25.7 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Μυστηριώδες ξέσπασμα παιδικής ηπατίτιδας: Μελέτη στο Η.Β. μπορεί να εντοπίσει έναν κύριο ύποπτο

  Μυστηριώδες ξέσπασμα παιδικής ηπατίτιδας: Η ηπατίτιδα, αλλιώς γνωστή ως φλεγμονή του ήπατος, προκαλείται συνήθως από ιούς, φάρμακα ή έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επικαιροποίησαν πρόσφατα την αρχική τους Συμβουλή Υγείας στις 11 Μαΐου σχετικά με την έρευνά τους για τη μυστηριώδη παγκόσμια επιδημία ηπατίτιδας στα παιδιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι μια μελέτη ελέγχου κρουσμάτων που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να παρέχει περισσότερη σαφήνεια εάν ο αδενοϊός ή η COVID-19 συνδέονται αιτιολογικά με τη μυστηριώδη κατάσταση, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

  «Από τις 5 Μαΐου 2022, το CDC και οι κρατικοί εταίροι ερευνούν 109 παιδιά με ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης σε 25 πολιτείες και περιοχές, περισσότερα από τα μισά από τα οποία έχουν βρεθεί θετικά στον αδενοϊό με περισσότερο από το 90% να νοσηλεύεται, το 14% με μεταμοσχεύσεις ήπατος και πέντε θάνατοι υπό έρευνα», ανέφερε το CDC.

  Περίπου το 18% των περιπτώσεων παγκοσμίως βρέθηκαν επίσης θετικά στην COVID-19, σύμφωνα με έκθεση της Medical Xpress.

  «Η μεγάλη εστίαση την επόμενη εβδομάδα είναι να εξεταστούν οι ορολογικές δοκιμές για προηγούμενη έκθεση και λοιμώξεις με COVID», είπε η Philippa Easterbrook, από το παγκόσμιο πρόγραμμα ηπατίτιδας του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου.

  Η Easterbrook είπε ότι εντός της εβδομάδας το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει δεδομένα για μια μελέτη ελέγχου κρουσμάτων που θα συγκρίνει εάν το ποσοστό ανίχνευσης αδενοϊού στα παιδιά που έχουν ηπατίτιδα διαφέρει από αυτό σε άλλα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο που δεν έχουν ηπατική νόσο. «Αυτό θα βοηθήσει πραγματικά να διευκρινιστεί εάν ο [αδενοϊός] είναι απλώς μια τυχαία λοίμωξη που έχει ανιχνευθεί ή υπάρχει μια αιτιολογική ή πιθανή αιτιολογική σύνδεση», είπε η Easterbrook.

  “Προς το παρόν, οι κύριες υποθέσεις παραμένουν εκείνες που αφορούν τον αδενοϊό – με επίσης μια σημαντική εξέταση για τον ρόλο της COVID, είτε ως συνλοίμωξη είτε ως λοίμωξη στο παρελθόν.

  “Ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι εάν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό πρότυπο στην παθολογία του ήπατος σε αυτούς τους ασθενείς.

  Ένα τέτοιο μοτίβο μπορεί να παρατηρηθεί στο προχωρημένο στάδιο όταν γίνεται η μεταμόσχευση ήπατος ή νωρίτερα πριν από τη σοβαρή ηπατική βλάβη της άγνωστης διαδικασίας που συσκότισε ένα παλαιότερο χαρακτηριστικό μοτίβο», είπε ο Δρ Daniel Lucey, κλινικός καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Dartmouth Geisel.

  «Εάν έχει βρεθεί ένα τέτοιο μοτίβο παθολογίας του ήπατος, τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτιολογίας της ηπατίτιδας ή τουλάχιστον να χρησιμεύσει στην παροχή ενός ενοποιητικού κλινικοπαθολογικού συνδρόμου το συντομότερο δυνατό».

  - Advertisement -

  Κανένα από τα δείγματα ήπατος του Ηνωμένου Βασιλείου “…δεν δείχνει κανένα από τα τυπικά χαρακτηριστικά που μπορεί να περιμένετε με μια φλεγμονή του ήπατος λόγω αδενοϊού, αλλά αναμένουμε περαιτέρω εξέταση βιοψιών”, πρόσθεσε η Easterbrook.

  Επειδή οι αδενοϊοί χρησιμοποιούνται σε ορισμένους από τους εμβολιασμούς για την COVID-19, μια θεωρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρότεινε μια σχέση μεταξύ του εμβολίου και της επιδημίας ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με το Reuters.

  Ωστόσο, αυτοί οι αδενοϊοί στα εμβόλια είναι «αβλαβείς μεταφορείς που έχουν τροποποιηθεί ώστε να μην μπορούν να αναπαραχθούν ή να προκαλέσουν μόλυνση», σύμφωνα με το BBC News. “Δεν υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (COVID-19).

  Η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ηλικίας κάτω των 5 ετών και είναι πολύ μικρά για να έχουν λάβει το εμβόλιο”, δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Το Εθνικό Εστιακό Σημείο Διεθνών Κανονισμών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε για πρώτη φορά 10 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στις 5 Απριλίου 2022, σε παιδιά ηλικίας από 11 μηνών έως 5 ετών στη Σκωτία, ανέφερε ο ΠΟΥ.

  «Στις 11 Μαΐου, το ευρωπαϊκό CDC ανέφερε συνολικά 449 πιθανές περιπτώσεις σε 27 έθνη, συμπεριλαμβανομένων από την Ευρώπη, την Αμερική (Βόρεια, Κεντρική και Νότια), την Ασία και τη Μέση Ανατολή», είπε ο Lucey.

  «Οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων μέχρι στιγμής είναι: Ηνωμένο Βασίλειο (163), ΗΠΑ (109), Ιταλία (35), Ισπανία (22), Βραζιλία (16), Ινδονησία (15), Ισραήλ (12), Σουηδία (9), Αργεντινή (8), Ιαπωνία (7) και Καναδάς (7)». Περισσότερα από πέντε κρούσματα έχουν αναφερθεί μόνο σε έξι χώρες.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, αλλά κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει μέχρι στιγμής στη χώρα, σύμφωνα με δήλωση της Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου UKHSA στις 12 Μαΐου.

  Η ηπατίτιδα, αλλιώς γνωστή ως φλεγμονή του ήπατος, προκαλείται συνήθως από ιούς, φάρμακα ή έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, σύμφωνα με τη Healthline.

  «Τα περισσότερα παιδιά στις αναφερθείσες περιπτώσεις παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος», λέει ο Δρ Norberto Rodriguez-Baez, καθηγητής παιδιατρικής Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Southwestern. «Αυτά τα συμπτώματα ακολουθήθηκαν από ανάπτυξη ίκτερου», πρόσθεσε.

  Ίκτερος είναι όταν το δέρμα και τα μάτια κιτρινίζουν επειδή το συκώτι χάνει την ικανότητά του να καθαρίζει σωστά τη χολερυθρίνη, σύμφωνα με τη Healthline.

  “Είναι ενδιαφέρον ότι ο πυρετός δεν περιγράφηκε ως κοινό σύμπτωμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή”, είπε ο Rodriguez-Baez. «Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

  Συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας –ιδιαίτερα τον ίκτερο, να αναζητούν μια κίτρινη απόχρωση στο ασπράδι των ματιών– και να επικοινωνούν με το γιατρό τους αν ανησυχούν», είπε η Δρ. Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου UKHSA.

  ΠΗΓΗ

  Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ