4.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
More

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά – 15 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα από την Πολιτική Προστασία. Η προσπάθεια συνεχίζεται, ο κρατικός μηχανισμός αξιολογώντας τα νέα δεδομένα λαμβάνει όλα τα πρόσφορα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί ο στόχος, είναι απαραίτητο και οι συμπολίτες μας να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Πολιτείας, ενεργώντας με υπευθυνότητα και κυρίως τηρώντας τα μέτρα.

  Το λέω αυτό γιατί γίνεται πολλή συζήτηση και φτάνουν πολλά ερωτήματα, για το τι ισχύει την ημέρα του Πάσχα. Ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε μέρες, δεν ξέρει ούτε από γιορτές, ούτε αν είναι Πάσχα ή όχι. Ισχύουν, λοιπόν, όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο.

  Να το επαναλάβω ακόμη μια φορά. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Τέτοιος λόγος μετακίνησης δεν υπάρχει και δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις.

  Ρωτούν συνεχώς κάποιοι αν θα στείλουμε την Αστυνομία. Νομίζω ότι ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αφήνουμε στην άκρη τις συνήθειές μας, προκειμένου να προασπίσουμε ένα υπέρτερο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία.

  Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη να μας το πει η Αστυνομία, η οποία, όμως, σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί που παραβιάζονται οι νόμοι του ελληνικού Κράτους.

          Θα περάσουμε λοιπόν το φετινό Πάσχα στο σπίτι, με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί και μόνο με αυτούς. Το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς. Θα πάμε, προφανώς, και στο φούρνο και στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς να αγοράσουμε γλυκά. Θέλω να το επαναλάβω. Ένα είναι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας. Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων, που, όπως δείχνουν καθημερινά οι στατιστικές, είναι  οι πλέον ευάλωτοι.

          Δεν πρέπει να καταστρέψουμε σε λίγες ώρες, όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με σκληρή προσπάθεια και με πολλές, μα πάρα πολλές στερήσεις εδώ και πολλές εβδομάδες.

          Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε ακόμα ένα ζήτημα που προκύπτει συχνά τις τελευταίες μέρες και στο οποίο αναφέρθηκε και ο κύριος Καθηγητής. Έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια συζήτηση σχετικά με τη σταδιακή άρση μέτρων. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση, όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά, όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε καθημερινά, λοιπόν, θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και, κυρίως, πότε πρέπει να το κάνουμε.

          Η Κυβέρνηση προφανώς και προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα καθημερινά. Τα μέτρα, όμως, ισχύουν ως τις 27 Απριλίου και το μόνο μας μέλημα πρέπει να είναι  το πως θα τα τηρήσουμε ευλαβικά. Αυτό και μόνο.

  Υπομονή λοιπόν, ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη οριστικά.  Γιατί τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε, αν χαλαρώσουμε, μπορούν εύκολα, πολύ εύκολα, πιστέψτε με, να ανατραπούν.

  - Advertisement -

          Σχετικά με το επιχειρησιακό σκέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φτάνουν στη χώρα μας. Χθες, έφτασαν από το εξωτερικό τρεις πτήσεις. Μία τακτική πτήση από Παρίσι και δύο πτήσεις επαναπατρισμού από Λάρνακα και Ρώμη, με 215 επιβάτες συνολικά. Όλοι οι επιβάτες έμειναν σε ξενοδοχεία, υποβλήθηκαν σε τεστ και τα αποτελέσματά τους σήμερα ήταν όλα αρνητικά.

          Σήμερα έφτασαν 41 άτομα από το Κατάρ, 134 από τη Λάρνακα, 107 από τις Βρυξέλλες. Όλοι ελέγχθηκαν για κορονοϊό και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία της Αττικής, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο και θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματά τους.

          Επίσης, σας γνωρίζω ότι έγινε μία απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα, από δύο αλλοδαπούς, σε ξενοδοχείο στα νότια προάστια, που ήταν αρνητικοί, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα. Συνελήφθησαν. Τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και ενημερώθηκαν και οι Πρεσβείες τους για τα περαιτέρω.

          Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου ολόκληρης της χώρας. Τις τελευταίες τέσσερις μέρες, έχουν αφαιρεθεί πινακίδες από 236 οχήματα, καθώς η προσπάθεια μετακίνησής τους κρίθηκε καταχρηστική από τα αρμόδια όργανα ελέγχου.

          Θα ήθελα επίσης να σας πληροφορήσω ότι σήμερα, αυτή τη στιγμή, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων της Ν. Σμύρνης και της διαντίδρασης επαφών και επισκέψεων που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

          Αυτή τη στιγμή  πραγματοποιούνται, μαζικά και ταυτόχρονα, 1.200 έλεγχοι στο σύνολο των οικισμών των Ρομά της Θεσσαλίας. Στην ενότητα της Λάρισας, στη Νέα Σμύρνη, στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα. Στην ενότητα της Μαγνησίας, στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας, στην Αγία Παρασκευή και στη Νεάπολη. Στην ενότητα της Καρδίτσας, στη Μαύρικα και στην περιοχή των Σοφάδων στον παλαιό οικισμό Νέα Ζωή. Και στα Τρίκαλα, στο Κηπάκι, στον Πύργο και στο Καλαμάκι.

          Για τους ελέγχους συνεργάζονται κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, της 5ης ΥΠΕ, των διευθύνσεων υγείας, του Πανεπιστημίου και όλων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τίποτα δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει στην τύχη του. Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, άλλο ένα πρωτόκολλο ασφαλείας για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

          Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω, ότι παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία του Βόλου, καθώς και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγυιάς. Επίσης, αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών και στο προς τον αιγιαλό πεζοδρόμιο, καθώς και προσωρινή απαγόρευση πρόσβασης εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων (θεατράκι, μαρίνα και πάρκινγκ) και συγκεκριμένα από τη βόρεια πύλη του λιμανιού, από το θεατράκι δηλαδή, ως την περιοχή Πλαζ στην οδό Κανελλοπούλου.

  Ο περιορισμός τίθεται σε ισχύ από σήμερα και μέχρι τις 27 Απριλίου, θα ισχύει για τις εξής μέρες και ώρες: Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και καθ’ όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

          Τέλος, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων Δημόσιας Υγείας, αναστέλλεται για 10 ημέρες η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας.

  Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

  Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιείται μια μεγάλη προσπάθεια στη χώρα μας, μια προσπάθεια που όλοι εμείς είμαστε πρωταγωνιστές. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας, η οποία θα κριθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

  Η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα, η οποιαδήποτε δικαιολογία και οποιοσδήποτε ανεπίτρεπτος εφησυχασμός, μπορεί να μας φέρει πολλές εβδομάδες πίσω.

          Η όποια γιορτινή διάθεσή μας θα πρέπει να περιχαρακωθεί στα όρια των σπιτιών μας. Κάθε προσπάθεια φιλικής συνάθροισης και συγχρωτισμού σε πυλωτές, σε ταράτσες, μέσα στις αυλές μας, αποτελεί δυνητικά και μία εστία νέας έξαρσης και νέας διασποράς της νόσου.

          Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά. Με τη σκέψη μας σε όσους κινδυνεύουν και όχι ατομικά και συναισθηματικά, με τη σκέψη μας στους φίλους μας που πραγματικά μας λείπουν.

          Ας είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό το ζήτημα, αυτή η πρόκληση, αυτό το στοίχημα ευθύνης για όλους μας. Μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι. Τσακίζουμε τον ιό. Κάνουμε το μεγάλο βήμα. Σε λίγο καιρό παίρνουμε τις ζωές μας πίσω. Σας ευχαριστώ.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ