magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Εργοθεραπευτές κατά υπουργείου Υγείας – Ζητούν να αποσυρθεί η απόφαση για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Στα «κάγκελα» ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών καθώς χαρακτηρίζει «έκτρωμα» την Υπουργική Απόφαση για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης και καλεί το υπουργείο Υγείας να την αποσύρει.

«Οι εργοθεραπευτές παρέχουν συγκεκριμένο έργο υγείας που δεν υποκαθίσταται από άλλες ειδικότητες Η πρόβλεψη 1 εργοθεραπευτής ανα 80 ασθενείς εξευτελίζει το συνταγματικό δικαίωμα στην υγεία!», σημειώνουν οι εργοθεραπευτές σε ανακοίνωσή τους και χαρακτηρίζουν την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση «νέο χτύπημα» από την κυβέρνηση.

«Αυτή τη φορά, το ατόπημα έρχεται από το υπουργείο Υγείας, το οποίο στην Υ.Α. περί «Εφαρμογής κριτηρίων ποιότητας στις αποζημιωμένες από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας ιδιωτικών Γενικών Κλινικών και ιδιωτικών Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας», ορίζει έναν εργοθεραπευτή ανά ογδόντα ασθενείς! Παράλληλα, με το πρόσχημα της μη εύρεσης Εργοθεραπευτή, δίνει το δικαίωμα αναπλήρωσης της ειδικότητας από Φυσικοθεραπευτή!

Και θέτουμε ευθέως το ερώτημα προς το Υπουργείο Υγείας: Σε περίπτωση μη εύρεσης χειρουργού θα προσλάβετε οφθαλμίατρο, με γνώμονα ότι και οι δύο έχουν τελειώσει την Ιατρική;»,σημειώνουν οι εργοθεραπευτές.

«Μένουμε άφωνοι από την προχειρότητα»

Οι εργοθεραπευτές μένουν άφωνοι, όπως λένε, από την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Υγείας, και ο υπουργός κ. Αθ. Πλεύρης, αντιμετωπίζει μία αυτοτελή ειδικότητα αποκατάστασης, νομοθετικά κατοχυρωμένη στη χώρας μας, όπως σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου.

«Θεωρούσαμε, ότι μετά την συνάντηση μας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Πλεύρης, θα είχε αντιληφθεί πλήρως την ειδικότητά μας και το έργο που προσφέρουμε, το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες ειδικότητες, γεγονός που συνιστά αντιποίηση επαγγέλματος. Αντί αυτού, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, και μάλιστα στο χειρότερο, η ήδη προβληματική Υ.Α. του 2005, ενώ περιμέναμε την κατάργηση της και την θέσπιση πραγματικών και σύγχρονων κριτηρίων ποιότητας στα συγκεκριμένα κέντρα.

Δεν μας εκπλήσσει όμως, αρνητικά, μόνο η συνεχιζόμενη απαξίωση του κλάδου, αλλά και αυτή του ασθενούς, αφού στην Υ.Α., ξεκάθαρα, αντιμετωπίζεται ως αριθμός και όχι ως πολίτης που έχει δικαίωμα στην ποιοτική και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για «εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων» προβλέπει ότι για κάθε ογδόντα (80) ασθενείς αναλογεί ένας (1) εργοθεραπευτής!

Προφανώς, εδώ πλέον, μιλάμε για ένα κακόγουστο αστείο, σε βάρος όμως ενός ολόκληρου κλάδου επαγγελματιών της υγείας και φυσικά σε βάρος χιλιάδων ανηλίκων και ενηλίκων συμπολιτών μας, για τους οποίους η εργοθεραπεία αποτελεί παροχή υπηρεσιών με σκοπό να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής», όπως λένε.

Να αποσυρθεί

Οι εργοθεραπευτές καλούν το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ως αρμόδιο φορέα, να αποσύρουν την εν λόγω Υ.Α. και να υπάρξει άμεση συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών για την υιοθέτηση όρων ουσιαστικής εργοθεραπευτικής παρέμβασης στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, με βασικό στόχο την αξιοπρεπή αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιθαλπόμενοι σε αυτά.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών δηλώνει, διαθέσιμος και έτοιμος για μια τέτοια εποικοδομητική συνεργασία αλλά και αποφασισμένος να προασπίσει με κάθε τρόπο, τόσο τα επιστημονικά και επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων Εργοθεραπευτών, όσο και το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη για πρόσβαση σε πραγματικά ποιοτική και αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας».

Πηγή: iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Νοσηλείες Covid: Δεδομένα συμπτωμάτων βοηθούν στην πρόβλεψη των εισαγωγών

News Room A

Στην 5η θέση με τους ελκυστικότερους εργοδότες στην Ελλάδα η ELPEN

News Room A

Τα 10 προβλήματα υγείας που σας “προειδοποιούν” για νόσο Αλτσχάιμερ!

News Room A