Στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» στα Παραπολιτικά 90.1, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε με σεβασμό στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι τόσο από την κεντροδεξιά όσο και από την κεντροαριστερά, οι οποίοι διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αναλάβουν αυτή τη θέση.
Αν και μίλησε με θετικά λόγια για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, τονίζοντας τη σύνθετη προσωπικότητά του και την ικανότητά του να ξεπερνά δυσκολίες με ευγένεια και χιούμορ, υπογράμμισε ότι το αξίωμα του Προέδρου απαιτεί υπερβάσεις πέρα από τα παραταξιακά όρια.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι οποιαδήποτε επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έρθει με την αποδοχή του συνόλου του πολιτικού φάσματος. Κάθε αντίθεση στην επιλογή του Προέδρου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να δικαιολογείται, τόνισε ο κ. Κικίλιας, καθώς η συναίνεση θα πρέπει να προκύπτει από την πολιτική υπέρβαση και την αποδοχή των υποψηφίων από ευρύτερους πολιτικούς χώρους.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που αφορούν τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την παράδοση που επιτάσσει την επιλογή ενός Προέδρου από την αντίπαλη παράταξη για λόγους ισορροπίας. Σχολίασε την αντίληψη που επικρατεί ότι ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την αντιπολίτευση για να αποφευχθεί η πολιτική αντιπαράθεση, επισημαίνοντας ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει εκβιαστικά διλήμματα και να μην είναι σε συμφωνία με τις ανάγκες της χώρας.
Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και από τις δύο παρατάξεις που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν το αξίωμα με αμεροληψία και σεβασμό απέναντι στους θεσμούς και την πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Επισήμανε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της συναίνεσης στην εκλογή του Προέδρου, ο οποίος πρέπει να έχει την ικανότητα να εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού λαού με ενότητα και αξιοπρέπεια.
Αναφορικά με τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας έδωσε μια σαφή εικόνα των έργων που προγραμματίζονται για την ενίσχυση των αντιπυρικών ζωνών και την προετοιμασία για τις επόμενες φυσικές καταστροφές, αναφέροντας τις βελτιώσεις στον εξοπλισμό και την τεχνολογία που θα ενισχύσουν την ετοιμότητα της χώρας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.
