magdasnews.gr
Συνεντεύξεις - NewsitΤετ α τετ με την Μάγδα

Θ. Σκυλακάκης: Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού

Για όσα παρέλαβαν στα δημοσιονομικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, για τα 40 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια από αυτούς που ζητούσαν οι δανειστές και για τις μειώσεις φόρων που θα έρθουν μίλησε στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Είπε ακόμα ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση του κατώτατου μισθού, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για όλους, εξήγησε πως θα λειτουργήσει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους.

«Τους άρεσε να βάζουν φόρους»

«Νομίζω, ότι δεν μετρούσαν σωστά και ότι τους άρεσε να βάζουν φόρους. Καθένας έχει τα βίτσια του δηλαδή, σε αυτούς τους άρεσαν να βάζουν φόρους το ευχαριστιόντουσαν. Το θεωρούσαν εντάξει, βάλε φόρους και να χουμε εμείς μια άνεση, να είναι ευχαριστημένοι και οι έξω γιατί τα είχανε κάνει να μην πω, στη σχέση με τους έξω και ήθελαν να τους δώσουν κάτι. Ε, αυτό που τους δώσανε είναι το φορολογικό, τους φόρους του ελληνικού λαού, επιπλέον αυτούς που συμφώνησαν. Δηλαδή πέραν των πλεονασμάτων που είχανε συμφωνηθεί, μάζεψαν δέκα, δώδεκα, δεκατρία δισεκατομμύρια παραπάνω από αυτά, είναι το λεγόμενο μαξιλάρι και ταυτόχρονα για να τα μαζέψουν αυτά, αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα κατά 30 δισεκατομμύρια μόνο στην εφορία. Τα ληξιπρόθεσμα, των απλών πολιτών. Από 75 δις το 15, πήγαν 105. Τριάντα δισεκατομμύρια που τώρα το κουβαλάνε οι πολίτες σαν σακιά τσιμέντου στην πλάτη τους και αυτά είναι που πρέπει να βγάλουμε μέσω της μείωσης των φόρων για να ανακάμψει η οικονομία. Άρα η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και την κάνουμε για να τις απελευθερώσουμε», λέει χαρακτηριστικά.

«Θα υπάρξει κάποια αύξηση του κατώτατου μισθού»

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει: «Ο κατώτατος μισθός είναι μέρος της ανταγωνιστικότητάς μας. Συνεπώς πρέπει να αυξάνουμε την παραγωγικότητα της οικονομίας και να δίνουμε πίσω με αυξήσεις τους κατώτατου μισθού, αυτή την αύξηση παραγωγικότητας. Αυτό πρέπει να πηγαίνει το ένα μαζί με το άλλο. Όταν κάνεις μια μεγάλη αύξηση, πρέπει να περιμένεις λίγο για να αυξηθεί πάλι η παραγωγικότητα για να μπορείς να πας στο επόμενο επίπεδο. Θα υπάρξει όμως μια αύξηση του κατώτατου μισθού, όσο για τον ρυθμό ανάπτυξης θα έχουμε πολύ καλύτερο ρυθμό φέτος από ότι πέρσι, αυτή είναι η πεποίθησή μου και όταν θα μπούμε στο 21 και στο 22, θα δούμε ακόμα καλύτερες εξελίξεις γιατί εκεί θα αρχίσουν να ωριμάζουν οι επενδύσεις. Εμείς επιδιώκουμε μια επενδυτική ανάπτυξη αλλά οι επενδύσεις θέλουνε κάποιο χρόνο. Έχουνε μια χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της απόφασης της επενδυτικής και της επίπτωσης στην οικονομία. Θα μιλήσουμε με αριθμούς για την ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο τον Απρίλιο. Οπότε, είμαι συγκρατημένος τώρα.»

«Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για όλους»

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα μειωθεί για όλους. «Θεωρώ ότι θα υπάρχει μία μείωση έτσι ώστε όλοι τελικά να καταλήξουν να έχουν μία επαρκή μείωση, αντίστοιχη με αυτή που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Η μεσοσταθμική μείωση για φέτος τη λογαριάζουμε της τάξης του 8%, αλλά θα δούμε και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα επιτευχθεί, και για αυτό και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Πρώτα θα δούμε πόσα χρήματα έχουμε δηλαδή.»

Έτσι θα λειτουργήσει το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Για το μείζον θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας και του νέου πτωχευτικού κώδικα και όλα όσα θα αλλάξουν στο τέλος Απριλίου ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής ήταν ξεκάθαρος. Είπε: «Κοιτάξτε, μετά ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων, θα πρέπει να βρούνε ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, τόσο με τις τράπεζες όσο και με τα funds. Αυτοί που είναι αδύνατο να βρουν μια ρύθμιση, διότι τα χρέη είναι τόσο μεγάλα, θα υπάρξει μια κοινωνική προστασία, για τη στέγασή τους. Θα βοηθηθούν στη μετάβαση ώστε να μπορούν να στεγαστούν. Ήδη υπάρχει ένα σημαντικό στεγαστικό βοήθημα αλλά θα δούμε και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε αυτή τη μετάβαση και επίσης θα υπάρξει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο με το οποίο άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλα χρέη και είναι πάρα πολλοί αυτοί. Μιλάμε για όχι απλώς δεκάδες χιλιάδες, παραπάνω είναι. Θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από την αρχή, από το μηδέν, γιατί τι συμβαίνει!»

Εξήγησε ότι με το δικό μας πτωχευτικό δίκαιο τα χρέη δε σε εγκαταλείπουν ποτέ έτσι όπως είναι τώρα. «Δηλαδή μπορεί να χάσεις το σπίτι σου, θα χάσεις και ένα δεύτερο σπίτι. Και όχι, να μην ξεχρεώνεις ποτέ. Και να έχεις να ζεις μονίμως υπό ένα ζυγό. Λοιπόν αυτό είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει, πρέπει να μπορούν οι άνθρωποι να τραβάνε μια γραμμή και να ξεκινάνε τη ζωή τους από την αρχή. Γιατί αυτοί είναι χειρότεροι από φτωχούς. Ένας φτωχός είναι αυτός που έχει λίγα. Ένας υπέρχρεωμένος είναι αυτός που δεν έχει λίγα, ούτε καν τίποτε, έχει κάτω από το τίποτε. Έχει αρνητική περιουσία, πρέπει να δουλεύει όλη του τη ζωή για κάποιον άλλον. Αυτό λοιπόν είναι μια απελευθέρωση που θα κάνει το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Αυτό θα το παρουσιάσουμε, η ουσία είναι ότι μετά από κάποια περίοδο, ας πούμε μεταβατική, θα μπορεί να ξεκινάει χωρίς να έχει πια χρέη».

Και συνέχισε: «Μιλάμε ότι μετά με κάποιους όρους και μετά από κάποια διαδικασία θα ξεκινάει από το μηδέν. Αυτό σημαίνει πτώχευση. Πτώχευση σημαίνει ότι δεν έχεις πια το χρέος που είχες. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία πτώχευσης, έχει κάποιες συνέπειες και τα λοιπά. Αυτό όπως υπάρχει και στις επιχειρήσεις, υπάρχει αυτή η διαδικασία. Αυτό λοιπόν θα είναι μια αλλαγή. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι, κάποιοι που μπορούν να κρατήσουν τα σπίτια τους, να μπούνε και να κλείσουν τη σχετική συμφωνία στο πλαίσιο της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί που περιλαμβάνει και μία επιδότηση και η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί. Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι θεωρώντας ότι θα υπάρχει πάντα δικαστική προστασία, δεν έχουν μπει να αξιοποιήσουν. Είναι ας πούμε δύο χιλιάδες που έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα μίας ευνοϊκής ρύθμισης. Αξίζει τον κόπο να αυξηθούν αυτοί, όσο υπάρχει αυτή η πλατφόρμα, μέχρι τις 30 Απριλίου».

Πάταξη της φοροδιαφυγής και νέα κίνητρα για τους πολίτες

«Εμείς έχουμε βάλει σε αυτό τον προϋπολογισμό 560 εκατομμύρια από την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η φοροδιαφυγή απαιτεί την συμμετοχή και των πολιτών που συμμετέχουν, είναι σαν το ταγκό θέλει δύο. Όταν λοιπόν παίρνεις μία, κάνεις μία συναλλαγή, χωρίς ο άλλος να σου κόβει απόδειξη, συμμετέχεις και εσύ στη φοροδιαφυγή. Εντάξει δεν είναι το ίδιο βαρύ με το να την κάνεις ενεργητικά αλλά και οι η παθητική φοροδιαφυγή είναι υπαρκτή. Τώρα όμως η παθητική φοροδιαφυγή έχει κόστος, λόγω του 22% αν δεν πετύχεις το 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Συνεπώς έχεις ένα πολύ ισχυρό αντικίνητρο και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αυξήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, να κάνουν όσο περισσότερες γίνεται. Πολλές φορές αυτό θα μας βοηθήσει και στο να μην χακάρονται οι ταμειακές μηχανές, δηλαδή πολλές φορές εσείς πληρώνετε μετρητά παίρνετε μία απόδειξη αλλά αυτή η απόδειξη είναι μούφα. Όταν είναι ηλεκτρονική συναλλαγή αυτή είναι πραγματική. Επίσης και αυτό είναι σημαντικό, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και κάποια θετικά φορολογικά κίνητρα, έτσι ώστε να ενθαρρύνονται σε κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων και δαπανών, να ενθαρρύνεται ο πολίτης γιατί θα έχει μια πρόσθετη φορολογική απαλλαγή. Αυτό είναι μια σημαντική εξαγγελία, που θα μας βοηθήσει, έτσι ώστε τα κίνητρα για να κινηθεί ο ίδιος ο πολίτης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να είναι και αρνητικά το 22% και θετικά όταν θα κάνει συναλλαγές τέτοιες. […] Μέχρι τον Μάρτιο δηλαδή θα ανακοινώσουμε και κάποια θετικά κίνητρα».

Περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων με σχέδιο

«Η επισκόπηση δαπανών, δεν είναι η κλασσική περικοπή δαπανών που γινόταν στο παρελθόν, δεν έχει το Υπουργείο λεφτά, κόψε από δω, κόψε από κει και μετά ρώτα τι συνέβη αφού έκοψες. Είναι μία τελείως διαφορετική διαδικασία», λέει ο κ. Σκυλακάκης και εξηγεί: «Περιλαμβάνει πρώτα από όλα το μέτρημα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: έχουμε το στόλο των κρατικών αυτοκινήτων, ωραία. Πρέπει να ξέρουμε λοιπόν αυτός ο στόλος γιατί υπάρχει και τι κάνει. Πόσα χιλιόμετρα κάνει; Πόσο κοστίζει η συντήρησή του; Πόσοι το χρησιμοποιούν; Πόσες φορές; Αυτά λοιπόν ξεκινάμε και τα μετράμε με λεπτομέρεια, αυτοκίνητο, αυτοκίνητο σε όλο το κράτος».

Για τα ακίνητα του δημοσίου είπε ότι έχουν ξεκινήσει και μετράνε πόσα τετραγωνικά υπάρχουν σε κάθε, σε κάθε ακίνητο που είναι υπάλληλοι, πόσοι υπάλληλοι. Και τι δουλειά γίνεται σε αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξορθολογήσουν τις δαπάνες. «Τα χρήματα που θα συγκεντρώσουμε θα πάνε σε μείωση φόρων 80% και 20% σε κοινωνικές δαπάνες».

Πόσα ξοδεύουμε στο μεταναστευτικό

Για τις δαπάνες στο μεταναστευτικό ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι υπάρχουν και από τον τακτικό προϋπολογισμό και από τον προϋπολογισμό επενδύσεων. «Έχουμε και κάποια χρήματα που μας καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι της τάξεως μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων και κάποια άλλα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός Ελληνικού προϋπολογισμού που είναι πιο πολλά».

Μάλιστα λέει ότι για το μεταναστευτικό το ίδιο δεν είχε ως τώρα το τι πληρώνουμε εμείς στον τακτικό προϋπολογισμό, δεν είχε ως τώρα γίνει υπολογισμός. «Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε έναν υπολογισμό πριν από δυο τρεις μήνες, και η τάξη μεγέθους είναι αυτά που πληρώνουμε εμείς, δε λέω αυτά που μας πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ίσως είναι πεντακόσια με εξακόσια εκατομμύρια, το λέω γιατί πρέπει να δούμε και πώς κατανέμουμε τους μισθούς που είναι η μεγαλύτερη δαπάνη».

Δείτε όλη την συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στο Newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου

Πηγή: Newsit.gr

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Όλοι μιλούν για τον υποψήφιο Δήμαρχο Μαραθώνα Άρη Παπούτση . Ποιος είναι τελικά ο Άρης;

News Room

Η Φρόσω Φωτεινάκη μιλάει για το πρώτο παραμύθι στην Ελλάδα που αναφέρεται στο διαζύγιο γονιών και πρέπει κάθε διαζευγμένος γονιός να το διαβάσει στο παιδί του

News Room A

Βλάσσης Σταθοκωστόπουλος: Ο «Βασιλιάς της εστίασης» μιλάει για πρώτη φορά στη Μάγδα Τσέγκου (video)

News Room A