26 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
People & Politics

Τέλος στους Αιώνιους Φοιτητές: Διαγραφές από τον Σεπτέμβριο και Τελευταία Ευκαιρία για Πτυχίο

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η νέα ρύθμιση που παρουσίασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο πλαίσιο σύσκεψης για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαγραφή των ανενεργών φοιτητών, ακόμα και εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του 1950.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία δίνει, παράλληλα, μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν δείξει πραγματικό ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όσοι φοιτητές έχουν καλύψει τουλάχιστον το 75% του προγράμματος σπουδών και έχουν συμμετάσχει σε δύο εξεταστικές περιόδους τα τελευταία δύο χρόνια, θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο εξάμηνα – ή τρία, αν απαιτείται πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση.

Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει περίπου 35.000 ενεργούς αλλά καθυστερημένους σπουδαστές.

Ταυτόχρονα, διαγράφονται τον Σεπτέμβριο οι ανενεργοί φοιτητές τετραετών προγραμμάτων που έχουν υπερβεί τη διάρκεια σπουδών ήδη από το 2021-22, αφού λήγει και η τετραετής περίοδος χάριτος που τους είχε δοθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εκκαθάριση των καταλόγων θα βελτιώσει την εικόνα των πανεπιστημίων και τους δείκτες αξιολόγησης, ενώ χαρακτήρισε τη ρύθμιση “ισορροπημένη” καθώς συνδυάζει τη λογοδοσία με μια δίκαιη ευκαιρία για όσους προσπαθούν.

Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε πως πλέον το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορεί να γνωρίζει ποιοι φοιτούν πραγματικά, γεγονός που θα επιτρέψει καλύτερο σχεδιασμό και στόχευση της χρηματοδότησης και των υπηρεσιών.

Related posts

Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις νέες δημοσκοπήσεις: “Κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε!”

Magdas News

Φώφη Γεννηματά: Συγκινημένος ο Ανδρέας Τσούνης και τα τρία παιδιά της στο μνημόσυνο για τις 40 ημέρες από τον θάνατό της

Magdas News

Συγχαρητήριο μήνυμα Κατερίνας Μονογυιού για την ιστορική διάκριση της Α.Ε. Μυκόνου στην Αισθητική Ομαδική Γυμναστική

Magdas News