magdasnews.gr
Συνεντεύξεις - NewsitΤετ α τετ με την Μάγδα

Η Κιβωτός του Κόσμου τώρα χρειάζεται την στήριξή μας περισσότερο από ποτέ

Στην αρχή, ήταν μία παρέα εφήβων. Στη συνέχεια, έγινε μία ολόκληρη οικογένεια. Κάπως έτσι ο Πατέρας Αντώνιος, κατάφερε να δώσει απάντηση στο ερώτημα που είχε πριν από χρόνια: «Πώς μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά;».

Και τα βοήθησε με την στήριξη εθελοντών και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου, η Οργάνωση που είχε ως στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες,  παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον. Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας. Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης.  Τα παιδιά ζουν σε μεγάλα σπίτια με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητα τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.

Η Κιβωτός του Κόσμου, έγινε μία μεγάλη αγκαλιά και εν μέσω κορωνοϊού, δίνει μία ακόμη μάχη για όλους εκείνους που βρίσκονται στη ζεστασιά της Κιβωτού, μακριά από τον «κατακλυσμό» που υπάρχει τώρα  όπως λέει και ο ίδιος.

Η Κιβωτός το τελευταίο διάστημα βιώνει μία σκληρή πραγματικότητα και μας έχει όλους ανάγκη, να την στηρίξουμε, να την βοηθήσουμε να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έτσι ώστε να μην στερηθεί κανένα παιδί τίποτα από όλα όσα τους προσέφερε ο Πατέρας Αντώνιος και όλη η ομάδα που φροντίζει για εκείνα .

Σε μία συνέντευξη αποκλειστικά στο newsit.gr  και την Μάγδα Τσέγκου, ο πατέρας Αντώνιος μιλάει για όλες τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν τις Άγιες ημέρες περιμένοντας την «Ανάσταση» και εξηγεί πως με  μία κλήση στο 19828 ( από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο ) μπορούμε όλοι μας να βοηθούμε στο έργο της Κιβωτού Του Κόσμου.

Η Κιβωτός Του Κόσμου στην εποχή του Κορονοϊού

«Όπως λέμε και στα παιδιά, μένουμε στην Κιβωτό. Μένουμε μέσα, όπως και στην παλιά την Κιβωτό και διασφαλίζουμε με αυτόν τον τρόπο το πολυτιμότερο αγαθό που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, τη ζωή. Έχουμε οργανώσει σε συνεργασία με τα παιδιά, ένα ειδικό πρόγραμμα ούτως ώστε να τα κρατάμε σε καλή διάθεση, σε κίνηση, που βοηθά πάρα πολύ στην ψυχική υγεία και πάρα πολλά παιχνίδια, ημέρα κινηματογράφου και πάρα πολλά πράγματα. Και πολύ περισσότερος χρόνος βέβαια με τα παιδιά που είναι κάτι πολύ σπουδαίο και σημαντικό για να αποφορτίζονται από οτιδήποτε αρνητικό».

Αγωνία, φόβος, άγχος. Τα συναισθήματα στην Κιβωτό απέναντι στον κορονοϊό

«Πράγματι υπάρχει φόβος, υπήρχε μάλλον θα έλεγα, αγωνία για το πότε θα τελειώσει αυτό το πράγμα, η λαχτάρα. Βλέπουμε έξω ότι είναι ανθισμένη η φύση, μου λένε τα παιδιά «θέλουμε να παίξουμε να τρέξουμε» και τα λοιπά και ταυτόχρονα μου λένε «είμαστε κλεισμένοι μέσα, είναι άνοιξη και εμείς είμαστε κλεισμένοι μέσα». Που μας προκαλεί θα έλεγα εγώ, η άνοιξη αυτή να μπορούμε να την απολαύσουμε, αλλά μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά όχι στον εαυτό μας. Που σημαίνει ότι καθένας μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους που αγαπά, με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο και σημαντικό. Να σας πω ότι εμείς ενημερώσαμε τα παιδιά με γιατρό, το τι είναι αυτή η ασθένεια, γιατί υπάρχουν αυτά τα μέτρα, οπότε αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για να ηρεμήσει κάποιος, όταν γνωρίζει την κατάσταση και για ποιο λόγο πρέπει αυτά τα πολύ χρήσιμα πράγματα να συμβαίνουν. Μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά αυτή τη στιγμή, τους λέω, όπως στην παλιά την Κιβωτό, όπου θα πρέπει να παραμείνουμε μέχρι να υποχωρήσει ο κατακλυσμός. Εμείς ταυτόχρονα όμως, πρέπει να ταξιδεύουμε μέσα σε αυτή την Κιβωτό και να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να δημιουργούμε και να χαιρόμαστε τη ζωή και κυρίως αυτά τα οποία έχουμε. Τα οποία πολλές φορές δεν τα εκτιμούμε αυτά τα πιο μικρά, τώρα ήρθε η ευκαιρία ίσως να τα εκτιμήσουμε παραπάνω.»

Παραδοσιακά, αυτές τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, η Κιβωτός συνήθως δεχόταν κόσμο, συλλόγους, ιδιώτες, επιχειρηματίες. Τι σημαίνει ο εγκλεισμός και η… απαγόρευση του συγχρωτισμού για την Κιβωτό, αυτό το Πάσχα;

«Μάλιστα, ξέρετε, όλες αυτές οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για την Κιβωτό, είναι ο αέρας στα πανιά της, για να μπορεί να ξεκινήσει το δύσκολο ταξίδι της. Και αυτή τη στιγμή ακυρώθηκαν και αυτό το Πάσχα είχαν προγραμματιστεί από μήνες επισκέψεις. Έρχεται κόσμος και εμείς στηριζόμαστε αποκλειστικά στον κόσμο, δεν έχουμε πάρει ποτέ κρατικά χρήματα, μέχρι τώρα, όλες αυτές οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στα παιδιά, που ξέρετε, είναι 230 παιδιά στα σπίτι φιλοξενίας που έχουμε ανά την Ελλάδα. Όλες αυτές οι υψηλές υπηρεσίες που προσφέρουμε, καλύπτονταν από την βοήθεια του κόσμου. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για εμάς, για αυτό και όταν υπάρχει ευκαιρία, προσπαθώ να μιλήσω για να ακούσει ο κόσμος. Όχι μόνο η Κιβωτός θα έλεγα, αλλά και πολλά ιδρύματα τα οποία στηρίζονταν αποκλειστικά στην προσφορά του κόσμου, επιβιώνουν δύσκολα την εποχή του κορωνοϊού. Για αυτό και με κάθε ευκαιρία όπως σας είπα, προσπαθώ να βγω προς τα έξω να μιλήσω, υπάρχει και το άλλο το συγκινητικό ότι κάποιοι άνθρωποι χτυπούν το κουδούνι μας και αφήνουν απέξω μία σακούλα με τρόφιμα. Και φεύγουν μετά. Ή μηνύματα απέξω. Και είναι άνθρωποι εθελοντές μας, που μας αγαπάνε, μας σκέφτονται, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλο αυτό τον κόσμο ότι εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και κυρίως, τον μεγάλο αυτόν αγώνα, να μεγαλώσουμε αυτά τα παιδιά, τα δύσκολα αυτά παιδιά που μας εμπιστεύεται η πολιτεία, για να τα ξανακάνουμε παιδιά. Γιατί, ξέρετε, από την ώρα που θα έρθει στο κατώφλι μας ένα παιδί, στην Κιβωτό, με εισαγγελική παραγγελία, είναι ήδη επιβαρυμένο ψυχολογικά και ο μεγάλος σκοπός μας είναι να το βοηθήσουμε να θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής του. Την απώλεια, δηλαδή ότι έχασα τη μάνα μου. Και λέω τη μάνα μου, γιατί τα περισσότερα παιδιά είχαν την μητέρα τους. Οπότε αυτό κάνουμε μαζί με την επιστημονική μας ομάδα, η οποία αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να θεραπευθούν και όχι απλά να τους προσφέρουμε ένα πιάτο φαγητό ή μία φύλαξη, το κυριότερο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή είναι η θεραπεία του τραύματος. Και για αυτό καταλαβαίνετε και για όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και όλοι αυτοί οι επιστήμονες που πληρώνονται και τα λοιπά και ειδικά αυτή την περίοδο, είναι δύσκολο.»

Οι βασικές ανάγκες στην Κιβωτό Του Κόσμου

«Οι βασικές μας ανάγκες αυτή την περίοδο είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε όπως σας είπα το επιστημονικό προσωπικό, για να συνεχίσει τη θεραπεία που γίνεται και επίσης, τα σταθερά έξοδα λειτουργίας, η ΔΕΚΟ, η τροφή, η ένδυση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φανταστείτε ότι συνεπάγεται το μεγάλωμα ενός παιδιού. Φανταστείτε τώρα, μία οικογένεια που έχει ας πούμε τρία παιδιά, εμείς έχουμε πόσα σπίτια φιλοξενίας ανά την Ελλάδα και όλα αυτά τα παιδάκια, τα οποία έχουν τα παραπάνω προβλήματά τους, που θα πρέπει εμείς να τα ρυθμίσουμε και να τα καλύψουμε.»

Το φετινό Πάσχα στην Κιβωτό είναι… παράξενο

«Το Πάσχα αυτό θα είναι ένα παράξενο Πάσχα. Ένα περίεργο Πάσχα, όπου καλούμαστε περισσότερο να κάνουμε άσκηση προσωπική ο καθένας στον εαυτό του. Μπορεί να μην ανάψουμε τις λαμπάδες, σύμφωνα με το Ορθόδοξο έθιμο, αλλά μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε ο ένας στον άλλον ξέρετε, την ελπίδα, τη χαρά, την καλοσύνη. Να δει στο πρόσωπό μας, ξέρετε, ελπίδα. Η πιο μεγάλη επανάσταση πιστεύω, που μπορεί κάποιος να φέρει στον κόσμο, είναι να συνεχίζει να είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος, ή να έχει ελπίδα, παρόλο τις δυσκολίες, παρόλο και το σκοτάδι που υπάρχει γύρω. Διότι όταν βλέπουν αυτή τη χαρά, αυτή την ελπίδα στο πρόσωπό μας οι άλλοι, αμέσως το σκοτάδι σπάει. Έλεγε ο Άγιος Πορφύριος, ότι το σκοτάδι δεν μπορείς να το νικήσεις πυροβολώντας το, αλλά ανοίγοντας το φως. Δηλαδή συνεχίζοντας να έχεις έργα αγάπης.»

Με μία κλήση στο 19828 ( από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο ) βοηθούμε και εμείς στο έργο της Κιβωτού Του Κόσμου

«Είναι ο μοναδικός τρόπος αυτή τη στιγμή, μέσα από το σπίτι του, να μπορεί να βοηθήσει, μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ξέρετε, αυτή είναι μία ευκαιρία να σμίξουν οι καρδιές μας, αυτή την περίοδο, οι οποίες δεν κολλάνε και τον κορονοϊό. Οπότε, πιστεύω ότι ο κόσμος μας θα είναι λίγο αλλαγμένος προς το καλύτερο ίσως σε κάποια πράγματα, όσων αφορά την αυθεντική επικοινωνία. Και μια και δεν μπορούμε φέτος κατά το Ορθόδοξο έθιμο να αλλάξουμε τη λαμπάδα μας, με ένα μήνυμα θα έλεγα ότι κάνουμε όχι μόνο το χρέος μας, αλλά φωτίζουμε και τους άλλους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.»

Δείτε όλη την συνέντευξη

Πηγή: newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός: “Μπορείς να μου δώσεις λίγο ακόμη οξυγόνο;” | Συνέντευξη στο magdasnews.gr

News Room A

Ο 7χρονος Στέλιος έγραψε το «Βαλς της απομόνωσης» και εξηγεί γιατί μένουμε σπίτι

News Room A

Σταύρος Νικολαϊδης :Το παρασκήνιο της υποψηφιότητάς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οικογενειακή ζωή

Newsroom E