28.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
More

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τη διατροφή του παιδιού

    Η έκθεση της μητέρας στο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στη διατροφή των παιδιών τους και, ως εκ τούτου, σε καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή – όπως αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία – σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Michele Belot, καθηγητή στο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Cornell. “Η έκθεση σε αγχωτικά γεγονότα όταν είναι μια γυναίκα έγκυος φαίνεται να επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις και τη διατροφή των παιδιών με αρνητικό τρόπο και για λόγους που στην πραγματικότητα είναι εκτός από το τι τρώει η ίδια η μητέρα”, λέει ο Belot.

    “Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς να βοηθήσουμε τις έγκυες γυναίκες να διαχειριστούν το άγχος με τρόπο που θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για τη μητέρα αλλά και για το παιδί”. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, η Belot και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο από το μέσο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με σημαντικά λιγότερες προτιμήσεις για υγιεινά τρόφιμα για τα παιδιά τους, καθώς και με ασθενέστερη προτίμηση για ξινή και πικρή τροφή. “Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιζήμιες επιπτώσεις στην επόμενη γενιά όσον αφορά μια λιγότερο υγιεινή διατροφή και επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με αυτές τις επιπτώσεις, όπως υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, έγραψαν οι συγγραφείς. Nicoli Vitt, Martina Vecchi και Jonathan James.

    “Ως συνέπεια, συνηγορούμε για περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των πηγών του μητρικού στρες και του βαθμού στον οποίο αυτές μπορούν να αλλάξουν. Η προγεννητική φροντίδα και η συμβουλευτική πριν από τη σύλληψη θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν 213 μητέρες χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που ζούσαν στην περιοχή του Κόλτσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 12 ετών. Τα επίπεδα άγχους τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας αναδρομική αυτοαναφορά.

    Συγκεκριμένα, ρώτησαν εάν οι μητέρες βίωσαν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα γεγονότα ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το παιδί τους:

    • θάνατο στενού μέλους της οικογένειας ή στενού φίλου,
    • αλλαγές ή δυσκολίες στη σχέση τους,
    • νομικά ζητήματα,
    • αλλαγές ή δυσκολίες στην οικογενειακή τους ζωή,
    • θέματα υγείας,
    • αλλαγές ή δυσκολίες στην εργασία τους ή του συζύγου τους,
    • οικονομικά ζητήματα,
    • αλλαγές στις συνήθειές τους,
    • άλλα δυνητικά αγχωτικά γεγονότα.

    Για κάθε στρεσογόνο παράγοντα, οι μητέρες κλήθηκαν να κατατάξουν πόσο αγχωτικό ήταν το γεγονός σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την υγιεινή διατροφή για το μικρότερο παιδί κάθε συμμετέχοντα. Μελέτησαν επίσης τις προτιμήσεις του παιδιού για τις πέντε βασικές γεύσεις – ξινή, αλμυρή, ουμάμι, πικρή και γλυκιά. Τα αποτελέσματά τους βρήκαν μια σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της ενδομήτριας έκθεσης στο στρες και της υγιεινής διατροφής των προτιμήσεων και της διατροφής του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η ενδομήτρια έκθεση στο στρες σχετίζεται αρνητικά με την προτίμηση του παιδιού στα όξινα και πικρά φαγητά.

    ΠΗΓΗ

    Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

    - Advertisement -

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ