Παναγιωτόπουλος: Το Παρίσι στέλνει φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Ο υπ. Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι είναι σημαντική η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή

Για τη χρησιμότητα παρουσίας ευρωπαϊκών δυνάμεων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, έκανε λόγο ο υπ. Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ενώ χαρακτήρισε προκλητική ενέργεια, την παρουσία του γεωτρύπανου Γιαβούζ με συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων.

«Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μονό προς τη Γάλλια, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Ερντογάν έναντι των συμμάχων» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η Γαλλία στέλνει φρεγάτα στην περιοχή ενώ δήλωσε ότι υπάρχει  πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.

Ωστόσο διευκρίνησε ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του οικοπέδου7, ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή.

Επιπλέον ανέφερε ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία.

Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι Τούρκοι έχουν μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και  δίνουν την  αίσθηση ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ενώ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ο σταθερός σύμμαχος στην περιοχή είναι μόνο η Ελλάδα.

Τέλος, μιλώντας για την προοπτική αγοράς των δύο υπερσύγχρονων φρεγατών [email protected] από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Παρλί υπεγράφη επιστολή προθέσεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα. «Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ό,τι αφόρα το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση», κατέληξε.

Πηγή: news.gr