23.7 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
Της…tv

Κώστας Χαρδαβέλλας: Οι θρυλικοί “Ρεπόρτερς” με τον Γιάννη Δημαρά και τον Γιώργο Λιάνη

Κώστας Χαρδαβέλλας: Οι θρυλικοί "Ρεπόρτερς" με τον Γιάννη Δημαρά και τον Γιώργο Λιάνη

Η εκπομπή «Ρεπόρτερς» αποτέλεσε μια εποχή ορόσημο για την ελληνική τηλεόραση, με τρεις από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους της χώρας, τον Κώστα Χαρδαβέλλα, τον Γιάννη Δημαρά και τον Γιώργο Λιάνη, να ηγούνται της παραγωγής.

Η εκπομπή έκανε πρεμιέρα στις 13 Δεκεμβρίου 1981 και παρουσίασε μια νέα μορφή δημοσιογραφίας στην ελληνική τηλεόραση, αναδεικνύοντας καίρια θέματα της κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας της εποχής.

Οι «Ρεπόρτερς» ήταν το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα που εισήγαγε τη δημοσιογραφία με αποκαλυπτικό χαρακτήρα στην τηλεόραση, εξετάζοντας θέματα που συχνά παρέμεναν αόρατα από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Το πρώτο ρεπορτάζ της εκπομπής, με τίτλο «Χωριό ένα, κάτοικος ένας», ανέδειξε την εγκατάλειψη του χωριού Νέα Σεβάστεια στη Θεσσαλονίκη από τον τελευταίο του κάτοικο, ένα θέαμα που προκάλεσε αίσθηση και έθεσε τον τόνο για τις επόμενες εκπομπές.

Στην πορεία, η εκπομπή αναδείχθηκε για την κάλυψη “καυτών” θεμάτων, όπως η κατάσταση στις φυλακές, τα ναρκωτικά, τα πολιτικά ζητήματα (Παλαιστινιακό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά), και η κοινωνική αδικία. Η δημοσιογραφία των «Ρεπόρτερς» χαρακτηρίστηκε από την επιθυμία να φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας και να δώσει βήμα σε αυτούς που συχνά έμεναν άφωνοι.

Η εκπομπή υπήρξε σταθμός και για την πολιτιστική θεματολογία της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς στην δεύτερη φάση της (1985-1988) ασχολήθηκε περισσότερο με τον πολιτισμό και τη μουσική, αλλά δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις δυσκολίες της τηλεοπτικής ελευθερίας με περιπτώσεις όπως η απαγόρευση της εκπομπής για τη Μασονία.

Οι «Ρεπόρτερς» ολοκλήρωσαν τη διαδρομή τους το 1988, αφήνοντας πίσω τους μια κληρονομιά δυναμικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, με τίτλο τέλους μια συνέντευξη που αφορούσε τον γιο του Βασίλη Τσιτσάνη, σε μια εποχή γεμάτη κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.

Related posts

Τηλεθέαση: Πέταξε ψηλά το Happy Day με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή

Magdas News

Πέτρος Κουσουλός: “Τελευταία κάποιες εκπομπές μας πιάνουν στο στόμα τους. Αλλάξτε κανάλι”

Magdas News

Δήμητρα Λιάνη: “Ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ κι έφυγε”

Magdas News