23.7 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
People & Politics

Άννα Διαμαντοπούλου για Αντώνη Σαμαρά: “Ερμηνεύει την εξωτερική πολιτική με κομματικά γυαλιά”

Άννα Διαμαντοπούλου για Αντώνη Σαμαρά: "Ερμηνεύει την εξωτερική πολιτική με κομματικά γυαλιά"

Το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο του συνεδρίου του «Βήματος» για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, εκτυλίχθηκε ένας έντονος και ενδιαφέρον διάλογος που αφορούσε τη Μεταπολίτευση, την εξωτερική πολιτική της χώρας και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Στην εκδήλωση, μετά τις εθνικοπατριωτικές τοποθετήσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί από τη ΝΔ, ήρθε η αιχμηρή απάντηση από την Άννα Διαμαντοπούλου.

Η πρώην Επίτροπος και νυν επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απάντησε στις παρατηρήσεις του κ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή του για τη Μεταπολίτευση ως «κομματική» και περιορισμένη. «Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε δύο βασικά θέματα. Εκανε μια μικρή αναφορά στη Μεταπολίτευση, ενώ η κύρια αναφορά του ήταν στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση. Για το δεύτερο, είναι ο Πρωθυπουργός που καλείται να απαντήσει», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου και συνέχισε λέγοντας πως ο πρώην Πρωθυπουργός προσέγγισε την πολιτική ιστορία της χώρας μέσα από «κομματικά γυαλιά».

Η κ. Διαμαντοπούλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις παραλείψεις του κ. Σαμαρά στην αποτίμηση της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αναφορά στις επιτυχίες των ηγετών του, Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε έναν μεγάλο στόχο και τον πέτυχε, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε εθνοκεντρική πολιτική», τόνισε και πρόσθεσε, «μήπως ξεχνάμε ότι επί Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που συνεργάστηκε με τους Αδέσμευτους, ότι συμμετείχαμε στην κίνηση των 6 και ανοίξαμε την Ελλάδα στις αραβικές χώρες;».

Η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είχε τεράστιες επιτυχίες, αναφέροντας τον Κώστα Σημίτη και τα δύο σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του: το Ελσίνκι και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. «Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά αν συνεχίσουμε να αναλύουμε το παρόν και το μέλλον με το παρελθόν», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, κλείνοντας τη συζήτηση με ένα σχόλιο που προσδιόρισε τη διαφορά στην πολιτική φιλοσοφία και την ανάγκη για ανανέωση της σκέψης και των δράσεων της χώρας.

Η συνάντηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με τον διάλογο να καταδεικνύει τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που συνεχίζουν να καθοδηγούν τη δημόσια συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα της χώρας.

Related posts

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας μετά τις αποκαλύψεις για το «έγκλημα» των Τεμπών

Magdas News

Νίκος Αντύπας: Η ζωή του συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών που έφυγε από τη ζωή την τελευταία μέρα του Γενάρη

Magdas News

Τσιάρας: Τέλος Αυγούστου με Αρχές Σεπτεμβρίου Ξεκινούν οι Πληρωμές στους Αγρότες

Magdas News