23.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καραμανλής: 300 νέα αστικά λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας το νέο έτος

Ο υπ. Υποδομών προανήγγειλε πρόγραμμα έργων συνολικού ύψους πάνω από 13 δισ.

Την προκήρυξη, σε χρόνο ρεκόρ, του διαγωνισμού για την προμήθεια με leasing 300 αστικών λεωφορείων, τα οποία στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να έχουν βγει στους δρόμους της Αθήνας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Μαζί με τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ και τις προσλήψεις με διαδικασίες fast track αλλά με κριτήρια ΑΣΕΠ, το leasing είναι μία από τις άμεσες δράσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να βελτιωθεί η κατάσταση, μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, με την προμήθεια 1.000 νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο κ. Καραμανλής ενημερώνοντας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους διαπιστευμένους συντάκτες και υπογράμμισε ότι «εδώ και 14 μήνες, κάνουμε καθημερινή διαχείριση κρίσης για τις αστικές συγκοινωνίες μας, εφαρμόζουμε και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότησή τους».

«Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ, παρουσιάσαμε τα επόμενα βήματα αυτού του σχεδίου. Σήμερα, σας ανακοινώνω ότι ένα από αυτά, είναι γεγονός. Προκηρύξαμε σε χρόνο ρεκόρ, τον διαγωνισμό για την προμήθεια με leasing 300 σύγχρονων νέων λεωφορείων, προϋπολογισμού ύψους 50 εκατ. ευρώ με τριετή διάρκεια χρήσης, που θα ενισχύσουν άμεσα τον στόλο της ΟΣΥ ΑΕ και στις αρχές του νέου έτους πιστεύουμε ότι θα είναι στους δρόμους της Αθήνας. Μαζί με τη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ και τις προσλήψεις με διαδικασίες fast track αλλά κριτήρια ΑΣΕΠ, είναι οι άμεσες δράσεις μας για να βελτιωθεί η κατάσταση».
Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής θα γίνουν 655 προσλήψεις οδηγών και τεχνικών σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Η Σύμπραξη με ΚΤΕΛ, μέσω ΣΔΙΤ, που συνεπάγεται ενίσχυση του ΟΣΥ με επιπλέον 203 οχήματα και 550 οδηγούς, σε ημερήσια βάση. Και παράλληλα ολοκληρώνονται και άλλοι 3 σταθμοί Μετρό στην επέκταση προς Πειραιά, ενώ 25 νέα οχήματα εκσυγχρονίζουν τον στόλο του τραμ και προχωράμε σε σχέδιο αναβάθμισής του. « Όλα αυτά σημαίνουν περισσότερες επιλογές για τον πολίτη, περισσότερα δρομολόγια, λιγότερη ταλαιπωρία» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι το πιο μακροπρόθεσμο σχέδιό του υπουργείου περιλαμβάνει την αναβάθμιση 15 συρμών που κινούνται στη Γραμμή 1 του Μετρό, την αγορά 7 συρμών για τις Γραμμές 2 και 3 και φυσικά τον μεγάλο διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων, περίπου 1000 για την Αθήνα και 300 για τη Θεσσαλονίκη».

Ειδικά για την Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «σήμερα τα λεωφορεία στο δρόμο έχουν αυξηθεί από 212, που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, σε πάνω από 400. Και με το leasing αλλά και τη βοήθεια από τον Δήμο, σταδιακά θα ξεπεράσουμε τα 600. Κι όλα αυτά ως μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνει ο μεγάλος διαγωνισμός που θα λύσει οριστικά τα προβλήματα και στις δύο πόλεις. Σε ότι αφορά τον συνωστισμό στις αστικές συγκοινωνίες λόγω του κοροναϊού, ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη χρήσης μάσκας υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να εφαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να τηρεί τα μέτρα από μόνος του και όχι να αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα. Όπως είπε το πιο μεγάλο πρόβλημα με τον συνωστισμό παρατηρείται στα λεωφορεία κι όχι στο Μετρό. «Ελπίζω ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με την αύξηση του στόλου σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Έργα 13 δισ. ευρώ στην χώρα. Σημαντικά έργα στην Αττική

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων για τα επόμενα χρόνια, συνολικού ύψους πάνω από 13 δισ. Στο επόμενο διάστημα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σημαντικά βήματα για μια σειρά από έργα.

Ενδεικτικά ανέφερε τα εξής:

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: ( Αφορούν την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης από Αττική Οδό μέχρι Αθηνών – Λαμίας, την επέκταση προς Ραφήνα και την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού προς Νότον και την μετατροπή της λεωφόρου Βουλιαγμένης σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με ανισόπεδους κόμβους. Στόχος μας οι πρώτες δημοπρατήσεις να γίνουν αρχές 21.

Flyover Θεσσαλονίκης: Αυτές τις μέρες δημοσιεύεται πρόσκληση για προεπιλογή.

ΒΟΑΚ: Μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

- Advertisement -

Ε-65: Περιμένουμε σύντομα, ελπίζω, το τελικό ΟΚ. Ώστε αρχές 21 να αρχίσουμε.

Πάτρα-Πύργος: Αισιοδοξούμε ότι οι επαφές μας με ΕΕ σύντομα θα αποδώσουν καρπούς. Έργα οδικής ασφάλειας σε πάνω από 7.000 επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα: Υπογράφεται εντός του μήνα η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ.

Αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα: Εντός του μήνα ξεκινά το πρόγραμμα για την υλοποίηση επειγόντων έργων κοντά στους αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα 10 έργων, επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

Σιδηροδρομικά έργα: Δίνουμε μεγάλη έμφαση και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων σε όλη τη χώρα. Προχωρούν άμεσα οι δημοπρατήσεις 4 έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και ετοιμαζόμαστε ώστε εντός του 2021 να δημοπρατηθούν άλλα 6.

Σχετικά με διαλειτουργικότητα των διοδίων ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από τις αρχές του καλοκαιριού γίνονται τεχνικές δοκιμές και εντός του φθινοπώρου, θα είναι πλέον δυνατή η διέλευση από τους 5 αυτοκινητοδρόμους, τη Γέφυρα και την Εγνατία Οδό με έναν μόνο πομποδέκτη.

Αναφορικά με την υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πάτρα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε πως είχε σήμερα μια εξαιρετική συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Κώστα Πελετίδη όπου συμφώνησαν επί της αρχής, με το σχέδιο που παρουσιάσαμε ως Υπουργείο στο αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας για υπογειοποίηση 5,2 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ότι αφορά την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το Υπουργείο και η εταιρεία Αττικό Μετρό καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει ο διαγωνισμός στην επόμενη φάση του και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των έργων είναι οι προσφυγές των εταιρειών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

Η αναθεώρηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις

Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην αναθεώρηση του νόμου Ν.4412 σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να διορθωθούν οι κακές πρακτικές του παρελθόντος, να θεσμοθετηθούν πιο γρήγορες, αξιόπιστες και αμερόληπτες διαδικασίες τόσο στην ανάθεση όσο και στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, που θα βασίζονται στην καλή συνεργασία των 2 πλευρών, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι χρόνοι επίλυσης των διαφορών, καθώς και να περιοριστούν οι λόγοι που οδηγούν σε διαφωνίες. Η τροποποίηση του Νόμου θα γίνει σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση μέσα στον Οκτώβριο.

Πηγή: news.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Latest Posts

ΑΛΛΑ ΝΕΑ...

STAY IN TOUCH

TO BE UPDATED WITH ALL THE LATEST NEWS, OFFERS AND SPECIAL ANNOUNCEMENTS.