magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού από την εξάπλωση του κορωνοϊού

Έντονη ανησυχία εκφράζουν τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και επισημαίνουν την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.

Οι οδοντίατροι της Βόρειας Ελλάδας που είναι μάρτυρες μιας αθρόας και μη αναγκαίας μετακίνησης συμπολιτών μας σε γειτονικές χώρες όπου ο κορωνοϊός καλπάζει, τονίζουν ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στο καθεστώς λειτουργίας των συνοριακών περασμάτων με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Όπως αναφέρουν, η ανεξέλεγκτη διέλευση Ελλήνων από τα συνοριακά περάσματα, ειδικά των Ευζώνων και της Νίκης, προκάλεσε κινδύνους για διασπορά του κορωνοϊού σε ελληνικές περιοχές που είναι «παρθένες» στον ιό, όπως είναι η Φλώρινα και η Παιονία.

Στα σύνορα με την Αλβανία και ειδικότερα στα περάσματα της Κακαβιάς Ιωαννίνων και Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας καταγράφεται αριθμός χιλιάδων διερχόμενων στην Ελλάδα. Αλβανοί που έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα μπαινοβγαίνουν καθημερινά, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, καθώς δεν αποκλείεται να είναι ασυμπτωματικοί κατά την είσοδό τους στη χώρα και έπειτα να μεταδώσουν τον ιό σε δεκάδες συμπολίτες μας. Έρευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι το ιικό φορτίο στους ασυμπτωματικούς μειώνεται με πιο αργό ρυθμό από ό,τι στους συμπτωματικούς.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Έλληνες που κατοικούν κοντά στα σύνορα, εισέρχονται στο γειτονικό κράτος για να βάλουν φθηνή βενζίνη, να κάνουν ψώνια ή να παίξουν στα καζίνο της Γευγελής και της Δοϊράνης, αψηφώντας τους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα!

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες, καθώς τέτοιες συμπεριφορές είναι άκρως επικίνδυνες και δυσκολεύουν τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών να ελέγξουν την πανδημία» σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης. Μάλιστα ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης εξέδωσε αφίσα, στέλνοντας το μήνυμα «Λέμε όχι στην ανευθυνότητα και τις άσκοπες μετακινήσεις για ψώνια και οδοντιατρικές θεραπείες στις γείτονες χώρες. Διασφαλίζουμε την υγεία μας! Βάζουμε stop στην εξάπλωση του covid 19».

Οι άσκοπες μετακινήσεις σε γειτονικές χώρες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας, αναφέρει ο κ. Δεβλιώτης και υπογραμμίζει ότι «τουλάχιστον ο ένας στους τρεις από όσους κολλάνε τον κορωνοϊό δεν έχει συμπτώματα και είναι φαινομενικά υγιής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους». Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και ζητά από την πολιτεία να λάβει πρόσθετα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σύνορα της χώρας.

Σχετικές αναρτήσεις

Η ανδρική γονιμότητα και πως επηρεάζεται από το επάγγελμα

News Room A

Χορτοφαγία: Υγεία, χωρίς ελλείψεις

News Room

Ασβέστωση: Τι είναι τα ασβεστώματα και πού δημιουργούνται στο σώμα – Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

News Room A