Πώς θα λειτουργούν τα barcode για τα τεστ στους τουρίστες από την 1η Ιουλίου

Νέα στοχευμένα τεστ στους τουρίστες που φτάνουν στα 27 αεροδρόμια της Ελλάδας, θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιουλίου. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα σύνορα δεν θα ανοίξουν εκείνη την ημερομηνία για ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες 8 χώρες.

Παράλληλα, προς κατάργηση οδεύουν οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας να γίνονται «έξυπνα» βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού.

«Με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους, τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν και που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

Ο κύριος Παρασκευής συμπλήρωσε: «Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου.»

Αξίζει να σημειωθεί πως κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία, ενώ εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Παρόλο που η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου, οι χώρες αυτές θα παραμείνουν στη… «μαύρη λίστα» των ανεπιθύμητων εξαιτίας του βεβαρυμμένου υγειονομικού τους προφίλ.