Μέρκελ: Προέχει να φυλάξουμε από κοινού τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως για αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση του πλάνου ΕΕ-Τουρκίας

Μία ημέρα πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει πως κύριο μέλημα αποτελεί η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτημα το οποίο θα είναι κεντρικό στην αυριανή συνεδρίαση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, αφού ζήτησε την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία, επισήμανε: «Θα μιλήσουμε για το θέμα της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων και θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, όπως στις 29 Νοεμβρίου -από κοινού, ως 28- αποφασίσαμε την ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση».

Αναφερόμενη στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα,
Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο
Βερολίνο, σημείωσε ότι στην Ευρώπη «είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

Όσον αφορά την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι το θέμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, διότι έχει ήδη αποφασιστεί η κατανομή 160.000 ανθρώπων και πρέπει τώρα να υλοποιηθεί.

«Αυτό που προέχει τώρα είναι πώς μπορούμε να φυλάξουμε από κοινού τα κοινά μας σύνορα. Και για αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας», προσέθεσε.

Πηγή: protothema.gr