Σοκ από τις δηλώσεις Ροζάκη που μιλάει για «υποχωρήσεις» και χαρακτηρίζει το Καστελόριζο απομονωμένο (video)

Σοκ έχουν προκαλέσει τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης για το Καστελόριζο.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ροζάκης ο οποίος είχε διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών, μίλησε ακόμα και για υποχωρήσεις. Συγκεκριμένα είπε: «Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το Καστελόριζο ως «απομονωμένο» και «κοντά στις τουρκικές ακτές». Αναφερόμενος στην ΑΟΖ, τόνισε ότι: «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Έντονη ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος έγραψε στο twitter: «Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα. Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Δείτε τη συνέντευξη: