magdasnews.gr
Συνεντεύξεις - NewsitΤα δικά μου νέα

Βαρβιτσιώτης στην Μάγδα Τσέγκου για Ερντογάν, κορονοϊό και ΕΣΠΑ

Για τα όσα εξωφρενικά έχουμε ακούσει από την γειτονική Τουρκία, την εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Ερντογάν τον τελευταία καιρό, για τον κορονοϊό αλλά και για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που μπλοκάρουν στα ευρωπαϊκά γρανάζια, μίλησε στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Όταν εργαλειοποιείς πρόσφυγες και μετανάστες, με αυτό το χυδαίο τρόπο και τον προκλητικό τρόπο, όχι παραβιάζεις το διεθνές δίκαιο, ουσιαστικά δημιουργείς ανθρώπινες ασπίδες για την επίτευξη άλλων σκοπών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που και η σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, οδήγησε την ευρωπαϊκή ηγεσία, να αντιληφθεί την πρόκληση, να αντιληφθεί το γεγονός ότι εκβιάζεται σήμερα η Ευρώπη και βέβαια να απαντήσει με αυτόν τον ηχηρό τρόπο. Να απαντήσει ότι δεν γίνεται δεκτός αυτός ο εκβιασμός και να κατηγορήσει σύσσωμη η Ευρωπαϊκή ηγεσία την Τουρκία για την εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων».

Ερωτηθείς για τις κρυφές προθέσεις του Ερντογάν ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Το σκεπτόμαστε και το σκεπτόμαστε πάρα πολύ σοβαρά. Εγώ μάλιστα έχω μιλήσει για τον κίνδυνο να υπάρξει μια νέα Ειδομένη από την άλλη πλευρά των συνόρων. Δηλαδή μία ανεξέλεγκτη κατάσταση φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι οποίοι και από μόνοι τους διαρκώς θα πιέζουν για την παράνομη τους είσοδό στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και σας είπα ότι χρειάζεται από τη δική μας πλευρά και ετοιμότητα και ψυχραιμία. Πάντως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να είμαστε απόλυτα σαφείς σ’ αυτό. Εχθροί μας δεν είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σύνορα. Δεν είναι αυτοί που εργαλειοποιούνται. Εχθροί μας και αυτοί οι οποίοι προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο αλλά και την ηρεμία ανάμεσα στις διμερείς σχέσεις, είναι αυτοί που τους ωθούν και τους αξιοποιούν και τους πιέζουν. Δηλαδή είναι οι Τουρκικές αρχές και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς και να δείξουμε ακριβώς ότι αντιλαμβανόμαστε ότι, κάποιοι άνθρωποι είτε με παραπλάνηση, είτε οικειοθελώς, έχουνε αποφασίσει να αποτελέσουν ένα στοιχείο αποσταθεροποίησης της Ελλάδος και των διμερών σχέσεων».

Λέει ακόμα ότι η Ευρώπη πιάνεται απροετοίμαστη σε αυτήν την καινούργια έξαρση και τη διαφορετική υφή του φαινομένου. «Όταν τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο μιλούσαμε για εκβιασμό από την πλευρά της Άγκυρας, από την πλευρά του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Βρυξέλλες, μας κοιτούσαν περίεργα. Τώρα αντιλαμβάνονται τι εννοούσαμε», λέει χαρακτηριστικά.

Πρέπει να βοηθηθούν οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ λόγω κορονοϊού
Για την προσωπική του εμπειρία με όσα έχουν αλλάξει λόγω του κορονοϊού στο εξωτερικό όπου ταξιδεύει συχνά αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνονται και πρέπει να ληφθούν τόσο για την καθημερινότητα όσο και για την οικονομία μίλησε στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πριν ακόμα αυστηροποιηθούν τα μέτρα με την ΠΝΠ που εκδόθηκε ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι είχε μπει ήδη περιορισμός στην παρουσία των υπαλλήλων στο Υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα στις κρίσιμες διευθύνσεις. Είπε ότι το πρόβλημα λύνεται με εργασία από το σπίτι ή εκ περιτροπής και αφού είναι μία απόλυτα νευραλγική υπηρεσία του ελληνικού κράτους που πρέπει να έχει συνέχεια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ακόμα ότι επιστρέφοντας από το Στρασβούργο μέσω της Φρανκφούρτης, που είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, ήταν πραγματικά σχεδόν άδειο. Όπως είπε, στον έλεγχο ασφαλείας για επιβίβαση ήταν πρακτικά μόνος του.

«Δεν υπήρχε άνθρωπος στην ουρά να περιμένει μπροστά από μένα. Σε μία ουρά που όποιος έχει περάσει από τη Φρανκφούρτη ξέρει. Θέλεις πολύ χρόνο. Μέσα στο αεροπλάνο εντάξει πιο ήπια. Το θέμα είναι ότι θα υποστούμε μία πολύ μεγάλη οικονομική επίπτωση από τον κορονοϊό. Τα μέτρα που ελήφθησαν των 25 δις είναι, το καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πακέτο ενίσχυσης. Δεν ξέρουμε πόσο θα φθάσει το κόστος αυτής της οικονομικής κρίσης. Ο τουρισμός θα πληγεί και ίσως είναι ο μεγάλος ασθενής. Το βλέπουμε στην Ιταλία με τις εικόνες της Βενετίας και της Piazza di Spagna. Το θέμα είναι ότι πάρα πολύ σωστά σε αυτή την υπόθεση ήμασταν Προμηθείς και όχι Επιμηθείς. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αποφάσεις στη σωστή κατεύθυνση για να μειωθεί η διάδοση του ιού. Ελπίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα δούμε να αρχίζει να ομαλοποιείται η κατάσταση. Η πρόβλεψη πάντως και αυτό που συζητούν όλες οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι ότι θα έχουμε μία μακράς διάρκειας κρίση. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία ακύρωσε το διεθνές οικονομικό forum της Αγίας Πετρούπολης, που είναι στο Νταβός της Ρωσίας, το οποίο γίνεται στις αρχές Ιουνίου. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών προς τις κοινωνίες τους, όλοι μιλάνε για μία μακράς διάρκειας κρίση».

Και προσθέτει: «Κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτό που το οποίο θα πρέπει να δούμε και θα πρέπει να δούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πώς θα διευκολύνουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες να απορροφήσουν αυτό το σοκ, από την οικονομική κάμψη λόγω κορονοϊού και την κρίση η οποία συνεπάγεται. Στη δική μας περίπτωση ένα από τα θέματα που πλέον έρχονται επιτακτικά πάνω στο τραπέζι, είναι και η μείωση, η χαλάρωση των ρυθμών των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία πρέπει να φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός, ιδιαίτερα δε αν μπούμε λόγω παγκόσμιων συνθηκών σε περιορισμό του εύρους της ανάπτυξης, τον οποίο φιλοδοξούσαμε να έχουμε το 2020».

Το ΕΣΠΑ και οι διαπραγματεύσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους μήνες, αδυνατεί να πάρει απόφαση για οποιοδήποτε θέμα και ότι οι μόνες εξαιρέσεις είναι αυτές που αφορούν τα ελληνικά θέματα όπως η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο και η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του Τούρκου – Λιβυκού μνημονίου αλλά και η στήριξη της Ελλάδας με όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι τσιγκούνηδες της Ευρώπης
Ο κ.Βαρβιτσιώτης είπε ακόμα ότι εκεί που δεν προχωράει τίποτα είναι στον προϋπολογισμό στον οποίο κάποιες από τις πλούσιες χώρες, οι οποίες αυτοαποκαλούνται The Frugal Four, δηλαδή οι τσιγκούνηδες σε μία ελεύθερη ελληνική μετάφραση δεν θέλουν να αυξηθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.

«Όμως», όπως είπε, «οι χώρες της συνοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, περιμένει από αυτά τα ταμεία και τα διαρθρωτικά, ιδιαίτερα από το ΕΣΠΑ, να δούν να μειώνεται η απόστασή τους από τον Βορρά και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας να δούμε και την επενδυτική τόνωση που χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να ξανά αποκτήσουμε το ΑΕΠ που χάσαμε στη διάρκεια της κρίσης. Γιατί εμείς χάσαμε 25% του ΑΕΠ μας και χρειαζόμαστε 100 δις επενδύσεις. Και αυτά τα 100 δις επενδύσεις παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλης της κυβέρνησης να προσελκύσει, χρειάζονται και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Είμαστε λοιπόν σε ένα σημείο μηδέν, στο οποίο δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, είχαμε μία αποτυχημένη σύνοδο κορυφής τον προηγούμενο μήνα. Περιμένουμε μία καινούργια συμβιβαστική πρόταση από την ευρωπαϊκή ηγεσία».

Ο κ.Βαρβιτσιώτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ερευνητικά προγράμματα που περιμένουν να χρηματοδοτηθούν και κινδυνεύουν να μείνουν ξεκρέμαστα.

Δείτε όλη την συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο newsit.gr


Πηγή: newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτή είναι η αλήθεια κύριε Καρατζαφέρη στην φράση σας «ο Αυτιάς και η Τσέγκου έσκασαν τον Γιώργο Κουρή».

News Room M

Ο εργατολόγος Αλέξης Παπασταύρου στη Μάγδα Τσέγκου: Η αποκωδικοποίηση του εργασιακού νομοσχεδίου (video)

News Room M

Κοπή πίτας του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ»

News Room G