό και ο γιατρός είπε στους γονείς μου ότι δεν θα συνεχίσω την καριέρα μου»

ChrisTsiora

Έλλη Τρίγγου για τη δύσκολη περίοδο στη ζωής της: «Έφτυσα αίμα, η ψυχοθεραπεία με βοήθησε πάρα πολύ»

ChrisTsiora

Πάφος: Κατ’ οίκον περιορισμός σε 3 κοινότητες-Οδηγίες προς Βρετανούς �

ChrisTsiora