magdasnews.gr
Τα δικά μου νέα

Ένας Έλληνας με «κόκκινο σκούφο» σερβίρει λουκουμάδες στη Σουηδία!

Ποιος δεν λατρεύει τους λουκουμάδες; Αφράτοι, μελένιοι και λαχταριστοί αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα γενεών και γενεών  στους οποίους δύσκολα αντιστέκεται κανείς.

Αυτή μάλλον ήταν και η σκέψη του Σάκη Μάρκου, επιπλοποιού από το Κιλκίς, όταν το 2010 η οικονομική κρίση τον ανάγκασε να αφήσει την Ελλάδα για τη Σουηδία. Αναζητώντας ένα νέο επαγγελματικό βήμα, είχε την ιδέα να συστήσει τους αγαπημένους μας λουκουμάδες στους κατοίκους της Στοκχόλμης πουλώντας τους από μια καντίνα.

Κάνοντας την προσωπική του «έρευνα» διαπίστωσε πως οι ελληνικοί λουκουμάδες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αυστραλία,τις ΗΠΑ και την Αγγλία.  Καμία όμως επιχείρηση που να ασχολείται αποκλειστικά με τον λουκουμά δεν υπήρχε στην Στοκχόλμη, πέρα από ένα επιδόρπιο, που θυμίζει λουκουμά και σερβίρεται στα κινεζικά εστιατόρια, το  kou xiao gao.

Η επόμενη σκέψη λοιπόν ήταν «γιατί όχι και στη Σουηδία;».  Άλλωστε, στη χώρα αυτή κατοικούν πολλές εθνικότητες που έχουν στις κουζίνες τους κάποια εκδοχή του δικού μας λουκουμά.

Σάκης Μάρκου-Ιδιοκτήτης “Röda Mössan”

Κάπως έτσι γεννήθηκε το «Röda Mössan», που στα ελληνικά σημαίνει κόκκινος σκούφος. Όπως μας εξηγεί ο Σάκης Μάρκου, το όνομα προέκυψε από την ιδέα ενός μαγειρικού σκούφου και το αγαπημένο του χρώμα, που δεν είναι άλλο από το κόκκινο.

Με τη βοήθεια της οικογένειας του, παρασκευάζει λουκουμάδες και τους πουλάει στους δρόμους της Στοκχόλμης μέσα από ένα εντυπωσιακό food truck.

Οι Σουηδοί φαίνεται πως αγάπησαν ήδη τους ελληνικούς λουκουμάδες. Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου πρόκειται για έναν λαό που αρέσκεται να δοκιμάζει  νέες γεύσεις. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που τους έχουν γευτεί στις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα.

Στο «Röda Mössan» δεν θα βρει κανείς μόνο τους κλασικούς λουκουμάδες με μέλι (που παρεμπιπτόντως είναι Best Seller). Ο Σάκης Μάρκου σερβίρει λουκουμάδες με τους πιο γευστικούς και ευφάνταστους συνδυασμούς.

Κλασικοί με μέλι και κανέλα, γεμιστοί με σοκολάτα, με λευκή σοκολάτα,  με μαρμελάδα φράουλα, με  κρέμα bueno μπισκότο και με  κρέμα πορτοκάλι είναι μόνο κάποιες από τις γεύσεις που ξεχωρίσαμε.

Συνοδεύονται  προαιρετικά με τριμμένα καρύδια, φράουλα, μπανάνα και μας κάνουν να θέλουμε να βγάλουμε εισιτήριο για Στοκχόλμη.

Ο Σάκης Μάρκου σχεδιάζει να εισάγει στο μενού του «Röda Mössan» και την αλμυρή εκδοχή του λουκουμά.  Σκέφτεται να σερβίρει λουκουμάδες  με μπέικον, μανιτάρια, τυρί και σε μορφή μικρού σάντουιτς.

Στόχος του Σάκη Μάρκου είναι το «Röda Mössan» να γίνει ευρύτερα γνωστό στη Σουηδία και οι λουκουμάδες να γίνουν  ένα προϊόν που θα μπει στη σουηδική αγορά.

Αν βρεθείτε στη Στοκχόλμη, επισκεφθείτε τον «κόκκινο σκούφο» και φάτε έναν λουκουμά και για εμάς. Αν πάλι μένετε εκεί, μπορείτε στο επόμενο πάρτι σας να καλέσετε τη διάσημη ελληνική καντίνα στον χώρο σας, διότι αναλαμβάνουν και εκδηλώσεις!

Facebook: Röda Mössan

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ γιατί επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον Μπουτάρη. Τι είχε πει παλαιότερα!

News Room M

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Δείτε το video που σοκάρει με ασθενή στην Ισπανία

News Room A

Η Μάγδα Τσέγκου παρουσίασε την εκδήλωση του Silver Alert, αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Καραϊβάζ

News Room G