magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κατανάλωση καφέ: Ποια επίδραση έχει στην καρδιά μας;

Ο καφές βλάπτει, προστατεύει ή δεν έχει καμία επίδραση στην υγεία της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος; Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, αφού ο καφές είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα σε όλο τον κόσμο. Ενώ ορισμένες μελέτες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιαγγειακά επεισόδια, άλλες προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Κάποιες έρευνες έχουν προτείνει ότι η τακτική κατανάλωση πολλών καφέδων συμβάλλει στη δυσκαμψία της αορτής – αυτό είναι όταν η αορτή, που είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στο ανθρώπινο σώμα, γίνεται όλο και λιγότερο εύκαμπτη. Η δυσκαμψία της αορτής μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ταυτόχρονα, άλλα στοιχεία έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύσει από την αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση κατά την οποία η πλάκα συσσωρεύεται μέσα στις αρτηρίες, εμποδίζοντας το αίμα να ρέει κανονικά.

Τελικά, ο καφές μάς κάνει καλό;

Τώρα, μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που πίνουν σημαντική ποσότητα καφέ κάθε μέρα δεν παρουσιάζουν αρτηριακή ακαμψία, πράγμα που σημαίνει ότι ο καφές δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο επικεφαλής συγγραφέας Steffen Petersen και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης χθες στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας (BCS) στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το British Heart Foundation, ένα εγγεγραμμένο φιλανθρωπικό ίδρυμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που υποστηρίζει την έρευνα σχετικά με τις καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις, χρηματοδότησε τη μελέτη. Τα ίδια αποτελέσματα σε όλες τις ομάδες Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα 8.412 συμμετεχόντων που στρατολογήθηκαν μέσω της Μελέτης Απεικόνισης Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο συνέδριο BCS, η ομάδα εξήγησε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να υποβληθούν σε καρδιαγγειακή μαγνητική τομογραφία και άλλες εξειδικευμένες αξιολογήσεις για να επιτρέψουν στους ερευνητές να προσδιορίσουν την κατάσταση της καρδιαγγειακής τους λειτουργίας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης από μόνοι τους πόσο καφέ έπιναν συνήθως σε καθημερινή βάση. Μετά από αυτές τις αναφορές, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, σύμφωνα με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ τους: άτομα που έπιναν ένα ή λιγότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα όσοι έπιναν από ένα έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα όσοι έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Στην τελική τους ανάλυση, ο καθηγητής Petersen και η ομάδα απέκλεισαν άτομα που έπιναν περισσότερα από 25 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, καθώς και εκείνα που είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή.

Όταν συνέκριναν τις μετρήσεις της αρτηριακής ακαμψίας μεταξύ των τριών ομάδων, οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ όσοι έπιναν μέτρια και βαριά καφέ (όσοι έπιναν από ένα έως τρία ή περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αντίστοιχα) και εκείνων που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ή λιγότερο την ημέρα. Αυτά τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι ακόμη και η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων καφέ είναι απίθανο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή υγεία, επομένως μπορεί να μην επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς και της αγγειακής λειτουργίας. Παρά την τεράστια δημοτικότητα του καφέ παγκοσμίως, διαφορετικές αναφορές θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να τον απολαύσουν.

“Αν και δεν μπορούμε να αποδείξουμε αιτιώδη συνάφεια σε αυτή τη μελέτη, η έρευνά μας δείχνει ότι ο καφές δεν είναι τόσο κακός για τις αρτηρίες όσο θα έδειχναν προηγούμενες μελέτες”, εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Kenneth Fung. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν σε ισχύ αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν για πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αρτηριακή δυσκαμψία, όπως ηλικία, βιολογικό φύλο, εθνικότητα, κατάσταση καπνίσματος, κατανάλωση αλκοόλ, ύψος, βάρος, διατροφικές συνήθειες, υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Νόσος του εντέρου: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αυξάνεται στα ομόφυλα ζευγάρια

News Room A

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την “οφθαλμοπάθεια της ηλικίας”

News Room A

Ο κορωνοϊός το 2022: Το καλό και το κακό σενάριο για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε

News Room A