Η κυβέρνηση προχωρά σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην επαγγελματική εκπαίδευση, με την ίδρυση Ακαδημιών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Το σχετικό νομοσχέδιο, που φέρουν στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και η υφυπουργός Ιωάννα Λυτρίβη, έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Στόχος είναι η δημιουργία σύγχρονων, εξειδικευμένων δομών εκπαίδευσης που θα καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των τοπικών κοινωνιών.
Εκπαίδευση συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας
Οι νέες ακαδημίες θα αποτελέσουν σημεία σύνδεσης της εκπαίδευσης με την παραγωγική δραστηριότητα, παρέχοντας δωρεάν φοίτηση και αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Οι ειδικότητες θα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, στη Νάουσα θα αναπτυχθούν προγράμματα οινοπαραγωγής, στη Σπάρτη εκπαίδευση για την ελαιοπαραγωγή και στην Αρκαδία κατάρτιση στη φαρμακοβιομηχανία. Έτσι, ενισχύεται η τοπική οικονομία και δημιουργούνται νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους.
Δημόσιες και ιδιωτικές συνέργειες
Το νομοσχέδιο εισάγει τη θεσμοθέτηση συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ακαδημίες θα λειτουργούν με τη σύμπραξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων και επιχειρήσεων. Οι ιδιωτικές εταιρείες που θα συμμετέχουν δεσμεύονται να απορροφήσουν συγκεκριμένο ποσοστό αποφοίτων, ενώ θα συνεισφέρουν στον εξοπλισμό και την πρακτική άσκηση. Το κράτος, από την πλευρά του, θα παρέχει τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτών και τη θεσμική εποπτεία.
Πιλοτική εφαρμογή και επεκτασιμότητα
Η αρχή έγινε στο Κιλκίς, όπου ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών επιχειρήσεων για την ίδρυση σχολής με εξειδίκευση στα βιομηχανικά επαγγέλματα, όπως η μηχανοτρονική. Η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα καθορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των ακαδημιών σε όλη τη χώρα.
Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης
Οι εκπαιδευτές θα επιλέγονται από το μητρώο των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο διδασκαλίας. Οι απόφοιτοι θα αποκτούν τίτλους σπουδών αναγνωρισμένους στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, δίνοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση επενδύει 268 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη αυτών των δομών.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα προσφέρει ουσιαστικές ευκαιρίες στους νέους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη.
