21.5 C
Athens
Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Θεοδωρικάκος: Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις

  Στην Κρήτη ο υπουργός Εσωτερικών

  - Advertisement -

  Να υπάρξει συνεργασία αλληλοενημέρωσης, κοινής προετοιμασίας και συνεργασίας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με όλους τους δημάρχους της Κρήτης, είναι το ζητούμενο τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος περιοδεύει στην Κρήτη. «Είναι το ζητούμενο για να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ένα πρόγραμμα έργων 2,5 δισεκατομμυρίων με διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα συμβάλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας και θα συμβάλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας για ένα διάστημα, το επόμενο που ασφαλώς θα είναι δύσκολο», είπε από το Ρέθυμνο ο υπουργός.

  Ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκης και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη του στην Κρήτη, είναι μία επίσκεψη ουσιαστική, σκληρής εργασίας μαζί με τους συνεργάτες του, προκειμένου να γνωστοποιήσει σε όλους ότι το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε, «από την πρώτη μέρα έχει σταθεί δίπλα στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει ένας ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

  «Οι δήμοι επλήγησαν αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει υπάρξει μία πρώτη οριζόντια και ισοδύναμη στήριξη όλων των δήμων, με 90 εκατομμύρια ευρώ, όμως τώρα, μέσα στο μήνα Αύγουστο, θα γίνει μία συνολική αξιολόγηση, ώστε να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα σε κάθε δήμο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα επόμενο πακέτο χρηματοδότησης των δήμων. Το πακέτο αυτό θα πάρει με δίκαιο τρόπο υπόψη του, το πραγματικό πρόβλημα που έχει ο κάθε δήμος, ώστε να υπάρξει και η αντίστοιχη ισοδυναμική απάντηση στην επίλυση του προβλήματος. Αυτό είναι και δίκαιο και αποτελεσματικό, και προφανώς το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να το κάνει πράξη».

  Σχετικά με το Ρέθυμνο ο υπουργός διαβεβαίωσε τον δήμαρχο πως τέσσερα έργα που είχαν προετοιμαστεί και συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάσσονται κατευθείαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για το μεγάλο έργο 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά ουσιαστικά αφορά, όπως τόνισε, το Ρέθυμνο και είναι το έργο της ύδρευσης. Καθώς και άλλα τρία με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση κοινοτήτων του δήμου Ρεθύμνου, με πληθυσμούς κάτω από 2.000 κατοίκους, καθώς και ένα έργο αγροτικής οδοποιίας. «Αυτό είναι το πρώτο πακέτο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης», είπε ο υπουργός.

  - Advertisement -

  Στη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο συζητήθηκε και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων σημαντικών, που είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, και μάλιστα πολύ γρήγορα, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σπουδαίο πρόγραμμα αναπτυξιακό για την αυτοδιοίκηση διεξάγεται μαζί με την αυτοδιοίκηση. Στην επιτροπή που θα κάνει τις εισηγήσεις για να παρθούν οι αποφάσεις και για την αξιολόγηση των έργων, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος». Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως η χώρα «βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις, με πρώτη αυτή που αφορά ξανά την πανδημία του κορονοϊου και προσέθεσε: Στο πρώτο διάστημα τα πήγαμε πολύ καλά και τώρα οφείλουμε να κρατηθούμε ασφαλείς και υγιείς όλοι οι Έλληνες,όλοι οι Κρητικοί και όλοι οι Ρεθυμνιώτες. Κάνουμε ένα κοινό κάλεσμα στους πολίτες, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας».

  Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός είπε πως συμφώνησε και μοιράστηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης την απόφαση που ήδη έχει πάρει ο δήμος, να κάνει τα πάντα για να επιταχυνθεί η υλοποίηση που αφορά την επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας στο δήμο Ρεθύμνου: «Η δημοτική αστυνομία απέδειξε και το προηγούμενο διάστημα το τι μπορεί να προσφέρει σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, μία πολύ σημαντική συμβολή στην τάξη και στην ασφάλεια, διότι προφανώς δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλειά τους. Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας αφορά άλλους τομείς και πρέπει να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Άρα, προχωράμε στην επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας στο δήμο Ρεθύμνης».

  Πηγή: news.gr

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ