Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών απέτρεψε μεν έναν ανοιχτό εμπορικό πόλεμο, ωστόσο έφερε νέα δεδομένα για τις ελληνικές εξαγωγές. Ο επιπλέον δασμός 15% που προκύπτει από τη συμφωνία απειλεί την ανταγωνιστικότητα ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα, το γιαούρτι, το κρασί και οι ελιές, στην κρίσιμη αγορά των ΗΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου στις Βρυξέλλες, με στόχο την εξασφάλιση εξαιρέσεων ή ειδικής μεταχείρισης για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το πρόβλημα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον δεν θα διεξαχθούν σε διμερές επίπεδο, αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο της Ε.Ε., κάτι που περιορίζει τις κινήσεις της Αθήνας.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα αναλύσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και θα εντοπίσει νομικά «παράθυρα» για ευνοϊκές ρυθμίσεις. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προβολή της αξίας των ελληνικών εξαγωγών και ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων, τα οποία αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.
Η μάχη δίνεται στις Βρυξέλλες, με την κυβέρνηση να επενδύει στη διαμόρφωση συμμαχιών και στην πειστική ανάδειξη των επιπτώσεων των δασμών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους παραγωγούς και τις αγορές του εξωτερικού.
