26 C
Αθήνα
Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Magda's News
Ζωή

Πόσο θα κοστίζει ο καφές στο τραπέζι από 1η Ιουλίου

Ακόμα πιο ακριβός θα είναι ο καφές, από 1η Ιουλίου, για όσους επιλέξουν να τον απολαύσουν σε κατάστημα καθώς ο ΦΠΑ θα επιστρέψει στο 24% από 13 που είναι σήμερα.

Οι επιχειρηματίες, που ήδη αντιμετωπίζουν τις μεγάλες αυξήσεις στη διεθνή τιμή του καφέ, δηλώνουν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν και την αύξηση του φόρου και είναι αναγκασμένοι να τη μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με Open και Mega, ο freddo espresso που κοστίζει σήμερα 2,50 ευρώ θα σκαρφαλώσει στα 2,80 ευρώ, ενώ ο ίδιος καφές, που κοστίζει σήμερα 3,50 ευρώ θα ανέλθει στα 4 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι τιμές στα take away προβλέπεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ επηρεάζει μόνο τον καφέ που σερβίρεται στο τραπέζι.

Η ανακοίνωση για τον καφέ

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του για τη μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αναφέρει:

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2024 μονιμοποιήθηκαν οι μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον επεκτάθηκε ο μειωμένος συντελεστής σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που προσφέρονται στην εστίαση και στα ταξί έως τις 30/06/2024 με εκτιμώμενο κόστος για το εξάμηνο 77 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής στα μη αλκοολούχα ποτά μονιμοποιήθηκε στο 13% για τις περιπτώσεις που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), ενώ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα επανήλθε στο 24%.

Από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.

Related posts

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ολική έκλειψη της σελήνης από το 2022

Magdas News

Ποια μουσεία έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό σήμερα, 25η Μαρτίου

Magdas News

Τα “Bread Factory” πάντα ευαισθητοποιημένα, στήριξαν το “Βαμβακάρειο Ίδρυμα – Αρωγή”, σε ένα μοναδικό Easter Charity Event!

Magdas News