Ο Μανούσος Μανουσάκης, ο σπουδαίος σκηνοθέτης που έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο της ελληνικής τηλεόρασης και του θεάτρου, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, νικημένος από τη λευχαιμία. Η είδηση του θανάτου του βύθισε στη θλίψη την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του, αφήνοντας πίσω μια σπουδαία κληρονομιά και αναμνήσεις γεμάτες δημιουργία και αγάπη.
Η ηθοποιός Τάνια Τρύπη, που συνεργάστηκε στενά μαζί του επί δεκαετίες, μίλησε συγκινημένη για εκείνον στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ:
«Γνωρίζω τον Μανούσο από τότε που ήμουν 14 ετών. Ήταν φίλος, δάσκαλος, συνεργάτης. Δουλέψαμε μαζί σε αμέτρητα πρότζεκτ, από το “Τμήμα Ηθών” μέχρι το “Κόκκινο Ποτάμι”. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή. Αγαπούσε ιδιαίτερα τους νέους ηθοποιούς και πάντα τους στήριζε. Είναι τόσο δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν είναι πια εδώ».
Η Τάνια μοιράστηκε τις τελευταίες στιγμές τους:
«Δεν ήρθε στην πρεμιέρα της τελευταίας του σκηνοθεσίας, Τα Άγουρα Κεράσια, γιατί ένιωθε μια αδιαθεσία. Μου είπε “Πρέπει να πάω στο νοσοκομείο, αλλά θα βγω σύντομα και θα σας δω”. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του σε εμένα. Ήταν πάντα γεμάτος υγεία, ποτέ δεν τον είχα δει να αρρωσταίνει. Η απώλειά του είναι ένα σοκ για όλους μας».
Ο σκηνοθέτης ήταν γνωστός για το πνεύμα του και την αγάπη του για τους ανθρώπους που δούλευαν μαζί του. Σύμφωνα με την Τάνια, συνήθιζε να καλεί τους ηθοποιούς στο σπίτι του για να παρακολουθούν μαζί τα επεισόδια, με τη σύζυγό του να φροντίζει πάντα για όλους.
«Ο Μανούσος δεν είχε ηλικία. Ήταν πάντα νέος, γεμάτος ζωντάνια και πάθος για τη δουλειά του. Η απώλειά του αφήνει ένα κενό που δεν μπορεί να αναπληρωθεί».
Η είδηση του θανάτου του Μανουσάκη έφερε στο φως τη σπουδαιότητα του έργου του και τη βαθιά επιρροή που είχε στους συνεργάτες του και στο ελληνικό κοινό. Η παρακαταθήκη του θα ζει μέσα από τις δημιουργίες του και τις ζωές που άγγιξε με το ταλέντο και την ανθρωπιά του.
