25.7 C
Athens
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Χαμός στην Κύπρο για το θάνατο της αγριόγατας – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

  Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα του θανάτου του αγριόγατου Berton με πολίτες, κόμματα και οργανωμένα σύνολα να διατυπώνουν έντονες επικρίσεις για τον τρόπο χειρισμού του ζώου, από την άφιξη του στην Κύπρο μέχρι και την τραγική του κατάληξη.

  Χθες παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πως θα διεξαγόταν η νεκροτομή στο κουφάρι του ζώου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι αρμόδιοι επέλεξαν να μην ανταποκριθούν σε κανένα από τα καλέσματα του Alphanews.live ώστε να δώσουν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα αλλά και στις καταγγελίες εναντίον τους.

  Πάντως σύμφωνα και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ευθύνες φαίνεται να υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα. Από την άφιξη του ζώου στην Κύπρο μέχρι και το θάνατο του, τις ενέργειες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που ακολούθησαν της κατάσχεσης του ζώου από τον κηδεμόνα του και την απόφαση πως πρόκειται για αγριόγατο ράτσας Σερβάλ.

  Ακόμη ψάχνουν τη ράτσα

  Τον Μάϊο όταν ο γάτος είχε επιτεθεί σε τρίχρονο παιδί στην πολυκατοικια όπου διέμεναν, αρμόδιοι λειτουργοί άφησαν αιχμές, λέγοντας πως το ζώο, ενδεχομένως να αφίχθηκε παράνομα ή ακόμη και με πλαστά έγγραφα. Μέχρι και σήμερα, όμως κανείς δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις εάν τελικά τα πιστοποιητικά ήταν πλαστά ή όχι.

  Αμφιβόλω τίθεται και ο τρόπος με τον οποίο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κατέληξαν στην ράτσα του γάτου. Όπως πληροφορείται το Alphanews.live από πηγές εντός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, οι λειτουργοί φαίνεται πως αποφάνθηκαν ότι ο αγριόγατος Berton είναι ράτσας Σερβάλ και όχι Γάτα Σαβάνας.

  Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά που οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες απέστειλαν φωτογραφία του ζώου σε ειδικό στο εξωτερικό και όχι μετά από εργαστηριακές εξετάσεις DNA σε εξειδικευμένο κέντρο.

  Η διαφορά μεταξύ των δυο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μεν ράτσα Σερβάλ είναι απαγορευμένο είδος θεωρείται απαγορευμένο είδος, και είδος υπό προστασία και απαγορεύεται να διακινείται στην επικράτεια της Ε.Ε ενώ η δε γάτα Σαβάνας, η οποία επιτρέπεται να διακινείται με ειδική άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως στην Κύπρο. Να σημειωθεί πως με βάση το πιστοποιητικό, που παρουσίασε στις αρχές η κηδεμόνας, πρόκειται για αγριόγατα που προήλθε από διασταύρωση οικόσιτης γάτας και της αφρικάνικης αγριόγατας Σερβάλ. Πρόκειται για μια γάτα που φθάνει το ένα μέτρο, είναι πολύ μεγαλύτερο από μια συνηθισμένη γάτα.

  Να σημειωθεί πως το εν λόγω πιστοποιητικό δεν έχει εκδοθεί από κάποιον οργανισμό με κύρος, και θα μπορούσε να φτιαχτεί από τον οποιονδήποτε.

  Η άποψη αυτή, ότι δηλαδή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ενισχύεται και από τις δηλώσεις του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 12 Μαΐου 2022 ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα πως το ζώο φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εμφάνισης τα οποία εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία.

  Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με την επίθεση τους αγριόγατου σε 3χρονο οδήγησαν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην κατάσχεση του από την κηδεμόνα.

  - Advertisement -

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όφειλαν, εφόσον είχαν αναλάβει την κηδεμονία του γάτου να φροντίσουν και για τη φύλαξη του. Η έλλειψη ωστόσο εγκαταστάσεων φύλαξης, έστειλαν το γάτο στο ζωολογικό κήπο όπου κρατείτο σε συνθήκες που πόρρω απέχουν από τις φυσιολογικές και προβλεπόμενες συνθήκες φύλαξης του ζώου.

  Έρευνα και από αστυνομία

  Έρευνα αναφορικά με τον θάνατο του γάτου Berton, έτσι ώστε να διαφανεί εάν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, πραγματοποιείται και από την Αστυνομία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά από συνεννόηση του Αναπληρωτή Αρχηγού Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη, έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου του γάτου Berton για το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αστυνομία για τα Ζώα. Σε ανάρτησή του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως «ο σεβασμός και η φροντίδα στα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού. Κάθε μορφή κακοποίησης είναι καταδικαστέα. Καταγγελίες για κακοποίηση ζώων πρέπει να διερευνώνται άμεσα και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό συστάθηκε και η Αστυνομία των Ζώων».

  Επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας

  Χθες με επιστολή του προς τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Πρόεδρος Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά να ενημερωθεί:

  • 1) Γιατί το ζώο κλείστηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε κλουβί και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της ιδιοκτήτριας;
  • 2) Το ζώο ήταν κάτω από την φροντίδα ατόμων που είχαν γνώση πως να χειριστούν ένα τέτοιο ζώο και κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του;

  Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όφειλαν να διασφαλίσουν την ευημερία του ζώου με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης ή να το παραδώσουν πίσω στην ιδιοκτήτρια που τους εκλιπαρούσε να την αφήσουν να το φροντίσει και να το στείλει εξωτερικό.

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

  Διαμαρτυρία για τον θάνατο του αγριόγατου Μπέρτον οργανώνει το Κόμμα για τα Ζώα την Πέμπτη 11 Αυγούστου, έξω από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Λευκωσία.

  Αυτούσια η ανακοίνωση:

  “Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καλεί σε μία παγκύπρια και με δυναμισμό διαμαρτυρία την Πέμπτη 11 Αυγούστου η ώρα 11 το πρωί, έξω από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Λευκωσία. Ήρθε η ώρα πλέον όχι μόνο να καταδικάσουμε αλλά να ζητήσουμε από τον Γενικό εισαγγελέα την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τις μέχρι σήμερα εγκληματικές αποφάσεις και ενέργειες του ενάντια στα αθώα και ανυπεράσπιστα ζώα.

  Σας καλούμε όλους και όλες να δείξετε με την παρουσία σας και την στήριξη σας με σκοπό να δικαιωθεί ο άδικος θάνατος του Μπερτόν.

  Πηγή

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ