magdasnews.gr
Ζωή

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμμένα Βούρλα

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής ολοκλήρωσε και φέτος με επιτυχία τις εργασίες του στα Καμένα Βούρλα με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και την επιστημονική αιγίδα του προέδρου της Ακαδημίας, Κωνσταντίνου Κουσκούκη.

Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, πρωτεργάτης στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλαδα, και Προεδρος του ΙΣΑ, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, και Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας. 

Το συνέδριο, με τίτλο “Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στον Τουρισμό Υγείας”, ανέδειξε τις νέες τάσεις και εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς στον τομέα της Ιαματκής Ιατρικής και του Τουρισμού Ευεξίας, που αποτελούν δύο δυναμικούς πυλώνες για την Ελλάδα στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας .

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσούκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, εξήγησε ποιοι είναι οι στόχοι μιας εθνικής στρατηγικής για τον Ιαματικό Τουρισμό στην Ελλάδα, και υπογράμμισε:

 «Η συγκυρία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε αυτόν τον ευλογημένο γεωφυσικά τόπο που είναι η Ελλάδα, να μετατραπεί σε ένα Παγκόσμιο Resort Υγείας – medispa, που θα απευθύνεται διεθνώς όχι μόνο στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και προληπτικά σε πολυ ευρύτερα κοινά, και νέους ανθρώπους που όλο και συχνότερα επιλέγουν Ευεξία για τις διακοπές τους. Απαραίτητο στοιχείο για την εκτίναξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι η επιστημονική μας αξιοπιστία, δηλαδή, η ιατρική εποπτεία από έμπειρους και διεθνώς καταξιωμένους γιατρούς. Το διεθνές ενδιαφέρον για ιαματικές θεραπείες αυξάνεται δραματικά».

Τα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως, αλλα και ένας σημαντικός αριθμός ταξιδιώτων ευεξίας του κόσμου ενδιαφέρονται με αυξανόμενο ενθουσιασμό για ιαματικές θεραπείες στις φυσικές ιαματικές πηγές της χώρας μας, πολλές απο τις οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ αρκετές απο τις αρχαίες πηγές της Ελλάδας αποτέλεσαν τους πρώτους προορισμούς ιαματικού Τουρισμού του κόσμου 

«Η παραδοσιακή και ιστορική γνώση της Ελλάδας για τη Ιαματική Ιατρική είναι μοναδική, και τα διεθνή και ευρωπαικά δίκτυα Ιαματικής Ιατρικής και των Ιαματικών Λουροπόλεων, περιμένουν απο την χώρα μας να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της σημερινής σύγχρονης επιστήμης και πρακτικής της Ιαματικής Θεραπείας”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. 

«Μια επίσκεψη σε μια ελληνική Ιαματκή πηγή κατά τη διάρκεια των διακοπών των εκατομμυρίων ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη χώρα μας και την Αττική, θα πρέπει να αποτελεί ελκυστικό κίνητρο, και να προωθηθεί έτσι ώστε να αποκτήσουμε δευτερογενείς ταξιδιώτες ευεξίας. Αυτοί με την σειρά τους, στόχος είναι να επιλέξουν Ιαματικό Τουρισμό και Τουρισμό Ευεξίας στο επόμενο ταξίδι τους στην Ελλαδα, και γιατί όχι , να γίνουν τελικά “repeat tourists” στην χώρα μας, αφου η Ιαματική θεραπεία εφαρμόζεται για 21 ημέρες καθε εξάμηνο», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει και θεσμοθετήσει την Ιαματική Ιατρική ως Συμπληρωματική Ιατρική, ενώ η ειδικότητα κερδίζει διαρκώς επιστημονικό έδαφος σε διεθνές επίπεδο. Το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για τη Ιαματική Ιατρική και τον Ιαματικό Τουρισμό συζητήθηκε επίσης, καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, οι οποίες είναι  εκτεταμένες σε αριθμό σε όλη την επιράτεια, με ειδική γεωλογική σύσταση, η καθε μια για διαφορετικές ασθένεις και παθησεις.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΕΛΙΤΟΥΡ, καταδίκασε τις «γραφειοκρατικές πρακτικές και αγκυλώσεις του “υδροκέφαλου” κράτους που εμποδίζουν δραματικά», όπως ανέφερε, «την ανάπτυξη της Ιαματικής Ιατρικής και του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα,” είπε ο περιφερειαρχης, “είναι η σημερινή τραγωδία, να απειλούνται με λουκέτο τα Λουτρά Πόζαρ

Οι πηγές Πόζαρ, ένας παγκοσμίως γνωστός προορισμός του Ιαματικου Τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, είναι επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Ιστορικών Ιαματικών Λουτροπολεων (EHTTA).

«Η τραγική ειρωνία», ανέφερε ο κ. Πατούλης, «είναι ότι η Ευρωπαική Ενωση είχε ανακοινώσει ότι θα διεξάγει το επόμενο μεγάλο συνέδριο της τον Μάρτιο στα Λουτρά Πόζαρ, και εδώ δεν γνωρίζουμε καν αν αύριο θα είναι σε λειτουργία».

“Αυτό καταστρέφει την αξιοπιστία της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναμένει από τη χώρα μας ορατά αποτελέσματα”.

“Το Pozar δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ο Πολχνχνίτος στη Λέσβο, η πιο θερμή πηγή της Ευρώπης, έχει επίσης κλείσει, όπως και η θερμή πηγή της Απολλωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, οι πηγές στην Ικαρία και δύο πηγές των Μεθάνων, στην Αττική. Για τις δύο τελευταίες, τις θερμές πηγές της Αττικής στα Μέθανα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα ανοίξουν», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε για το έργο του τον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής καθηγητή Κουσκούκη, οποίος έχει ολοκηρώσει όπως είπε, την πλήρη μελέτη για να ξανανοίξουν οι πηγές στα Μέθανα, και γενικότερα για την “άοκνη συμβολή του την εθνική προσπάθεια για την αναβίωση της γνώσης του Ιπποκράτη και την αναδειξη της Ελλάδας σε θεραπευτικό και εκπαιδευτικό κόμβο Ιαματικής Ιατρικής, Τουρισμου Ευεξίας και Ιατρικου Τουρισμού”.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, και απήθυνηναν χαιρετισμό και τις ομιλίες τους, ο καθηγητής Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, η πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη, οι πρώην Υπουργοί Σκανδαλάκης και Μπεντενιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Θεοφάνης Σπανός, ο Δημαρχος Καμμένων Βούρλων Ιωάννης Συκιώτης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογου,ο Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Αναπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συβμβουλίου Ελλήνων Γιατρών Κωσταντίνος Πάντος, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και της ΕΛΙΤΟΥΡ Πέτρος Μαμαλάκης, και πολλοί ειδικοί επιστήμονες της επιστήμης του Θέρμαλισμού, της Ιαματικής Ιατρικής και της Ευεξίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές αναρτήσεις

Παρουσίαση Βιβλίου «Η κοιλάδα της ομορφιάς», του μοντέλου Φαίης Γεωργακοπούλου.

News Room G

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το The Kick-Off Party από τo MadWalk 2023 by Three Cents!

News Room G

Η «Κόκκινη Κλωστή»… ξετυλίχθηκε με επιτυχία!

Newsroom E