magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Νόσος του Πάρκινσον: Τα άσχημα όνειρα αποτελούν προειδοποίηση για τη νόσο του Πάρκινσον

Οι ηλικιωμένοι που αρχίζουν να βιώνουν άσχημα όνειρα ή εφιάλτες μπορεί να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι σε μια ομάδα ηλικιωμένων ανδρών, τα άτομα που βίωναν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν αργότερα με Πάρκινσον σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν.

Άσχημα όνειρα και νόσος του Πάρκινσον

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον βιώνουν εφιάλτες και άσχημα όνειρα πιο συχνά από τους ενήλικες στο γενικό πληθυσμό, αλλά η χρήση εφιάλτων ως δείκτη κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον δεν είχε προηγουμένως ληφθεί υπόψη. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Abidemi Otaiku, του Κέντρου για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου, δήλωσε: “Αν και μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο η έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες κινδύνου και πολλοί από αυτούς απαιτούν ακριβές νοσοκομειακές εξετάσεις ή είναι πολύ συνηθισμένοι και μη ειδικές, όπως ο διαβήτης. Ενώ πρέπει να διεξαγάγουμε περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ο εντοπισμός της σημασίας των κακών ονείρων και των εφιαλτών θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι τα άτομα που βιώνουν αλλαγές στα όνειρά τους σε μεγαλύτερη ηλικία -χωρίς κάποιο προφανές έναυσμα- θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή”.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη κοόρτης από τις ΗΠΑ, η οποία περιείχε δεδομένα για μια περίοδο 12 ετών από 3818 ηλικιωμένους άνδρες που ζούσαν ανεξάρτητα. Στην αρχή της μελέτης, οι άνδρες συμπλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων, ένα από τα οποία περιελάμβανε μια ερώτηση σχετικά με την ποιότητα του ύπνου. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν άσχημα όνειρα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα παρακολουθήθηκαν στο τέλος της μελέτης για να διαπιστωθεί εάν ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με τη νόσο του Πάρκινσον. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 91 περιπτώσεις Πάρκινσον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν. Οι περισσότερες από τις διαγνώσεις έγιναν τα πρώτα πέντε χρόνια της μελέτης. Οι συμμετέχοντες που έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που μια μέρα θα διαγνωστούν με Πάρκινσον είναι πιθανό να αρχίσουν να βιώνουν άσχημα ντραμς και εφιάλτες λίγα χρόνια πριν αναπτύξουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πάρκινσον, όπως τρόμο, δυσκαμψία και βραδύτητα στην κίνηση.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα όνειρά μας μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και μπορεί να αποδειχθούν σημαντικός στόχος για την έρευνα της νευροεπιστήμης. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) για να εξετάσουν τους βιολογικούς λόγους για τις αλλαγές στα όνειρα. Θα εξετάσουν επίσης την αναπαραγωγή των ευρημάτων σε μεγαλύτερες και πιο διαφορετικές κοόρτες και θα διερευνήσουν πιθανούς δεσμούς μεταξύ των ονείρων και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τα πρώτα εμφυτεύσιμα ακουστικά βαρηκοΐας στην Ελλάδα

News Room

Άπνοια στον ύπνο: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

News Room A

Έρευνα σε παιδιά για το αν συνδέεται ο διαβήτης τύπου 1 με την Covid-19

News Room A