magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Βαρείες Επεμβάσεις Καρκίνου του Μαστού: είναι δυνατή η ταχεία ανάρρωση;

Η σύγχρονη χειρουργική του καρκίνου του μαστού στοχεύει στη διατήρηση του αδένα και την ελάχιστη παρέμβαση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, με αποδεδειγμένη την ογκολογική ασφάλεια. Ωστόσο, ένα ποσοστό γυναικών με εκτεταμένη νόσο υποβάλλεται αναγκαστικά σε μαστεκτομή, που συνήθως συνοδεύεται και από μια επέμβαση αποκατάστασης του μαστού, ενώ ενδέχεται να είναι απαραίτητη και η αφαίρεση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Και οι δύο αυτές χειρουργικές επιλογές κατατάσσονται στις βαρείες επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος μαστού,  καθώς είναι πιο τραυματικές, συνεπάγονται μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο και αναισθησιολογική επίδραση, ενώ επιβραδύνεται και ο χρόνος αποθεραπείας. Στις περιπτώσεις αυτές, η υποβοήθηση της μετεγχειρητικής ανάρρωσης αποτελεί σημαντικό ζητούμενο, το οποίο και επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση της ασθενούς ολιστικά  και σε όλα τα στάδια της χειρουργικής θεραπείας της. 

Προεγχειρητικά, η ασθενής προετοιμάζεται για μια βαρεία επέμβαση με ρύθμιση – βελτιστοποίηση όλων των παραμέτρων που ενδέχεται να επηρεάσουν την μετεγχειτρητική της πορεία: διατροφή, ενυδάτωση, καρδιοαναπνευστική λειτουργία, επίπεδα σακχάρου, μηχανισμοί πήξης αίματος, εστίες μικροβιακού φορτίου και εκάστοτε ειδικά προβλήματα υγείας. 

Διεγχειρητικά, οι στόχοι που τίθενται είναι η σωστή και ακριβής χειρουργική τεχνική με ταχεία διεκπεραίωση, η τιτλοποιημένη ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς γενική και τοποπεριοχική αναισθησία και η μείωση του κινδύνου λοιμώξεων με κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Μετεγχειρητικά, και εφόσον έχουν τηρηθεί όλοι οι παραπάνω κανόνες, εφαρμόζεται το πρωτόκολλο της Εντατικοποιημένης  Αποκατάστασης μετά Χειρουργική Επέμβαση ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), που περιλαμβάνει: 

Ισχυρή Αναλγησία: η αποτελεσματική διαχείριση του χειρουργικού πόνου είναι καίριας σημασίας για την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς

Μείωση παρενεργειών αναισθησιολογικών φαρμάκων, όπως ζάλης και ναυτίας με κατάλληλη ενυδάτωση και φαρμακευτική αγωγή

Χορήγηση Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων κατά περίσταση,  που μετριάζουν την υπέρμετρη φλεγμονώδη αντίδραση (stress) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και μετεγχειρητικά 

Προφύλαξη λοιμώξεων, με απλά μέτρα καθαρισμού του δέρματος, προσεκτική διαχείριση του χειρουργικού τραύματος και πιθανών περοχετεύσεων, καθώς και την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή

Άμεση κινητοποίηση, την ημέρα του χειρουργείου και έναρξη την 1η μετεγχειρητική ημέρα ενός φυσιοθεραπευτικού προγράμματος διατήρησης της κίνησης και μυικής ενδυνάμωσης  του άνω άκρου. 

Ο κεντρικός στόχος του πρωτοκόλλου είναι η επιτάχυνση της ανάρρωσης, με έλεγχο του μετεγχειρητικού στρες και ταχεία επάνοδο των λειτουργιών του σώματος στο προ του χειρουργείου επίπεδο, μέσα από ένα προσεγμένο πρόγραμμα περιεγχειρητικής φροντίδας, που χτίζεται από μια ομάδα επιστημόνων γύρω από τη χειρουργική- αναισθησιολογική μονάδα. Κομβικής δε σημασίας σε όλη την πορεία είναι παράλληλα η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση του ψυχολογικού φόρτου, που επωμίζεται η ασθενής. 

Παρασκευή Λιάκου M.D, PhD, FEBS
Χειρουργός Μαστού
Για περισσότερες πληροφορίες: www.liakouparaskevi.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μουδιάζει το μικρό δάχτυλο του χεριού; Τι μπορεί να σημαίνει

News Room A

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό χάπι για το στομάχι!

News Room A

Γιατί πρέπει να μετράμε την πίεση από τα 30 μας: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο;

News Room A