magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αλλεργική ρινίτιδα: Συμπτώματα και θεραπεία για την πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους

Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους πέντε ανθρώπους στην Ελλάδα, εκτιμάται πως πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλείται από τη γύρη.

Φυσικά, η γύρη δεν είναι μία “εχθρική παρουσία” στον εξωτερικό μας χώρο, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, όπως δηλαδή συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά που εκδηλώνεται αλλεργία, ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνονται τη γύρη ως βλαβερή ουσία. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος μας ο οργανισμός παράγει ένα δικό του αντίσωμα για να το καταπολεμήσει.

Γιατί η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται κατά κύριο λόγο από τη γύρη;

Η γύρη είναι ελαφριά και μεταφέρεται εύκολα με τον αέρα και εμφανίζεται περισσότερο την άνοιξη, που είναι η εποχή της ανθοφορίας. Μάλιστα, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και αρχές Ιουνίου η γύρη βρίσκεται στο μεγαλύτερο σημείο της ύπαρξής της και όπως είναι φυσικό, το ίδιο συμβαίνει και με τα συμπτώματα της αλλεργικής ρυνίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη διάρκεια του έτους, αφού η γύρη, έστω και σε μικρές ποσότητες, υπάρχει, πάντα στο περιβάλλον. Αυτή την εποχή όμως, η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τη μύτη όπως: το φτέρνισμα, η καταρροή, η ρινική συμφόρηση, αλλά και τα υδαρή μάτια.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και το “αναγνωριστικό” των ματιών 

Τα μάτια είναι συνήθως τα πρώτα που επηρεάζονται, καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τον αέρα και τη γύρη που περιέχει. Συνεχή δάκρυα είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα όπου μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον πάσχοντα. Όμως, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ξηρότητα στο λαιμό και βήχα, ενώ πολύ συχνά αναφέρεται ως σύμπτωμα και ο πονοκέφαλος που είναι ένα αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί ο οργανισμός.

Πώς καταπολεμάται

Η ριζική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας σχεδόν αποκλείεται μιας και δεν ξεχνάμε πως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γύρη που εκκρίνουν δέντρα, γρασίδι ή αγριόχορτα. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, η μη έκθεση του οργανισμού στο περιβάλλον είναι αδύνατη και επομένως το ίδιο ισχύει και για την εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας. Το σημαντικό είναι η διάγνωση να γίνει από έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος παράλληλα με την κατάλληλη αγωγή, θα προτείνει και τις κατάλληλες στρατηγικές αποφυγής.

Άκης Τσακίρης

@akistsakiris

Σχετικές αναρτήσεις

ΗΠΑ: Οι παιδίατροι ζητούν να απαγορευτεί η πώληση ενεργειακών ποτών σε παιδιά λόγω καφεΐνης

News Room A

Καρκίνος θεραπεία: Μοντέλο υπολογιστή του MIT εντοπίζει μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο

News Room A

Τελείωσε η πανδημία; Μακάρι να ήταν τόσο απλό

News Room A