Τα πρώτα δοντάκια και τα πρώτα… γλυκά προβλήματα! – Τί πρέπει να γνωρίζει μία μαμά;

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις πότε το παιδί σου θα βγάλει δόντια είναι να τσεκάρεις με το χέρι σου πάνω στα ούλα του παιδιού. Αν αισθανθείς κάτι σκληρό, τότε σημαίνει ότι από κάτω είναι το δόντι.

Εκεί γύρω στην ηλικία των 4-7 μηνών εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια δηλαδή οι δυο κάτω μέσοι τομείς και τί σημαίνει αυτό για την μαμά; Ξενύχτια, γκρίνια και … πόνος, εκτός αν μάθεις τα μικρά μυστικά που θα σου δώσουμε σήμερα.

Όταν το παιδί αρχίζει να βγάζει δόντια τότε πολύ πιθανό να είναι ανήσυχο, να τρέχουν τα σάλια του και να θέλει συνεχώς να μασά κάτι. Αρχικά, πρέπει να σκουπίζεις τα σαλάκια του μωρού από το πρόσωπό του γιατί μπορεί να του προκαλέσουν κάποιο εξάνθημα στο πρόσωπο. Δώσε στο μωρό να βάζει κάτι σκληρό στο στόμα προσοχή να μην έχουν υγρό γιατί σε περίπτωση που σπάσει δεν θα είναι ασφαλές για το μωρό και επίσης, δεν πρέπει να είναι μικρό για να μην το καταπιεί.

Ένα με δυο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια (τομείς). Ένα μήνα αργότερα θα εμφανιστούν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι γομφίοι, τα δόντια που αλέθουν την τροφή. Οι κυνόδοντες (τα μυτερά δόντια) της κάτω σιαγόνας, εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας. Έτσι στην ηλικία των 2.5-3 χρονών το παιδί σας θα έχει 20 δόντια, δέκα για κάθε σιαγόνα.