23.7 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
People & Politics

Κυριάκος Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Θα εκτιμήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

Κυριάκος Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Θα εκτιμήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ελλάδα, και ολόκληρη η Ευρώπη, τις εξελίξεις γύρω από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η Αμερική κατά της ΕΕ, επιβάλλοντας δασμούς ύψους 20% στις εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες. Η απόφαση αυτή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την οικονομία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για να εκτιμηθεί η εθνική αντίδραση απέναντι στις εξελίξεις και να χαραχθεί η στρατηγική της Ελλάδας εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης.

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεση απειλή, καθώς οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ υπερτερούν των εισαγωγών, κάτι που της προσφέρει ένα μικρό «μαξιλάρι» ασφαλείας. Ωστόσο, οι δευτερογενείς επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου είναι αναπόφευκτες. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την απόφαση Τραμπ ως μια στροφή στον προστατευτισμό και τονίζει ότι αυτή η αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία είναι πρωτοφανής, δημιουργώντας μια τεράστια αναστάτωση στις αγορές και στις εμπορικές σχέσεις. Η Ευρώπη, από την πλευρά της, βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς πρόκλησης, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει την επιβολή αυτών των δασμών χωρίς προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζει ότι ο οικονομικός πόλεμος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, και ειδικά για την εξωστρέφεια της χώρας. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία, να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και να επηρεάσει τον πληθωρισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις επιπτώσεις στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, που είναι πλέον πιο κρίσιμη από ποτέ, δεδομένων των διεθνών αναταράξεων.

Οι διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η ΕΕ πρέπει να απαντήσει ενιαία στην κίνηση των ΗΠΑ. Η συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα θα είναι καθοριστική για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων και για την κοινή στάση που θα τηρήσει η ΕΕ απέναντι στους δασμούς.

Η Ελλάδα, με τις εξαγωγές της να ανέρχονται σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, φαίνεται να αντιμετωπίζει μικρότερο άμεσο πλήγμα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά η αρνητική επίπτωση στην οικονομία, με εκτιμώμενη μείωση του ΑΕΠ έως και 0,8%, δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ωστόσο, οι συνέπειες για τις επενδύσεις και το κόστος δανεισμού θα είναι επίσης σημαντικές για την ελληνική οικονομία.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 16 Ιανουάριου και μετά αναμένεται η ανακοίνωση του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Magdas News

Γιαννακοπούλου και Κονιόρδου «μαζί» στο θέατρο – Ποια παράσταση είδαν

Magdas News

Άννα Ευθυμίου: Ποια είναι η βουλευτής Θεσσαλονίκης με την πλούσια εμπειρία στη δικηγορία που τοποθετήθηκε νέα υφυπουργός Εργασίας

Magdas News