26 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
People & Politics

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους

Λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνει δημόσια με άρθρο του, στο οποίο ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και αναλύει τη στρατηγική που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εκθέσει τη χώρα σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Στο άρθρο του, αναφέρεται διεξοδικά στις ελληνοτουρκικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στη θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ισορροπίες στα Βαλκάνια, καθώς και στο ουκρανικό ζήτημα και τις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα. Παράλληλα, αναδεικνύει τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας στην εξωτερική πολιτική.

Κεντρικό σημείο του άρθρου είναι η παρουσίαση 9+1 βασικών αξόνων που, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας εθνικής στρατηγικής. Οι άξονες αυτοί αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας Ελλάδας που δεν θα είναι απλώς παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά ένας ενεργός και ισχυρός παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει πως η χώρα δεν πρέπει να λειτουργεί ως «πρόθυμος ακόλουθος» των αποφάσεων τρίτων δυνάμεων, αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη θέση της ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως τα τελευταία πεντέμισι χρόνια η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρθηκαν στη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία δεν μεταρρυθμίστηκε αποτελεσματικά, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιήθηκε αποσπασματικά και χωρίς έναν σαφή εθνικό σχεδιασμό. Επιπλέον, χαρακτηρίζει καταστροφικό τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι η Ελλάδα έπρεπε να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική στάση, εστιάζοντας στην προστασία των εθνικών της συμφερόντων.

Ολοκληρώνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής στρατηγικής, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται χωρίς ξεκάθαρη εθνική πυξίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις της εποχής και πως απαιτείται μια νέα πολιτική προσέγγιση που θα εγγυηθεί τη θέση της Ελλάδας ως ισχυρού παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τέμπη στο Υπουργικό Συμβούλιο: Η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα αποφασίσει

Magdas News

Απόστολος Λύτρας: Θα μπορεί να ασκεί τη δικηγορία τώρα που αποφυλακίστηκε;

Magdas News

Η Κάμαλα Χάρις έσφιξε το χέρι του Τραμπ κατά την έξοδο από το Καπιτώλιο

Magdas News