magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Εγκυμοσύνη: Πώς συνδέεται η επιληψία με δυσκολίες στην εγκυμοσύνη;

Το βαλπροϊκό οξύ, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας, της ημικρανίας και της διπολικής διαταραχής, μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιληψία και δυσκολία στην εγκυμοσύνη

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology από τον Bill Keyes του Ινστιτούτου Γενετικής και Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, Γαλλία, και τους συνεργάτες του αποκαλύπτει έναν λόγο γιατί: το βαλπροϊκό οξύ (VPA) βάζει ορισμένα κύτταρα του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος σε γήρανση, ένα είδος σταματημένη κατάσταση που τα εμποδίζει να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν σωστά. Το VPA χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Ωστόσο, από την αρχική του χρήση, υπήρξαν πολλές χιλιάδες περιπτώσεις γυναικών που έλαβαν VPA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια γέννησαν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένης της δισχιδούς ράχης, αλλοιώσεων του προσώπου και δυσπλασίας της καρδιάς. Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο των εκτεθειμένων βρεφών αναπτύσσει γνωστική εξασθένηση και διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

Στη νέα μελέτη, ο Keyes και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τόσο ανθρώπινα οργανοειδή, τρισδιάστατες ομάδες ανθρώπινων κυττάρων που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, όσο και ποντίκια για να μελετήσουν την εμβρυϊκή έκθεση στο VPA. Ανακάλυψαν ότι το VPA προκαλεί κυτταρική γήρανση στα νευροεπιθηλιακά κύτταρα, τα βλαστοκύτταρα που δημιουργούν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν ένα συγκεκριμένο μόριο, το p19Arf, ως υπεύθυνο για αυτήν την επαγόμενη από το VPA γήρανση. Όταν η ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια χωρίς p19Arf, η έκθεση σε VPA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλούσε πλέον μικροκεφαλία (μικρό μέγεθος κεφαλιού) ή αλλαγές στα πρότυπα έκφρασης γονιδίων που σχετίζονται με τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, αν και το VPA οδήγησε σε άλλα ελαττώματα ακόμη και σε αυτά τα ποντίκια. 

Το έργο είναι ένα από τα πρώτα που συσχετίζει την κυτταρική γήρανση με αναπτυξιακά ελαττώματα, λένε οι συγγραφείς. “Συνολικά, η ανακάλυψη ότι η άτυπη ενεργοποίηση της γήρανσης στο έμβρυο μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη εγείρει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι μπορεί επίσης να συμβάλει σε ελαττώματα σε αναπτυξιακά πλαίσια πέρα ​​από αυτά που μελετήσαμε εδώ”. Ο Muriel Rhinn, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, προσθέτει: “Ενώ η κυτταρική γήρανση έχει από καιρό συσχετιστεί με τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, τώρα δείχνουμε ότι η ανώμαλη πρόκληση γήρανσης μπορεί επίσης να συμβάλει σε αναπτυξιακά ελαττώματα. Καθώς το βαλπροϊκό οξύ συνδέεται στενά με γνωστικά ελαττώματα και τη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, αυτή η μελέτη εισάγει τώρα μια συναρπαστική σχέση με τη γήρανση, υποστηρίζοντας πώς χρειάζονται πρόσθετες μελέτες”.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Υγεία: Τι είναι ο Διαβήτης;

News Room A

Long Covid: Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος την αντιμετωπίζει

News Room A

H ΕLPEN ενισχύει το έργο της HOPEgenesis και υιοθετεί τις γυναίκες της Κιμώλου που διεκδικούν τη μητρότητα

News Room A