Στη Ρόδο βρέθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο περιοδείας στα νησιά που αντιμετωπίζουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, για τον συντονισμό της διαχείρισης και της αντιμετώπισης των ροών, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενη δημιουργία νέας δομής στη Ρόδο, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από το υπουργείο. Όπως τόνισε, οι υπάρχουσες δομές στα νησιά είναι επαρκείς, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μόνο προσωρινή διαχείριση μέχρι τη γρήγορη μεταφορά των μεταναστών σε άλλες περιοχές.
«Τα νησιά μας δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν ποτέ παραπάνω όγκο από ροές που έρχονται απευθείας», σημείωσε ο υπουργός, απορρίπτοντας τα σενάρια μεταφοράς μεταναστών από την Κρήτη σε Δωδεκάνησα ή το Ανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, τόνισε τη μείωση της πληρότητας σε δομές όπως η Κως και η Λέρος, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για οποιαδήποτε αυξημένη πίεση και να διασφαλίζεται η προστασία του κοινωνικού ιστού των νησιών.
Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ομαλή διαχείριση των ροών και στη γρήγορη μεταφορά των μεταναστών, χωρίς να επιβαρύνονται περαιτέρω οι τοπικές κοινωνίες.
