magdasnews.gr
Home - Συμβουλές

Πως να απαλλαγείτε από τα κουνούπια σε κήπο και βεράντα

Γράφει η Αθηνά Παπαδοπούλου, Βιολόγος-Αρχιτέκτων Τοπίου

Πώς ένα τόσο μικρό έντομο είναι ικανό να μας κάνει να εγκαταλείψουμε τον κήπο μας και να κλειστούμε στο σπίτι;

Για να απολαμβάνουμε τον κήπο μας όλο το χρόνο, όσο καλά σχεδιασμένος και αν είναι, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν εστίες που αποτελούν καταφύγιο για αυτά τα πολύ ενοχλητικά αλλά και απειλητικά για τη δημόσια υγεία έντομα, τα κουνούπια!

Ένας απολαυστικός κήπος ή μια ωραία βεράντα πρέπει να είναι σχεδιασμένα έτσι, ώστε να μην υπάρχουν σημεία όπου το νερό θα παραμένει στάσιμο για πολύ ώρα. Για παράδειγμα, πιατάκια από γλάστρες, ανώμαλο έδαφος με κακή αποστράγγιση νερού, που δημιουργεί μικρές λιμνούλες ή αποθήκευση παλιών ξύλων ή ελαστικών στον κήπο, είναι σημεία τα οποία αποτελούν εστίες αναπαραγωγής για συγκεκριμένα είδη κουνουπιών. Επομένως, περιορίζοντας την αναπαραγωγή τους, μειώνεται ο αριθμός των ακμαίων κουνουπιών που τελικά θα πετάξουν στον κήπο μας!

Πώς όμως μπορούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ενοχλητική παρουσία των κουνουπιών;

  1. Επιλέγουμε φυτά με εντομοαπωθητική δράση όπως: Βασιλικός, Δυόσμος, Μέντα, Μελισσόχορτο, Σιτρονέλλα, Λεβάντα, Δενδρολίβανο, Αρμπαρόριζα, Κατηφές και πολλά άλλα αρωματικά φυτά τα αιθέρια έλαια των οποίων αποτελούν τη βάση των περισσότερων αντικουνουπικών σκευασμάτων, βιολογικών ή όχι.
  2. Τοποθετούμε έναν καλό ανεμιστήρα. Μια καλή λύση όχι μόνο για την απομάκρυνση των κουνουπιών αλλά και για το δροσισμό του καθιστικού μας χώρου είναι η τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα. Το ρεύμα αέρα που δημιουργεί δυσχεραίνει το πέταγμα των κουνουπιών
  3. Αποφεύγουμε να ποτίζουμε τα φυτά αργά το βράδυ γιατί τότε η υγρασία θα παραμείνει για περισσότερες ώρες. Ιδανικά, ποτίζουμε τα φυτά λίγο πριν ξημερώσει (αυτό είναι πολύ εύκολο αν έχουμε αυτόματο πότισμα)
  4. Απομακρύνουμε από τον κήπο μας οπουδήποτε αντικείμενο μπορεί να συγκρατήσει νερό ακόμη και σε μικρή ποσότητα

Συνοψίζοντας, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα της παρουσίας των κουνουπιών στον κήπο μας αλλά οι μεγάλες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών παραμένουν οι μεγάλοι υγρότοποι, οι ορυζώνες (καλλιέργειες ρυζιού) και τα ρέματα των πόλεων.

Επομένως, η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των μεγάλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών που αναλαμβάνει το κράτος, σε συνδυασμό με τα μέτρα που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι ο τέλειος συνδυασμός για να απολαύσουμε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο χωρίς κουνούπια!

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Οι εξελίξεις της επικίνδυνης και πολυδάπανης μούχλας !!!

News Room M

Η νέα μόδα στο κάμπινγκ ονομάζεται glamping και βρίσκεται μόλις 2 ώρες από την Αθήνα

News Room

Αν λάτρευες τους δράκους του Game of Thrones αυτό είναι το αντικείμενο που χρειάζεσαι σπίτι σου

News Room