magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Έτσι βλέπουν το ΕΣΥ οι πολίτες και οι γιατροί – Τι τους ικανοποιεί, τι τους δυσαρεστεί

Διττή έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μεγάλο φάσμα θεμάτων του χώρου της δημόσιας Υγείας. Τα ευρήματα για τη γνώμη των πολιτών και της ιατρικής κοινότητα παρουσιάστηκαν στα μέσα ενημέρωσης και σε εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και διεξήχθη στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1.198 πολιτών και 700 γιατρών.

Οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 87,6% ικανοποιημένοι από το καλό επίπεδο υπηρεσιών του ιατρικού προσωπικού, ενώ εκφράζουν σημαντική δυσαρέσκεια για την έλλειψη καλής οργάνωσης. Επίσης, οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση για τη λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με καθόλου καλό «μάτι» δεν βλέπουν το σύστημα Υγείας, οι ίδιοι οι γιατροί.

Ωστόσο, ένα άλλο ποσοστό που αγγίζει το 41,5% του γενικού πληθυσμού, δηλώνει ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας, ενώ το 74% είναι δυσαρεστημένο λόγω της ανοργανωσιάς που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες σε ποσοστό 46%, οι ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών αλλά και οι άνω των 65 ετών είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες Υγείας.

Περισσότερο δυσαρεστημένοι, ωστόσο, δηλώνουν οι κάτοικοι σε μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Απορίας άξιον είναι πως παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, το 40,6% ζητά ιατρική φροντίδα στα ιδιωτικά ιατρεία και λιγότερο ποσοστό, δηλαδή το 31,6%, στα νοσοκομεία.

Παρ’ όλα αυτά το 65,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας, έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Οι προτάσεις του 

Θετική είναι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών στην πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, σήμερα 31 Μαΐου.

Επίσης, σύσσωμο το ιατρικό σώμα στηρίζει την πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.

Τέλος, οι γιατροί καταγράφουν στα πολύ σοβαρά προβλήματα του κλάδου την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν πως ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός τηλεϊατρική: Πώς διαμόρφωσε ο Covid το μέλλον της τηλε-υγείας

News Room A

Το αλκοόλ είναι η άμεση αιτία για διάφορους τύπους καρκίνου σύμφωνα με έρευνα

News Room A

Γρίπη των Πτηνών: Φέρεται να ευθύνεται για χιλιάδες νεκρά θαλάσσια πτηνά που ξεβράστηκαν στην ανατολική ακτή του Καναδά

News Room A