magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πιεστείτε για να χάσετε 5 κιλά σε μια εβδομάδα

Το να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος είναι καλό για την σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία μας.

Αλλά αν ψάχνετε για μια γρήγορη απώλεια κιλών από διάφορες δίαιτες που “υπόσχονται” να χάσετε ακόμα και 5 κιλά σε μια εβδομάδα, πιθανότατα δεν θα βρείτε το τελικό αποτέλεσμα που αποζητάτε.

«Σίγουρα είναι εφικτό να χάσετε σημαντικό αρκετό βάρος γρήγορα, αλλά όταν καταλάβετε τι κάνει αυτή η διαδικασία στο σώμα σας, θα δείτε ότι πιθανότατα δεν είναι καλή ιδέα. Δεν πρόκειται να σας δώσει τα αποτελέσματα που πραγματικά ψάχνετε», λέει ο ενδοκρινολόγος και ο ειδικός επί ζητημάτων παχυσαρκίας, δρ. Marcio Griebeler, της Cleveland Clinic.

Μπορείτε να χάσετε 5 κιλά σε μια εβδομάδα;

Ναι, είναι απολύτως εφικτό να χάσετε 5 κιλά σε μια εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα ή ότι θα διαρκέσει.

Πολλοί επιλέγουν κάποια “δίαιτα της μόδας” για να χάσουν γρήγορα κιλά. Ίσως τρώτε μόνο λαχανικά για μια εβδομάδα. Ή κόβετε πλήρως τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Ή αρχίζετε πολύ έντονη γυμναστική.

Μπορεί και να πετύχουν αυτά. Ίσως πραγματικά χάσατε αυτά τα 5 κιλά σε μια εβδομάδα. Είναι σίγουρα κάτι εφικτό. Αλλά αυτή η απώλεια βάρους είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί βραχύβια.

Ο δρ. Griebeler εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γρήγορη απώλεια βάρους είναι συχνά αποτέλεσμα της απώλειας όχι μόνο του λίπους, αλλά και της μάζας νερού και μυών. Για να είναι η απώλεια βάρους επιτυχής και βιώσιμη, πρέπει να κάψετε το λίπος, αλλά να διατηρήσετε τους μυς. Και αυτό απαιτεί χρόνο και αφοσίωση.

Οι επιδράσεις μιας απότομης ή/και ακραίας δίαιτας

Συχνά, η πρώτη μας πηγή, αν θέλουμε να ρίξουμε γρήγορα μερικά κιλά είναι να περιορίσουμε σημαντικά τη θερμιδική μας πρόσληψη. Η δραστική μείωση των θερμίδων για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει επιπτώσεις στο βάρος σας, σίγουρα. Αλλά δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μακροπρόθεσμα.

«Δεν πρόκειται να μείνετε σε μια δίαιτα 500 θερμίδων την ημέρα για πολύ καιρό», λέει ο δρ. Griebeler. «Δεν είναι βιώσιμη στρατηγική αυτή. Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια και θα προσαρμοστεί για να σας εμποδίσει από το να διατηρήσετε αυτό το είδος δίαιτας για πολύ καιρό».

Αυτές οι προσαρμογές που κάνει ο οργανισμός είναι αλλαγές στον μεταβολισμό του σώματός σας που έχουν σχεδιαστεί για να σας εμποδίσουν από το να χάσετε απότομα βάρος. Είναι εξελικτικά προγραμματισμένες άμυνες για να μας προστατεύσουν από την απειλή της πείνας.

Έτσι π.χ., ο οργανισμός θα αρχίσει να αυξάνει τις ορμόνες της πείνας. Θα έχετε μια απότομη πτώση σε ορμόνες που σηματοδοτούν όταν αισθάνεστε χορτάτοι. Το σώμα σας θα διατηρήσει την ενέργειά του. Και θα αρχίσετε να χάνετε μυϊκή μάζα.

Έτσι, μετά από ακραία δίαιτα μιας εβδομάδας όπου θα “πετύχετε” την απώλεια 5 κιλών, τι θα νιώσετε; Ακόρεστη όρεξη, χαμηλή ενέργεια και αδυναμία. Εν ολίγοις μια… τέλεια καταιγίδα που θα οδηγήσει στην υπερκατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

Και αυτό που θα γίνει είναι να πάρετε πίσω τα 5 κιλά που χάσατε και να επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης.

Αεροβικές ασκήσεις για ταχεία απώλεια βάρους

Οι αεροβικές ασκήσεις που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό είναι ιδανικές για την υγεία της καρδιάς και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα (ή 75 λεπτά την εβδομάδα εάν κάνετε πιο έντονη αεροβική δραστηριότητα).

Το τρέξιμο, η ποδηλασία και παρόμοιες ασκήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός και να κάψετε αρκετές θερμίδες. Αλλά για να γίνουν σωστά αυτές οι ασκήσεις πρέπει να παρέχετε στο σώμα σας επαρκή ενέργεια.

«Πρέπει να αναπληρώσετε τις θερμίδες που χάνετε από την άσκηση. Το σώμα σας θα τις αναζητά αδιάκοπα. Εάν δεν τρώτε σωστά, θα είστε κουρασμένοι και, ως εκ τούτου, δεν θα είστε σε θέση να συνεχίσετε όλη αυτή την άσκηση», λέει ο δρ. Griebeler.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης και απώλεια βάρους

Η μυική ενδυνάμωση είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην απώλεια βάρους. Η μετατροπή του λίπους σε μυς βοηθά να διατηρήσετε το σώμα σας δυνατό και να αποτρέψετε χρόνιες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης κ.ο.κ.

Ο δρ. Griebeler λέει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικοδόμηση μυών βοηθά στη βελτίωση της σύνθεσης του σώματος σας και βελτιώνει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης αυξάνουν τους μυς και μειώνουν το λίπος. Η αύξηση των μυών βοηθά το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Αλλά για γρήγορη απώλεια βάρους, οι ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα.

Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Έτσι, αν ψάχνετε να χάσετε βάρος γρήγορα, αυτές οι ασκήσεις δεν θα το κάνουν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ. Griebeler, η σύνθεση του σώματός σας είναι μια καλύτερη ένδειξη της υγείας σας από τον απλό αριθμό στην ζυγαριά σας.

Επιπλέον, η οικοδόμηση μυών απαιτεί χρόνο. Περισσότερο από μία εβδομάδα. Και εδώ είναι το δύσκολο: για να χτίσετε μυς, το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια. Χρειάζεται θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι bodybuilders παίρνουν αυτά τα πρωτεϊνικά ροφήματα. Εν ολίγοις, δεν γίνεται να χτίσετε μυς, όταν ταυτόχρονα περιορίζετε τις θερμίδες.

Πηγή: health.clevelandclinic.org

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την κολπική μαρμαρυγή και πρέπει να γνωρίζετε

News Room A

Οι καρδιολογικές επιπτώσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα

News Room A

Άσκηση: Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη μείωση του μεταστατικού καρκίνου

News Room A