magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Εναλλακτική ιατρική: Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθά στην υγεία;

Η ομοιοπαθητική είναι μια συμπληρωματική ή εναλλακτική ιατρική. Αυτό σημαίνει ότι η ομοιοπαθητική είναι διαφορετική από τις θεραπείες που αποτελούν μέρος της συμβατικής δυτικής ιατρικής με σημαντικούς τρόπους. Βασίζεται σε μια σειρά ιδεών που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1790 από έναν Γερμανό γιατρό που ονομάζεται Samuel Hahnemann. Μια κεντρική αρχή της “θεραπείας” είναι ότι το “όπως θεραπεύει”, ότι μια ουσία που προκαλεί ορισμένα συμπτώματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην άρση αυτών των συμπτωμάτων. 

Ομοιοπαθητική

Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι όσο περισσότερο αραιώνεται μια ουσία με αυτόν τον τρόπο, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμή της να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούνται από ουσίες που έχουν αραιωθεί πολλές φορές σε νερό έως ότου δεν έχει μείνει καθόλου ή σχεδόν καθόλου από την αρχική ουσία. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για να «θεραπεύσει» ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών καταστάσεων όπως το άσθμα και ψυχολογικών καταστάσεων όπως η κατάθλιψη.

Λειτουργεί η ομοιοπαθητική;

Έχει γίνει εκτενής έρευνα για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Δεν υπάρχουν στοιχεία καλής ποιότητας ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση υγείας.

Τι να περιμένω αν το δοκιμάσω;

Όταν επισκεφτείτε για πρώτη φορά έναν ομοιοπαθητικό, συνήθως θα σας ρωτήσει για τυχόν συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας και τη γενική σας ευεξία, τη συναισθηματική σας κατάσταση, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας. Με βάση αυτό, ο ομοιοπαθητικός θα αποφασίσει για την πορεία της θεραπείας, η οποία συχνά παίρνει τη μορφή ομοιοπαθητικών φαρμάκων που χορηγούνται ως χάπι, κάψουλα ή βάμμα (διάλυμα). Ο ομοιοπαθητικός σας μπορεί να σας συστήσει να παρακολουθήσετε ένα ή περισσότερα ραντεβού παρακολούθησης, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του φαρμάκου στην υγεία σας.

Πότε χρησιμοποιείται;

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας. Πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε κατάσταση. Μεταξύ των πιο κοινών καταστάσεων για τις οποίες οι άνθρωποι αναζητούν ομοιοπαθητική θεραπεία είναι:

  • βρογχικο άσθμα
  • μολύνσεις αυτιών
  • αλλεργικό πυρετό
  • καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, στρες και άγχος
  • αλλεργίες, όπως τροφικές αλλεργίες δερματίτιδα (μια αλλεργική πάθηση του δέρματος)
  • αρθρίτιδα
  • υψηλή πίεση του αίματος

Δεν υπάρχουν στοιχεία καλής ποιότητας ότι η ομοιοπαθητική είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις υγείας. Ορισμένοι επαγγελματίες ισχυρίζονται επίσης ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να αποτρέψει την ελονοσία ή άλλες ασθένειες. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν, ούτε επιστημονικά εύλογος τρόπος ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να αποτρέψει ασθένειες.

Είναι ασφαλής η ομοιοπαθητική;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι γενικά ασφαλή και ο κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που προκύπτουν από τη λήψη αυτών των φαρμάκων θεωρείται μικρός. Ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να περιέχουν ουσίες που δεν είναι ασφαλείς ή παρεμβαίνουν στη δράση άλλων φαρμάκων. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν σταματήσετε οποιαδήποτε θεραπεία που σας έχει συνταγογραφήσει γιατρός ή αποφύγετε διαδικασίες όπως ο εμβολιασμός υπέρ της ομοιοπαθητικής.

Τα στοιχεία για τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής

Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Το 2010 η Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση υγείας. Δεν υπάρχουν στοιχεία πίσω από την ιδέα ότι ουσίες που προκαλούν ορισμένα συμπτώματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους. Ούτε υπάρχει κανένα στοιχείο πίσω από την ιδέα ότι η αραίωση και η ανακίνηση ουσιών στο νερό μπορεί να μετατρέψει αυτές τις ουσίες σε φάρμακα. Οι ιδέες που στηρίζουν την ομοιοπαθητική δεν γίνονται αποδεκτές από την επιστήμη και δεν συνάδουν με τις από καιρό αποδεκτές αρχές για τον τρόπο λειτουργίας του φυσικού κόσμου.

Η έκθεση της Επιτροπής για την ομοιοπαθητική το 2010 ανέφερε ότι η αρχή “όπως θεραπεύει όπως” είναι “θεωρητικά αδύναμη” και ότι αυτή είναι η “πάγια άποψη της ιατρικής επιστήμης”. Για παράδειγμα, πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ήπια σε τέτοιο βαθμό που είναι απίθανο να έχει παραμείνει ένα μόνο μόριο της αρχικής ουσίας στην τελική θεραπεία. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούνται από νερό. Ορισμένοι ομοιοπαθητικοί πιστεύουν ότι, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της υπαιτιότητας, η αρχική ουσία αφήνει ένα “αποτύπωμα” του εαυτού της στο νερό. Αλλά δεν υπάρχει γνωστός μηχανισμός με τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό.

Η έκθεση του 2010 έλεγε: “Θεωρούμε ότι η ιδέα ότι οι υπερ-αραιώσεις μπορούν να διατηρήσουν ένα αποτύπωμα ουσιών που είχαν προηγουμένως διαλυθεί σε αυτές είναι επιστημονικά απίθανη”. Μερικοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν ομοιοπαθητική μπορεί να δουν βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους ως αποτέλεσμα ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως φαινόμενο εικονικού φαρμάκου. Εάν επιλέξετε θεραπείες υγείας που παρέχουν μόνο ένα εικονικό φάρμακο, μπορεί να χάσετε άλλες θεραπείες που έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Διαβήτης: Πώς αντιμετωπίζονται τα ψυχολογικά προβλήματα;» ,γράφει η Άννα Χατζηδημητρίου

News Room G

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οδηγίες για να την αντιμετωπίσετε

News Room A

Αλλεργίες: Τι συμβαίνει αν το αντιισταμινικό σας δεν είναι πια αποτελεσματικό

News Room A