3.7 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά – 20.04.2020

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη από την Πολιτική Προστασία.

  Τις τελευταίες ημέρες ένα είναι σίγουρο, ένα είναι ξεκάθαρο: κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια, ένα βήμα μπροστά. Ο ελληνικός λαός συντριπτικά τήρησε τα μέτρα και τις μέρες αυτές του Πάσχα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την ξεχωριστή αποφασιστικότητά του, τη μοναδική πειθαρχία του και το υψηλό αίσθημα ευθύνης του.

  Είναι σίγουρο ότι ζήσαμε όλοι ένα διαφορετικό Πάσχα, ένα  Πάσχα που νομίζω όλοι θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα. Θα το θυμόμαστε όχι μόνο γιατί το περάσαμε μακριά από τις εκκλησιές μας και τους αγαπημένους συγγενείς και φίλους, αλλά και ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας.

  Και δεν μπορεί παρά να αισθάνεται υπερήφανος κάποιος, όταν η Ελλάδα αναφέρεται σε όλο τον κόσμο ως θετικό παράδειγμα μέσα σε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα. Και αυτή η θετική εικόνα βεβαιώθηκε και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και το Πάσχα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον απόλυτο κανόνα: οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά.

  Και αν όλη την προηγούμενη βδομάδα ήταν στη συζήτηση, και δεχθήκαμε πολλές ερωτήσεις, για το τι θα κάνει η Αστυνομία, αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη δεν χρειάζεται η Αστυνομία. Η Αστυνομία μας χρειάστηκε για τους πολύ λίγους παραβάτες, που απλά έδειξαν ανευθυνότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά.

          Θέλω, λοιπόν, μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συμπολίτες μας, για αυτήν την υποδειγματική συμπεριφορά, που μας κάνει να βλέπουμε το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.

          Βεβαίως, την ίδια στιγμή είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο και ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει οριστικά. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Είναι γεγονός ότι έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, συζήτηση σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

          Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα, όπως έκανε και με την υποβολή των μέτρων. Ξέρουμε ότι υπάρχει ανυπομονησία να επανέλθουμε στους γνώριμους ρυθμούς. Χρειάζεται όμως μεγάλη υπομονή. Η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα-βήμα, με σταθερές κινήσεις και προσεκτικές αποφάσεις, όταν και μόνο τότε κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε καθημερινά είναι αυτά που θα δείξουν τι πρέπει να κάνουμε, καθώς και πότε και πώς πρέπει να το κάνουμε.

          Το σίγουρο είναι  ένα, τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως και τις 27 Απριλίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, αλλά με βασικό γνώμονα και πάνω και πέρα απ’ ο,τιδήποτε άλλο, την προστασία της υγείας των πολιτών. Για οποιοδήποτε μέτρο, όπως έγινε και μέχρι τώρα, θα υπάρχει συγκεκριμένη, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Υπομονή λοιπόν, ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη οριστικά, γιατί τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε, αν χαλαρώσουμε, μπορεί να ανατραπούν.

          Θέλω να το ξανατονίσω. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Τίποτα απολύτως. Χρειάζεται εγρήγορση, χρειάζεται επιφυλακή, δεν χρειάζεται εφησυχασμός τα επόμενα 24ωρα.

  - Advertisement -

          Τώρα, όσον αφορά στα υπηρεσιακά ζητήματα. Όπως σας ενημέρωσε και ο Καθηγητής, ο κύριος Τσιόδρας, σήμερα βρεθήκαμε στην περιοχή στο Κρανίδι. Μας απασχολεί το ζήτημα που έχει προκύψει στη δομή. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα των ελέγχων, έτσι ώστε ανάλογα με το αποτέλεσμα και με βάση τα πρωτόκολλά μας και σε συνεννόηση με τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή της περιοχής, να προχωρήσουμε στα απαραίτητα μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

          Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω, ότι τις προηγούμενες 4 ημέρες έφτασαν στην χώρα μας 10 πτήσεις, 8  τακτικά και 2 πτήσεις επαναπατρισμού. Συνολικά 643 επιβάτες και όλοι τους υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται.

          Από το σύνολο των τεστ, 3 μόνο ήταν θετικοί, ενώ οι επιβάτες των οποίων τα τεστ ήταν αρνητικά, μπορούν να ολοκληρώσουν το 14ημερο αποκλεισμού τους στο σπίτι, όπου και ελέγχονται καθημερινά.

          Τώρα, σχετικά με τους πολίτες άλλων χωρών που επέβαιναν στο επιβατηγό–οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η καραντίνα τους έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία  επαναπατρισμού τους.

          Ήδη, το Μεγάλο Σάββατο 160 πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας αναχώρησαν οδικώς και έφτασαν στη γείτονα χώρα, ενώ αύριο αναχωρούν οδικώς για Οδησσό, οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί και Βούλγαροι πολίτες. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η διέλευσή τους από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες ώστε αύριο Τρίτη, να επαναπατριστούν και οι 76 Ινδονήσιοι επιβαίνοντες στο πλοίο.

  Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω, ότι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 27 Απριλίου, με ελαφρά τροποποίηση των ωρών κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο περιορισμός κίνησης ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

  Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

  Έχουμε διανύσει σημαντικό μέρος της διαδρομής και έχουμε ανταπεξέλθει σε δυσκολίες, αλλά και σε προκλήσεις. Τις τελευταίες ημέρες κερδίσαμε ακόμα ένα στοίχημα, αποδεικνύοντας ξανά τη δέσμευσή μας στη συλλογική προσπάθεια. Ας συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια αποφασιστικότητα και πειθαρχία και για τις υπόλοιπες ημέρες που απομένουν μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας.

  Οι μικρές και οι μεγάλες νίκες που έχουμε πετύχει, ας συνεχίσουν να μας δίνουν κίνητρο για να τηρούμε στο ακέραιο όλα τα μέτρα. Συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας μέχρι τέλους. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Χριστός Ανέστη.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ